Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Evde kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır?

Uzmanlar, meme kanserinde erken teşhisin önemini sık sık vurguluyor. Kendi kendine meme muayenesi de meme kanserinin erken dönemde tespit edilmesinde oldukça önemli rol oynuyor. Peki kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır?

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2024 14:50
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2024 14:53
Muhabir: Esmanur Gülbahar
Evde kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır?

Kadınların 20 yaşından itibaren ayda bir kez her iki memesini de kontrol etmesi gerektiğini belirten genel cerrahi uzmanları, bu kontrolün memelerin hissinde veya görünüşünde herhangi bir değişiklik olup olmadığını belirlemek için yapıldığını ifade ediyor.



NE ZAMAN YAPILMALI?

Kendi kendine meme muayenesinin ayna karşısında ayakta, yatarken ve duşta olmak üzere üç farklı şekilde yapılabileceğini belirten uzmanlar, bu muayenenin adet başlangıcından 5 ila 7 gün sonra yani hormon etkisinin en az olduğu dönemde yapılması gerektiğini belirtiyor.



GÖZLE VE ELLE OLMAK ÜZERE İKİ MUAYENE BÖLÜMÜ VAR

Kendi kendine muayenenin gözle ve elle olmak üzere iki bölümü olduğunu belirten genel cerrahi uzmanları, gözle muayene edilecek olan bölgelerin memenin kendisi, meme başları ve meme altı bölgeleri olduğunu kaydediyor.



GÖZLE MEME MUAYENESİ NASIL YAPILIR?

Uzmanlar, gözle muayenede uygulanması gereken adımları şöyle tarif ediyor:
“Her iki kol serbestçe yanlarda ve omuzlar dik olacak şekilde ayna karşısına geçilmeli. Önden ve her iki yana dönerek memelerin büyüklüğüne, derinin rengine, simetrisine, şekline, meme başlarına, koltuk altlarına ve meme altı bölgelere bakılmalı. İki meme aynı büyüklükte olmayabilir, korkulmamalı bu oldukça normaldir.


Aynı gözlem, kollar yukarıya kaldırıldıktan sonra veya her iki kol başın arkasındayken tekrarlanmalı. Bu sırada memeler, meme başları ve koltuk altı bölgelerine dikkatle bakılmalı. Koltuk altlarında kabarıklık olup olmadığı incelenmeli.
Eller, bele ve leğen kemiklerinin üzerine kuvvetle bastırılmalı. Omuzlar hafifçe çıkarılarak öne doğru eğilmeli. Önden ve her iki yandan göğüslere bakılmalı, bu esnada deride bir çökme ve çekilme olup olmadığına dikkat edilmeli. Meme derisinde çekinti, kızarıklık, deride portakal kabuğu görünümü, memelerden birinde büyüme, meme başlarında çökme olup olmadığına dikkat edilmeli. Meme başlarında inatçı ve tekrarlayan, deri değişiklikleriyle birlikte olan yanma ve acılar kanserin çok erken habercisi olabilir.”



ELLE MEME MUAYENESİ NASIL YAPILIR?

Uzmanlar, gözle muayenenin ardından elle muayenenin de nasıl gerçekleştirileceğini anlattı:

“Elin orta parmaklarının yastık bölümleriyle, küçük dairesel hareketler çizerek baskı şiddetini yavaş yavaş artırarak muayeneye başlanmalı. Sağ meme için sol, sol meme için sağ el kullanılmalı. Memenizin tümü yoklayarak muayene edilmeli. Aynı muayene diğer meme için de tekrarlanmalı. Köprücük kemiğinin altından başlayarak, tüm meme bölgesi muayene edilmeli. El kaldırılmadan kaydırarak birbirine paralel dikey çizgiler çizilebilir ya da köprücük kemiğinin altından başlayarak saat yönünde gidilerek iç içe geçen daireler çizilebilir. Meme başında sonlanan oklar şeklinde tüm meme muayene edilmeli. Elin başparmak ve işaret parmakları arasında meme başını hafifçe sıkarak akıntı olup olmadığını kontrol edilmeli.”

 

Kaynak: Esmanur Gülbahar

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.