Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erkekler, cinsel sağlık sorunlarına çözüm arayamıyor

Op. Dr. Hüseyin Serhat Kerman, “Toplumda erkek sağlığı ile ilgili konular tabu olarak kabul edilip konuşulmadığı için erkekler cinsel sağlık sorunlarına çözüm arayamıyor, ayrıca kanser başta olmak üzere pek çok tarama programı konusunda yeteri kadar bilinçli değil” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2024 14:07
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2024 14:09
Kaynak: İHA
Erkekler, cinsel sağlık sorunlarına çözüm arayamıyor

Erkek cinsel sağlığının göz ardı edilmemesi gereken toplumsal bir konu olduğunu belirten, Üroloji Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Serhat Kerman, erkeklerin 'ayıplanma ve alay konusu olma' gibi nedenler yüzünden cinsel sorunlarına çözüm arayamadıklarını söyledi. Kerman, "Örneğin kadınlarda meme protezi normal karşılanırken, erkeklerde eksiklik giderici penis ve testis protezleri kabullenilmiyor, ayıp sayılıyor" dedi.
Erkeklerin cinsel konularda yaşadığı çaresizliğe dikkat çeken Kerman, kısırlıktan iktidarsızlığa kadar yaşadıkları sorunlarda ya da belirli yaşlarda yaptırmaları gereken tarama testleri konusunda erkeklerin kadınlar gibi rahat olamadıklarını ifade etti. Kerman, "Çiftler çocuk sahibi olamadığında jinekoloğa gidiyor, erkek faktörünün araştırmasını da jinekolog yapıyor" diyerek şu değerlendirmelerde bulundu: "Ataerkil bir toplum olarak kabul edilen ülkemizde, erkekler cinsel sağlık sorunlarını dile getirme konusunda kadınlara göre bir hayli geride kalmaktalar. Nedense erkeklerin cinsel sağlığı ile ilgili hastalık ve bozuklukları göz ardı ediliyor. Ayrıca toplum bu yarayı, ayıplama, kabullenmeme gibi dürtülerle körüklüyor. Toplumumuzda, erkek hastalıkları ve cinsel eksiklikler espri konusu yapılarak, erkek kendi kendinin doktoru oluyor, bu da hastalıkların ilerlemesine ve bilinçsiz ilaç kullanımına yol açıyor. Örneğin ikisi de silikondan imal edilen, kadınlarda sadece görsel amaçlı kullanılan meme protezleri normal karşılanırken, erkeklerde eksiklik giderici penis ve testis protezleri toplum tarafından ayıplanıyor. Başka bir açıdan, çiftlerin çocuk sahibi olamama durumu kadın kadar erkek ile de alakalı olabileceği halde, genelde erkek faktörü bir kenara atılıp, kadın muayene ettiriliyor. Kadının bir sorunu olmasa da erkek faktörünün araştırılması, jinekoloji uzmanları tarafından yapılmakta, çoğu zaman temelde erkeğe ait olabilecek önemli hastalıklar araştırılmadan, kısırlık tedavisine başlanıyor."
Erkeklerde cinsel sorunları tetikleyen nedenler - Sağlık Haberleri

ERKEKLER KANSER KONUSUNDA DA BİLİNÇLİ DEĞİL

Öte yandan özellikle kanserin erken tanısında tarama testlerinin önemli olduğunu ancak bu konuda uygulamaların kadından yana olduğunu kaydeden Opr. Dr. Kerman, "Kadınlarda yıllık kanser tarama testleri ciddi protokollerle yapılırken, erkekler göz ardı ediliyor. Çoğu erkeğin 40 yaşından sonra prostat kanseri riski olduğundan ve bunun ilerleyen yıllarda yüksek oranlara ulaştığından haberi yok. Sonuç olarak toplum sağlığı açısından, Türkiye'de erkeklere, kendilerini bekleyen bilinmeyen ve kabullenilmeyen hastalıkları konusunda ciddi şekilde devlet ve medya destekli eğitim ve programlar uygulanmalıdır” diye konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.