Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Meme kanserinde erken teşhis hayati önem taşıyor!

Her sekiz kadından birinin yakalandığı meme kanseri tedavisinde erken teşhisin öneminin oldukça büyük olduğu vurgulanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2024 15:37
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2024 15:39
Muhabir: Esmanur Gülbahar
Meme kanserinde erken teşhis hayati önem taşıyor!

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de her yıl 27 bin kadının, dünya genelinde ise 2,3 milyon kadının meme kanserine yakalandığını belirtiyor. Meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekmek ve meme kanserine karşı farkındalık yaratmak amacıyla “1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı” etkinlikleri düzenleniyor.

ABD’de yapılan bir çalışmaya göre, meme kanseri 50 yaş altındaki kadınlarda artış gösteriyor fakat hastalıktan kaynaklanan ölüm sayısı düşüyor.



İŞTE MEME KANSERİNDE HAYATİ ÖNEM TAŞIYAN BELİRTİLER…

Uzmanlar, meme kanserinde hayati önem taşıyan belirtiler olduğuna dikkat çekiyor ve bu belirtileri şöyle sıralıyor:

Meme veya koltuk altı kısmında ağrısız ve ele gelen kitle, meme cilt bölgesinde kızarıklık, yara oluşması ve kabuklanma, meme ucunda akıntı, meme şeklinde ve boyutunda değişiklik, memede ağrı oluşması, meme damarlarında büyüme ve belirginleşme.



ERKEN TEŞHİS İLE YÜZDE 80’LERE VARAN MEME KORUYUCU CERRAHİ YAPILABİLİYOR

Uzmanlar, erken teşhis konulan hastaların tedavisinde yaklaşık yüzde 80'lere varan meme koruyucu cerrahi yapılabildiğini belirtiyor. İleri hastalık durumlarında önce ilaç tedavisi ile kanserin küçültülebildiğini vurgulayan uzmanlar, ardından meme koruyucu cerrahi uygulanabildiğini söylüyor.



ERKEN TEŞHİS İLE HAYATTA KALMA ORANI YÜZDE 90’A KADAR ULAŞABİLİYOR

Uzmanlar, meme kanserinin erken teşhis edilmesi durumunda hayatta kalma oranının yüzde 90’a kadar ulaşabildiğini dile getiriyor. Uzmanlar,  klinik meme muayenesinin 20 yaştan itibaren 2 yılda bir kez, 40 yaştan itibaren ise yılda bir kez yaptırılması gerektiği konusunda uyarılarda bulunurken, mamografinin ise 40 ila 69 yaş arası kadınlarda 2 yılda bir kez yaptırılması öneriliyor.

Kaynak: Esmanur Gülbahar

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.