K vitamini faydaları nelerdir? K vitamini nelerde var?
K vitamini faydaları nelerdir? K vitamini nelerde var?
Vitaminler ailesinden gelen K vitamininin vücudumuza sağladığı birçok fayda bulunuyor.
Haber Giriş Tarihi: 03.07.2023 18:11
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2023 18:11
Kaynak:
Haber Merkezi
https://www.herkesduysun.com/
Bu faydalar arasında ciddi sağlık sorunlarını önleyen faydalarda bulunuyor. K vitamini kalp sağlığında, kemik sağlığında ve kanın pıhtılaşması gibi önemli görevlerde de rol oynuyor. Bahsettiğimiz vücut fonksiyonlarının devam edebilmesi için K vitaminine ve türlerinin değerlerine dikkat etmeliyiz. Aksi takdirde sağlıksal sıkıntılar baş gösterebilir.
K vitamini dengesini kurabilmemiz için gerekli besin ve takviyeler bulunuyor. Bu takviyeler sayesinde vitamin dengesini sağlayabilir ve sağlıksal problemlerin ortaya çıkmasını engelleyebilirsiniz. Vücudumuz için önemli vitaminlerden biri olduğu için de ayrıca dikkat etmemiz gerekiyor diyebiliriz.
Çok fazla türü bulunmayan K vitaminini, ampul ve doğal besin yolları ile tüketebiliriz. Her ne kadar iki seçenekte olsa da, doğal yolların tercih edilmesi öneriliyor.
K vitamini faydaları sağlığımız açısından önemi bir yere sahiptir. Bu nedenle de vücudumuzdaki dengesine dikkat etmeliyiz.
Tıpkı diğer vitaminler gibi K vitamininin de bir günlük alım miktarı bulunuyor.
K VİTAMİNİ NEDİR?
K vitamini vücudumuzda bulunan vitamin grubunun bir üyesidir. Diğer vitamin türlerine göre kemik sağlığı, kalp sağlığı ve kanın pıhtılaşmasında önemli rol oynar. Bu nedenle de vücudumuzdaki K vitamini dengesine dikkat etmemiz gerekiyor. K vitamini nedir sorusu birçok kişi tarafından sorulan sorulardan bir tanesidir. Çünkü K vitaminin vücut sağlığı için önemli bir rolü vardır. Ayrıca K vitaminin iki türü bulunuyor. Bu türlerin bazıları yeşil yapraklı besinlerde bulunur iken, bazıları ise hayvansal gıdalarda bulunur.
Bu vitaminin özelliklerinden biri de protrombin ihtiyacını karşılamasıdır. Protrombin vitamini vücudumuz için gerekli vitamin çeşitlerinden biridir. Çünkü bu vitamin aldığımız yaralarda kan kaybetmememiz için kanımızın pıhtılaşmasını sağlar. Bu sayede aldığımız küçük veya büyük yaralarda kan kaybetmemiz önlenir.
Ayrıca bu vitamin grubunun bazı hastalıklara karşı koruma sağladığı çalışmalar ile de desteklenmiştir. Daha tam bir şekilde kesinliği kanıtlanabilmiş olmasada alzheimer hastalığına ve çeşitli kronik hastalıklara karşı koruma sağlayan özelliği sayesinde çeşitli risklerin atlatılabileceği de düşünülüyor. Bu nedenle de K vitamini kaynaklı rahatsızlık çeken kişilerin yediklere besinlere dikkat etmeleri ve bu besinlere ağırlık vermeleri öneriliyor.
K VİTAMİNİ TÜRLERİ NELERDİR, K VİTAMİNİ NE İŞE YARAR?
Bahsettiğimiz üzere K vitamininin iki türü vardır. Bunun nedeni bu türlerin farklı besinlerde bulunmaları ve destekleyici vitaminler barındırmalarıdır. K vitamini türleri K1 Vitamini ve K2 Vitamini olarak ikiye ayrılıyorlar. Farklı faydaları bulunan bu türler vücudun çeşitli fonksiyonlarına destek veriyorlar. Örneğin kemik sağlığı, kalp sağlığı ve kan pıhtılaşması gibi fonksiyonlarda aktif olarak görev alırlar diyebiliriz.
K vitamini hakkında bilgi sahibi olmak için araştırma yapan birçok kişi K vitamini ne işe yarar sorusunun cevabını merak ediyor. K vitamini en çok vücudumuzun sağlıklı kalmasında etkili rol oynar. Bu alanlardan bir tanesi de kalptir. Kalp sağlığı için büyük önem taşıyan K vitaminin tüketimi dengeli bir şekilde yapılmalıdır. Aksi takdirde sağlıksal rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
K1 VİTAMİNİ
K1 vitamini genel olarak kanın pıhtılaşması ve kemik sağlığı gibi alanlarda görev alan K vitamini türüdür. Diğer vücut fonksiyonları için de önemli bir yere sahip olan K1 vitamini, Filokinon olarak bilinir. Brokoli, ıspanak, lahana ve Brüksel lahanası gibi yeşil yapraklı besinlerde bulunan vitaminlerden biri olduğu için sebze tüketmeyen kişilerde eksikliği görülebilir. Bu nedenle de K1 vitamini değerine dikkat edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde bahsettiğimiz sağlıksal alanlarda sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Yapılan araştırmalar sonucunda ulaşılan verilere göre K1 vitamini eksikliği nadir bir şekilde görülür. Ayrıca malabsorpsiyon bozuklukları ve karaciğer hastalığına sahip olan kişilerde eksikliğine rastlanabilir. Eksikliği durumunda ortaya çıkan belirtiler sayesinde yani, kolay morarma, uzun süreli kanama ve daha yüksek kemik kırığı riski K vitamini azalması durumlarında anlaşılabiliyor desek doğru olur. Eğer sizler de bu rahatsızlıklardan şikayetçiyseniz K vitamini değerlerinizi kontrol ettirebilirsiniz.
Eğer K vitamini azalması durumundan şikayetçiyseniz kapsül, tablet ve sıvı formda takviye için en yakındaki eczaneden temin edebilirsiniz.
K vitamini eksikliğinde oluşan belirtiler ile karşılaşmamak için yıl içerisinde tüm vitamin değerlerinizi kontrol ettirebilirsiniz.
K vitamininin vücuda sağladığı birçok fayda olduğu için tüketiminine dikkat edilmesi gerekiyor.
K2 VİTAMİNİ
K2 vitamini hakkında yapılan araştırmalar hala daha devam ediyor. Vücudumuza faydası kanıtlanmış vitaminlerden biri olan K2 vitamini, birçok alanda rol oynuyor diyebiliriz. Vücut için potansiyel faydaları bulunsa da bu vitamin hakkında yapılan araştırmalar önemli derecede yeni bilgileri gün yüzüne çıkarıyor. İyileştirilmiş kemik sağlığı, kalp rahatsızlıkları riskini azaltma, kanser önleme ve azaltılmış inflamasyon araştırmalar sonucu ortaya çıkan K2 vitamini faydalarıdır.
K vitamini genel olarak vücudumuz için gerekli vitamin çeşitlerinden biridir. Sağlığımız açısından da etkili bir role sahip olması K vitamini türlerine de dikkat etmemizi gerektiriyor. Bu nedenle vücudunuza yeterli miktarda K vitamini almıyorsanız takviye almayı düşünebilirsiniz. Çünkü sağlık konusunda K1 ve K2 vitaminlerinin vücudumuza sağladığı faydalar göz ardı edilemeyecek kadar fazladır.
Bunun nedenlerinden biri de etki ettiği ve koruma sağladığı rahatsızlıklardır. Kalp rahatsızlıkları ve kanser riski ciddi sağlık sorunları arasındadır. Bu nedenle de özellikle dikkat etmemiz gereken noktalardan biri olarak karşımıza çıkıyor. K vitamini azalması durumlarında mutlaka doktorunuzdan tavsiye almalı ve gerektiği yerde takviyeler kullanmalısınız. Ayrıca günlük olarak almanız gereken K2 vitamini oranını da doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz.
K VİTAMİNİ FAYDALARI
K vitamini faydaları arasında sağlığımızı etkileyen birçok faktörün bulunduğundan bahsetmiştik. Bu faydalar vücudumuzun sağlıklı kalması ve yüksek riskli hastalıklar ile karşılaşmamamız için büyük etkiler sağlıyor diyebiliriz. Kanın pıhtılaşması, kemik sağlığı ve kalp sağlığı için gerekli olan K vitamini, yağda çözünen vitamin gruplarından bir tanesidir. Genel olarak yeşil yapraklı sebzelerde ve hayvansal gıdalarda bulunan K vitamininin vücudumuzdaki durumuna dikkat etmeliyiz.
Kanın pıhtılaşması için önemli bir yere sahip olan K vitamini, vücudun kanı pıhtılaştırabilmesi için gerekli olan proteinlerin üremesine yardımcı olur. Bu sayede de herhangi bir şekilde alınan yaralarda kan kaybı önlenerek kabuk oluşumu desteklenir. Pıhtılaşma için önemli bir yere sahip olduğu için de ağır adet kanamaları ve burun kanaması gibi sorunlarda K vitamini eksikliğinden şüphelenilebilir.
Bir yandan K vitaminin kemik sağlığı için de önemli faydaları vardır. Vücudumuzda bulunan kemiklerin güçlenmesi ve sağlamlaşması için gereken proteinler K vitamini tarafından desteklenir. Bu sayede protein üretimi artırılarak kemikler daha güçlü bir hal alır. Aynı şekilde K vitamini eksikliğinde ise kemikler zayıf ve kırılgan hale gelir. Bu nedenle de ortaya osteoporoz ile bağlantılı olan durumlar meydana gelir. Bahsettiğimiz rahatsızlıklar ile karşılaşmamak için doktorunuzdan yardım alarak K vitamini takviyesi kullanabilirsiniz.
K VİTAMİNİ NELERDE VAR VE NASIL ALINIR?
K vitamini nelerde var ve nasıl alınır sorusu birçok kişi tarafından sorulan sorulardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. K vitamini azalması görüldüğü durumlarda bu eksikliği kapatmanın en iyi yolu beslenmedir. Beslenmenizi K vitaminine ağırlık vererek yapmanız, vücudumuzdaki vitamin eksikliğini kapatacaktır. Fakat bunu yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç tane madde de bulunuyor. K vitamini eksikliği durumlarında bir anda K vitaminini içeren besinlere yönelmek doğru bir adım değildir.
Bunun için uygulamanız gereken ilk adım doktorunuzdan yardım almanızdır. Çünkü vitamin değerleri devamlı olarak değişiklik gösterebilir. Doktorların yaptığı vitamin testleri sayesinde vücudunuzdaki eksik K vitamini seviyesini de öğrenebilirsiniz. Daha sonra da doktorların tavsiye ettiği programlarla besin veya takviyelerle K vitamini seviyesini artırabilirsiniz.
K vitaminini besin yoluyla, ampul takviyeler yoluyla veya sıvı halde alabilirsiniz. Üç halde bulunan K vitamini vücudumuz için oldukça önemli olan sağlıksal alanlarda rol oynar. Bu nedenle de vücudumuzdaki vitamin seviyesine dikkat etmeliyiz. Bu vitamini tüketmek için karşımıza üç seçenek çıkıyor. Besinler, ampul takviyeler ve sıvı takviyeler. Çoğu doktor bu durum için besinleri önerse de, aşırı K vitamini azalması durumlarında takviye almak gerekiyor.
Aksi takdirde alınan fazla takviyeler vücut için sağlıklı bir etki yaratmanın dışında vücuda zarar verebilir. Bu nedenle de K vitamininin eksikliği durumlarında doktorunuza danışarak ne kadar ve hangi miktarda K vitaminine ihtiyacınız olduğunu öğrenebilirsiniz.
K VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR
K vitamini vücudumuza besinler ve takivyeler ile aldığımız vitamin gruplarından bir tanesidir. Bu nedenle de birçok kişi K vitamini hangi besinlerde bulunur sorusunu soruyor. Genel olarak yeşil yapraklı sebzelerde ve hayvansal gıdalarda bulunan K vitaminine daha yakından bakalım. Her besinin kendine özel vitamin depoları bulunur. Ayrıca bu depolarda vitaminlerin alt türleri de yer alıyor. Bu nedenle de bir besini tüketirken hangi vitamine ve alt türlerine sahip olduğunu bilmemiz gerekiyor.
K vitamini yeşil yapraklı sebzeler olarak lahana, kara lahana, ıspanak, brokoli, şalgam ve marul gibi besinlerde yüksek miktarda bulunuyor. Bu sebeple de K vitamini azalması durumlarında bahsettiğimiz besinlere yönelmeniz vücudunuzdaki vitamin değerlerini tekrar olması gereken seviyeye çıkartacaktır. Bunun yanında avakado, kuşkonmaz, yaz kabağı ve yeşil fasülye gibi besinlerde de yüksek K vitamininine rastlarız.
K vitamini alt türlerinden olan K1 ve K2 vitaminlerine ağırlık vermek de gerekiyor. Bu alt türlerin vücutta ideal seviyede tutulması için de çeşitli besinlere yönelmemiz gerekiyor. Örneğin Gouda peyniri K2 vitamini açısından zengin besinlerden bir tanesidir. Bunun yanında Kikkoman soya sosu ve tempeh gibi besinlerde vücudumuzda bulunması gereken, K2 vitamini dengesini sağlamamız için birer besin seçeneğidir. Ayrıca K1 vitamini için de yumurta sarısı, sığır karaciğeri ve sardalya gibi hayvansal gıdaları tercih edebiliriz. Bu şekilde vücudumuzdaki K vitamini dengesini de sağlamış oluruz.
K VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ
K vitamini eksikliği belirtileri nadir olarak görülse de bu eksikliği tetikleyen hastalıklar da var diyebiliriz. Kanın pıhtılaşması, kalp sağlığı ve kemik sağlığı için önemli bir yere sahip olan K vitamini, karaciğer hastalığı, çölayak hastalığı ve Crohn hastalığı rahatsızlıklarına sahip kişilerde görülebilir. Bu hastalıklara sahip kişiler kesin olarak K vitamini eksiliği durumu ile karşı karşıya gelmezler. Ancak rahasızlıklarından dolayı vücuttaki vitmin oranında azalma yaşayabilme durumları da vardır. Bu nedenle de doktorlarına danışarak K vitamini takviyesi almaları gerekebilir.
Her ne kadar nadir olarak K vitamini eksiliği ile karşılaşsak da, bu eksikliğin ana belirtisi kanamadır diyebiliriz. Çünkü K vitamininin kanın pıhtılaşmasında büyük bir etkisi vardır. Bu nedenle de eksikliği durumunda vücutta kanama ve pıhtılaşmayan yaralara rastlanır. Birçok kişi bahsettiğimiz rahatsızlıklara sahip olmasalar bile kanamalar dolayısı ile K vitamini eksikliklerini anlayabilirler. Bu durumlarda yapmanız gereken şey bir an önce doktorunuza başvurarak takviye almanızdır.
Gelin birlikte K vitamini eksikliği durumunda meydana gelen rahatsızlıkalara göz atalım;
Peteşi: Ciltte görülen küçük ve kırmızı lekeler.
İç Kanama: Mide, beyin veya bağırsakta görülen kanamalar.
Ekimozlar: Ciltte görülen büyük ve görünür mora çalan çürükler.
Osteoporoz: Kemiklerin zayıf ve kırılgan hale gelerek güçlerini kaybetmeleri.
Gecikmiş Yara İyileşmeleri: Meydana gelen küçük kesik ve sıyrıkların daha fazla kanaması, iyileşememesi durumu.
Bu şekilde kısaca K vitamininin eksiliğinde görülen rahatsızlıkları kolayca ayırt edebiliriz.
K VİTAMİNİ İLAÇ ŞEKLİNDE BULUNUYOR MU?
Vücutta K vitamini azalması durumunda birçok kişi ne yapacağını şaşırıyor. Böyle durumlarda ilk öncelikle bu rahatsızlığa sahip olup olmadığınızı kontrol etmelisiniz. Bunun için K vitamini eksikliğinin hangi rahatıslıklara yol açtığını bulabilirsiniz. Yazımızın önceki bölümlerinde de bahsettiğimiz gibi K vitamini azalması durumunda vücutta bazı reaksiyonlar görülür. Bu reaksiyonlar vücudumuzun K vitamini açısından eksik olduğunu ve ekstra olarak takviyeler ile desteklenmesi gerektiğini gösterir. Tabi ki bunun için ilk öncelikle doktorunuza danışmalı ve vitamin değerlerinize baktırmalısınız.
K vitamini besinlerden alınabilen vitaminlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Fakat ekstra olarak doktorlar ve eczacıların da önerdiği takivyeler oluyor. Bu takiveyeler kapsül, ampul ve sıvı halde bulunuyorlar. Kapsül ve ampul takivyeler doktorlar tarafından önerilen birinci seçenekler oluyorlar. Çünkü kapsül ve ampul şeklinde bulunan K vitamini vücuda daha rahat bir şekilde alınabilir. Bu nedenle de K vitamini eksikliği çeken birçok kişiye tavsiye ediliyorlar. Bunun yanında günlük olarak almanız gereken K vitamini miktarını da doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
Herkes Duysun
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
K vitamini faydaları nelerdir? K vitamini nelerde var?
Vitaminler ailesinden gelen K vitamininin vücudumuza sağladığı birçok fayda bulunuyor.
Bu faydalar arasında ciddi sağlık sorunlarını önleyen faydalarda bulunuyor. K vitamini kalp sağlığında, kemik sağlığında ve kanın pıhtılaşması gibi önemli görevlerde de rol oynuyor. Bahsettiğimiz vücut fonksiyonlarının devam edebilmesi için K vitaminine ve türlerinin değerlerine dikkat etmeliyiz. Aksi takdirde sağlıksal sıkıntılar baş gösterebilir.
K vitamini dengesini kurabilmemiz için gerekli besin ve takviyeler bulunuyor. Bu takviyeler sayesinde vitamin dengesini sağlayabilir ve sağlıksal problemlerin ortaya çıkmasını engelleyebilirsiniz. Vücudumuz için önemli vitaminlerden biri olduğu için de ayrıca dikkat etmemiz gerekiyor diyebiliriz.
K VİTAMİNİ NEDİR?
K vitamini vücudumuzda bulunan vitamin grubunun bir üyesidir. Diğer vitamin türlerine göre kemik sağlığı, kalp sağlığı ve kanın pıhtılaşmasında önemli rol oynar. Bu nedenle de vücudumuzdaki K vitamini dengesine dikkat etmemiz gerekiyor. K vitamini nedir sorusu birçok kişi tarafından sorulan sorulardan bir tanesidir. Çünkü K vitaminin vücut sağlığı için önemli bir rolü vardır. Ayrıca K vitaminin iki türü bulunuyor. Bu türlerin bazıları yeşil yapraklı besinlerde bulunur iken, bazıları ise hayvansal gıdalarda bulunur.
Bu vitaminin özelliklerinden biri de protrombin ihtiyacını karşılamasıdır. Protrombin vitamini vücudumuz için gerekli vitamin çeşitlerinden biridir. Çünkü bu vitamin aldığımız yaralarda kan kaybetmememiz için kanımızın pıhtılaşmasını sağlar. Bu sayede aldığımız küçük veya büyük yaralarda kan kaybetmemiz önlenir.
Ayrıca bu vitamin grubunun bazı hastalıklara karşı koruma sağladığı çalışmalar ile de desteklenmiştir. Daha tam bir şekilde kesinliği kanıtlanabilmiş olmasada alzheimer hastalığına ve çeşitli kronik hastalıklara karşı koruma sağlayan özelliği sayesinde çeşitli risklerin atlatılabileceği de düşünülüyor. Bu nedenle de K vitamini kaynaklı rahatsızlık çeken kişilerin yediklere besinlere dikkat etmeleri ve bu besinlere ağırlık vermeleri öneriliyor.
K VİTAMİNİ TÜRLERİ NELERDİR, K VİTAMİNİ NE İŞE YARAR?
Bahsettiğimiz üzere K vitamininin iki türü vardır. Bunun nedeni bu türlerin farklı besinlerde bulunmaları ve destekleyici vitaminler barındırmalarıdır. K vitamini türleri K1 Vitamini ve K2 Vitamini olarak ikiye ayrılıyorlar. Farklı faydaları bulunan bu türler vücudun çeşitli fonksiyonlarına destek veriyorlar. Örneğin kemik sağlığı, kalp sağlığı ve kan pıhtılaşması gibi fonksiyonlarda aktif olarak görev alırlar diyebiliriz.
K vitamini hakkında bilgi sahibi olmak için araştırma yapan birçok kişi K vitamini ne işe yarar sorusunun cevabını merak ediyor. K vitamini en çok vücudumuzun sağlıklı kalmasında etkili rol oynar. Bu alanlardan bir tanesi de kalptir. Kalp sağlığı için büyük önem taşıyan K vitaminin tüketimi dengeli bir şekilde yapılmalıdır. Aksi takdirde sağlıksal rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
K1 VİTAMİNİ
K1 vitamini genel olarak kanın pıhtılaşması ve kemik sağlığı gibi alanlarda görev alan K vitamini türüdür. Diğer vücut fonksiyonları için de önemli bir yere sahip olan K1 vitamini, Filokinon olarak bilinir. Brokoli, ıspanak, lahana ve Brüksel lahanası gibi yeşil yapraklı besinlerde bulunan vitaminlerden biri olduğu için sebze tüketmeyen kişilerde eksikliği görülebilir. Bu nedenle de K1 vitamini değerine dikkat edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde bahsettiğimiz sağlıksal alanlarda sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Yapılan araştırmalar sonucunda ulaşılan verilere göre K1 vitamini eksikliği nadir bir şekilde görülür. Ayrıca malabsorpsiyon bozuklukları ve karaciğer hastalığına sahip olan kişilerde eksikliğine rastlanabilir. Eksikliği durumunda ortaya çıkan belirtiler sayesinde yani, kolay morarma, uzun süreli kanama ve daha yüksek kemik kırığı riski K vitamini azalması durumlarında anlaşılabiliyor desek doğru olur. Eğer sizler de bu rahatsızlıklardan şikayetçiyseniz K vitamini değerlerinizi kontrol ettirebilirsiniz.
K2 VİTAMİNİ
K2 vitamini hakkında yapılan araştırmalar hala daha devam ediyor. Vücudumuza faydası kanıtlanmış vitaminlerden biri olan K2 vitamini, birçok alanda rol oynuyor diyebiliriz. Vücut için potansiyel faydaları bulunsa da bu vitamin hakkında yapılan araştırmalar önemli derecede yeni bilgileri gün yüzüne çıkarıyor. İyileştirilmiş kemik sağlığı, kalp rahatsızlıkları riskini azaltma, kanser önleme ve azaltılmış inflamasyon araştırmalar sonucu ortaya çıkan K2 vitamini faydalarıdır.
K vitamini genel olarak vücudumuz için gerekli vitamin çeşitlerinden biridir. Sağlığımız açısından da etkili bir role sahip olması K vitamini türlerine de dikkat etmemizi gerektiriyor. Bu nedenle vücudunuza yeterli miktarda K vitamini almıyorsanız takviye almayı düşünebilirsiniz. Çünkü sağlık konusunda K1 ve K2 vitaminlerinin vücudumuza sağladığı faydalar göz ardı edilemeyecek kadar fazladır.
Bunun nedenlerinden biri de etki ettiği ve koruma sağladığı rahatsızlıklardır. Kalp rahatsızlıkları ve kanser riski ciddi sağlık sorunları arasındadır. Bu nedenle de özellikle dikkat etmemiz gereken noktalardan biri olarak karşımıza çıkıyor. K vitamini azalması durumlarında mutlaka doktorunuzdan tavsiye almalı ve gerektiği yerde takviyeler kullanmalısınız. Ayrıca günlük olarak almanız gereken K2 vitamini oranını da doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz.
K VİTAMİNİ FAYDALARI
K vitamini faydaları arasında sağlığımızı etkileyen birçok faktörün bulunduğundan bahsetmiştik. Bu faydalar vücudumuzun sağlıklı kalması ve yüksek riskli hastalıklar ile karşılaşmamamız için büyük etkiler sağlıyor diyebiliriz. Kanın pıhtılaşması, kemik sağlığı ve kalp sağlığı için gerekli olan K vitamini, yağda çözünen vitamin gruplarından bir tanesidir. Genel olarak yeşil yapraklı sebzelerde ve hayvansal gıdalarda bulunan K vitamininin vücudumuzdaki durumuna dikkat etmeliyiz.
Kanın pıhtılaşması için önemli bir yere sahip olan K vitamini, vücudun kanı pıhtılaştırabilmesi için gerekli olan proteinlerin üremesine yardımcı olur. Bu sayede de herhangi bir şekilde alınan yaralarda kan kaybı önlenerek kabuk oluşumu desteklenir. Pıhtılaşma için önemli bir yere sahip olduğu için de ağır adet kanamaları ve burun kanaması gibi sorunlarda K vitamini eksikliğinden şüphelenilebilir.
Bir yandan K vitaminin kemik sağlığı için de önemli faydaları vardır. Vücudumuzda bulunan kemiklerin güçlenmesi ve sağlamlaşması için gereken proteinler K vitamini tarafından desteklenir. Bu sayede protein üretimi artırılarak kemikler daha güçlü bir hal alır. Aynı şekilde K vitamini eksikliğinde ise kemikler zayıf ve kırılgan hale gelir. Bu nedenle de ortaya osteoporoz ile bağlantılı olan durumlar meydana gelir. Bahsettiğimiz rahatsızlıklar ile karşılaşmamak için doktorunuzdan yardım alarak K vitamini takviyesi kullanabilirsiniz.
K VİTAMİNİ NELERDE VAR VE NASIL ALINIR?
K vitamini nelerde var ve nasıl alınır sorusu birçok kişi tarafından sorulan sorulardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. K vitamini azalması görüldüğü durumlarda bu eksikliği kapatmanın en iyi yolu beslenmedir. Beslenmenizi K vitaminine ağırlık vererek yapmanız, vücudumuzdaki vitamin eksikliğini kapatacaktır. Fakat bunu yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç tane madde de bulunuyor. K vitamini eksikliği durumlarında bir anda K vitaminini içeren besinlere yönelmek doğru bir adım değildir.
Bunun için uygulamanız gereken ilk adım doktorunuzdan yardım almanızdır. Çünkü vitamin değerleri devamlı olarak değişiklik gösterebilir. Doktorların yaptığı vitamin testleri sayesinde vücudunuzdaki eksik K vitamini seviyesini de öğrenebilirsiniz. Daha sonra da doktorların tavsiye ettiği programlarla besin veya takviyelerle K vitamini seviyesini artırabilirsiniz.
K vitaminini besin yoluyla, ampul takviyeler yoluyla veya sıvı halde alabilirsiniz. Üç halde bulunan K vitamini vücudumuz için oldukça önemli olan sağlıksal alanlarda rol oynar. Bu nedenle de vücudumuzdaki vitamin seviyesine dikkat etmeliyiz. Bu vitamini tüketmek için karşımıza üç seçenek çıkıyor. Besinler, ampul takviyeler ve sıvı takviyeler. Çoğu doktor bu durum için besinleri önerse de, aşırı K vitamini azalması durumlarında takviye almak gerekiyor.
Aksi takdirde alınan fazla takviyeler vücut için sağlıklı bir etki yaratmanın dışında vücuda zarar verebilir. Bu nedenle de K vitamininin eksikliği durumlarında doktorunuza danışarak ne kadar ve hangi miktarda K vitaminine ihtiyacınız olduğunu öğrenebilirsiniz.
K VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR
K vitamini vücudumuza besinler ve takivyeler ile aldığımız vitamin gruplarından bir tanesidir. Bu nedenle de birçok kişi K vitamini hangi besinlerde bulunur sorusunu soruyor. Genel olarak yeşil yapraklı sebzelerde ve hayvansal gıdalarda bulunan K vitaminine daha yakından bakalım. Her besinin kendine özel vitamin depoları bulunur. Ayrıca bu depolarda vitaminlerin alt türleri de yer alıyor. Bu nedenle de bir besini tüketirken hangi vitamine ve alt türlerine sahip olduğunu bilmemiz gerekiyor.
K vitamini yeşil yapraklı sebzeler olarak lahana, kara lahana, ıspanak, brokoli, şalgam ve marul gibi besinlerde yüksek miktarda bulunuyor. Bu sebeple de K vitamini azalması durumlarında bahsettiğimiz besinlere yönelmeniz vücudunuzdaki vitamin değerlerini tekrar olması gereken seviyeye çıkartacaktır. Bunun yanında avakado, kuşkonmaz, yaz kabağı ve yeşil fasülye gibi besinlerde de yüksek K vitamininine rastlarız.
K vitamini alt türlerinden olan K1 ve K2 vitaminlerine ağırlık vermek de gerekiyor. Bu alt türlerin vücutta ideal seviyede tutulması için de çeşitli besinlere yönelmemiz gerekiyor. Örneğin Gouda peyniri K2 vitamini açısından zengin besinlerden bir tanesidir. Bunun yanında Kikkoman soya sosu ve tempeh gibi besinlerde vücudumuzda bulunması gereken, K2 vitamini dengesini sağlamamız için birer besin seçeneğidir. Ayrıca K1 vitamini için de yumurta sarısı, sığır karaciğeri ve sardalya gibi hayvansal gıdaları tercih edebiliriz. Bu şekilde vücudumuzdaki K vitamini dengesini de sağlamış oluruz.
K VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ
K vitamini eksikliği belirtileri nadir olarak görülse de bu eksikliği tetikleyen hastalıklar da var diyebiliriz. Kanın pıhtılaşması, kalp sağlığı ve kemik sağlığı için önemli bir yere sahip olan K vitamini, karaciğer hastalığı, çölayak hastalığı ve Crohn hastalığı rahatsızlıklarına sahip kişilerde görülebilir. Bu hastalıklara sahip kişiler kesin olarak K vitamini eksiliği durumu ile karşı karşıya gelmezler. Ancak rahasızlıklarından dolayı vücuttaki vitmin oranında azalma yaşayabilme durumları da vardır. Bu nedenle de doktorlarına danışarak K vitamini takviyesi almaları gerekebilir.
Her ne kadar nadir olarak K vitamini eksiliği ile karşılaşsak da, bu eksikliğin ana belirtisi kanamadır diyebiliriz. Çünkü K vitamininin kanın pıhtılaşmasında büyük bir etkisi vardır. Bu nedenle de eksikliği durumunda vücutta kanama ve pıhtılaşmayan yaralara rastlanır. Birçok kişi bahsettiğimiz rahatsızlıklara sahip olmasalar bile kanamalar dolayısı ile K vitamini eksikliklerini anlayabilirler. Bu durumlarda yapmanız gereken şey bir an önce doktorunuza başvurarak takviye almanızdır.
Gelin birlikte K vitamini eksikliği durumunda meydana gelen rahatsızlıkalara göz atalım;
Bu şekilde kısaca K vitamininin eksiliğinde görülen rahatsızlıkları kolayca ayırt edebiliriz.
K VİTAMİNİ İLAÇ ŞEKLİNDE BULUNUYOR MU?
Vücutta K vitamini azalması durumunda birçok kişi ne yapacağını şaşırıyor. Böyle durumlarda ilk öncelikle bu rahatsızlığa sahip olup olmadığınızı kontrol etmelisiniz. Bunun için K vitamini eksikliğinin hangi rahatıslıklara yol açtığını bulabilirsiniz. Yazımızın önceki bölümlerinde de bahsettiğimiz gibi K vitamini azalması durumunda vücutta bazı reaksiyonlar görülür. Bu reaksiyonlar vücudumuzun K vitamini açısından eksik olduğunu ve ekstra olarak takviyeler ile desteklenmesi gerektiğini gösterir. Tabi ki bunun için ilk öncelikle doktorunuza danışmalı ve vitamin değerlerinize baktırmalısınız.
K vitamini besinlerden alınabilen vitaminlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Fakat ekstra olarak doktorlar ve eczacıların da önerdiği takivyeler oluyor. Bu takiveyeler kapsül, ampul ve sıvı halde bulunuyorlar. Kapsül ve ampul takivyeler doktorlar tarafından önerilen birinci seçenekler oluyorlar. Çünkü kapsül ve ampul şeklinde bulunan K vitamini vücuda daha rahat bir şekilde alınabilir. Bu nedenle de K vitamini eksikliği çeken birçok kişiye tavsiye ediliyorlar. Bunun yanında günlük olarak almanız gereken K vitamini miktarını da doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz.
En Çok Okunan Haberler
Papa seçimleri (Konklav) başladı: Yeni Papa seçimi saat kaçta, nasıl seçilecek? 267. Papa kim olacak?
Zamanla değil, bıçakla değişen ünlüler! O halleri şok etti!
Dünyanın en büyük 10 heykeli
Güneş kremlerinde sahteciliğe karşı dikkat
Forbes listeledi: İşte en zengin Türk isimler...
Prens 3. sezon 2. bölüm yayınlandı mı? Prens 3. sezon 2. bölüm ne zaman, saat kaçta yayınlanacak?
Nisan 2025’in en çok konuşulan dizileri belli oldu! Zirve şaşırtmadı
Yeni Papa seçildi mi? Yeni Papa kimdir, kaç yaşında? Vatikan'dan beyaz duman yükseldi!
Alzheimer'a karşı koruma sağlıyor: İşte en etkili besinler...
Eşref Rüya yeni bölümüyle izleyiciyi ekran başına kilitledi! Eşref Rüya 7. bölümde neler oldu? Eşref Rüya yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı?
Papa seçimleri (Konklav) başladı: Yeni Papa seçimi saat kaçta, nasıl seçilecek? 267. Papa kim olacak?
Zamanla değil, bıçakla değişen ünlüler! O halleri şok etti!
Dünyanın en büyük 10 heykeli
Güneş kremlerinde sahteciliğe karşı dikkat
Forbes listeledi: İşte en zengin Türk isimler...
Prens 3. sezon 2. bölüm yayınlandı mı? Prens 3. sezon 2. bölüm ne zaman, saat kaçta yayınlanacak?
Nisan 2025’in en çok konuşulan dizileri belli oldu! Zirve şaşırtmadı
Yeni Papa seçildi mi? Yeni Papa kimdir, kaç yaşında? Vatikan'dan beyaz duman yükseldi!
Alzheimer'a karşı koruma sağlıyor: İşte en etkili besinler...
Eşref Rüya yeni bölümüyle izleyiciyi ekran başına kilitledi! Eşref Rüya 7. bölümde neler oldu? Eşref Rüya yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı?
Şanlıurfa’da yangın paniği! Mahsur kalan 4 kişiyi itfaiye kurtardı
Öğretmenleri taşıyan 2 servis minibüsü çarpıştı: 28 yaralı!
Jandarmadan dron destekli operasyon: 70 tabanca ele geçildi
Polisin 'dur' ihtarına uymayarak polise çarpan sürücü tutuklandı! O anlar kamerada
Eğitim hayatının temeli 0-6 yaş arası başlıyor
Şanlıurfa’da yangın paniği! Mahsur kalan 4 kişiyi itfaiye kurtardı
Öğretmenleri taşıyan 2 servis minibüsü çarpıştı: 28 yaralı!
Jandarmadan dron destekli operasyon: 70 tabanca ele geçildi
Polisin 'dur' ihtarına uymayarak polise çarpan sürücü tutuklandı! O anlar kamerada
Eğitim hayatının temeli 0-6 yaş arası başlıyor
Şanlıurfa’da yangın paniği! Mahsur kalan 4 kişiyi itfaiye kurtardı