Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Covid-19 geçirenlerde risk iki katına çıktı

ABD'de yapılan yeni bir araştırmaya göre, Covid-19 geçiren kişilerde hastalık sonrası üç yıl boyunca kalp krizi ve felç geçirme riski iki kat daha yüksek. Doktorlar, ağır Covid geçirenlerle, kalp hastalığı geçmişi olanların eşdeğer oranda kalp krizi riski taşıdığını anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2024 20:20
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2024 20:21
Kaynak: AA
Covid-19 geçirenlerde risk iki katına çıktı

ABD'de Corona virüsün kalbe etkileri üzerine yeni bir araştırma yapıldı.

Cleveland Clinic ve University of Southern California tarafından yapılan çalışma kapsamında İngiltere'de yaşayan yaklaşık 250 bin kişinin sağlık verileri incelendi.

Analizler sonucu Covid-19'un kalp sağlığına etkileri konusunda önemli bulgular ortaya çıktı.

RİSK ÜÇ YIL SÜRÜYOR

Araştırmaya göre, Covid-19 atlatanların teşhisten sonra üç yıla kadar kalp krizi ve felç geçirme riskinin iki kat daha fazla olduğu ortaya çıktı.

BBC Türkçe'ye konuşan Cleveland Klinik Lerner Araştırma Enstitüsü Yöneticisi Dr. Stanley Hazen, "Covid bedeni yeniden yapılandırıyor ve risk üç yıl sürüyor" dedi.

"KALP HASTALIĞI GEÇMİŞİ OLANLARLA EŞDEĞER"

Ağır Covid-19'u hastaneye kaldırılmak şeklinde tanımlayan Hazen "Covid'i ağır geçirenlerin kalp krizi riski, kalp hastalığı geçmişi olanlara eşdeğer. Ağır Covid, zaman içinde kan pıhtılaşması sonrası kalp krizi ve felç geçirme riskini artırıyor" dedi.

Dünyada bir milyardan fazla kişinin hastalığı geçirdiğini söyleyen doktor, gelecekte Covid nedeniyle kalp ve damar hastalıklarının artacağını ifade etti.

KAN GRUBUNA GÖRE RİSK DEĞİŞİYOR

Araştırmada, Covid-19 ile ortaya çıkan kalp hastalığı riskinin kan grubuna bağlı olarak değişkenlik gösterdiği tespit edildi.

Uzmanlar analizler sonucu, 0 Rh kan grubunda kalp krizi riskinin 4 kat arttığını, diğer kan gruplarında ise 7 katına çıktığını belirtti.

Dr. Hazen, araştırmanın sonuçlarına dayanarak Covid geçiren hastalarında önleyici kalp sağlığı tedbirlerini arttırdığını söyledi.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.