Mide kanseri, pek çok kanser türü gibi sessiz ve sinsice ilerleyen bir hastalıktır.
Haber Giriş Tarihi: 25.10.2023 09:14
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2023 09:14
Kaynak:
Haber Merkezi
https://www.herkesduysun.com/
Maalesef, birçok kişi mide kanseri belirtileri ile basit mide rahatsızlıklarını karıştırabilir. Bu durum, erken teşhisin önünde bir engel oluşturacaktır. Mide kanseri belirtileri nelerdir sorusu için güvenilir yanıtlar ortaya koymak, bu konuda farkındalık yaratmak ve erken teşhisin önemini vurgulamak hem hastaların hem de sağlık profesyonellerine düşen önemli bir görevdir.
Mide kanserinin en yaygın belirtilerinin detaylıca ele alındığı bu yazıda insanların, mide kanseri belirtileri ile ilgili bilinçlenmesine katkıda bulunmak hedeflenmiştir.
Mide kanseri, ilk evrelerinde spesifik olmayan semptomlarla seyreder. Hazımsızlık, hafif mide rahatsızlıkları ve erken doyma hissi gibi mide kanseri belirtileri, ilk evrelere işaret eder.
İlerlemiş evrede sürekli ve şiddetli mide ağrısı, aşırı dolgunluk hissi, kanlı veya siyah dışkı ve bulantı gibi mide kanseri belirtileri daha belirgin hale gelir.
Mide kanserinin potansiyel nedenleri arasında Helikobakter pilori bakterisi, aşırı tuzlu veya tütsülenmiş gıda tüketimi, sigara ve aşırı alkol tüketimi yer alır.
Mide kanseri belirtileri diğer mide rahatsızlıklarının belirtileriyle benzerlik gösterebilir. Bu nedenle, bu tür semptomlarla karşılaşıldığında detaylı bir tıbbi değerlendirme yapılması esastır.
Mide kanseri riskini azaltmak için önerilen koruyucu önlemler arasında dengeli beslenme, sigaradan uzak durma, alkol tüketimini sınırlama ve düzenli doktor kontrolleri yer alır. Özellikle mide kanseri belirtileri gösteren veya risk altında olan bireylerin, bu önerileri dikkate alması hayati önem taşır.
MİDE KANSERİ NEDİR?
Mide kanseri, mide duvarının iç yüzeyinde başlayarak gelişen bir kanser türüdür. Midede anormal hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesiyle oluşur.
Mide kanseri genellikle yavaş ilerleyen bir hastalık olarak bilinir. Mide kanseri belirtileri nelerdir, anlamak için öncelikle bu kanser türünün, ilk evrelerinde spesifik olmayan belirtiler gösterebildiğini belirtmek gerekir. Ancak ilerledikçe belirtiler yoğunlaşabilir. Erken teşhis edilmediğinde, kanser mideden başka organlara da yayılabilir.
MİDE KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Mide kanseri, ilk evrelerinde genellikle belirgin belirtiler göstermeyebilir. Ancak hastalık ilerledikçe semptomlar da çeşitlenip ilerler.
Sindirimle ilgili sorunlar, en yaygın mide kanseri belirtileri arasında ilk sırada yer alır. Hastalar sıklıkla midede dolgunluk hissi, erken doyma ya da yemek yedikten sonra aşırı rahatsızlık hissi gibi şikayetlerde bulunabilirler. Hazımsızlık ya da mide yanması da bu kapsamda değerlendirilebilir.
Mide bölgesindeki ağrı ve rahatsızlık da hakeza. Midenin üst kısmında, göğsün hemen altında sürekli ya da aralıklı olarak hissedilen ağrı, mide kanseri belirtileri arasında yer alabilir. Kilo kaybı, dikkate alınması gereken bir diğer belirtidir. İştahsızlıkla beraber ani ve açıklanamayan kilo kaybı yaşanması, mide kanserine işaret ediyor olabilir. Bunun yanında, yutma güçlüğü ve mide bulantısı da sıklıkla rastlanan mide kanseri belirtileri arasındadır.
Dışkıda görülen değişiklikler, özellikle siyah, katran benzeri dışkı veya dışkıda kan, midede meydana gelen kanamaların bir belirtisi olabilir. Halsizlik ve yorgunluk hissi ya da anemi (kansızlık), diğer mide kanseri belirtileri arasında yer alır.
Tüm bu belirtilerin her biri mide kanseri dışında başka sağlık sorunlarına da işaret ediyor olabilir. Yapılması gereken; belirtiler fark edilir edilmez hemen bir uzman hekime başvurmadır. Özellikle aynı anda birden fazla belirtinin görüldüğü ya da belirtilerin giderek şiddetlendiği durumlarda vakit kaybetmeden profesyonel tıbbi yardıma başvurmak hayati önem taşır.
MİDE KANSERİ ERKEN EVRE BELİRTİLERİ
Mide kanseri, özellikle erken evrelerde spesifik semptomlar göstermeyebilir. Bu da tanının gecikmesine ve hastalığın ileri evrelerde fark edilmesine yol açabilir. Ancak erken tanı, tedavinin başarılı olma ihtimalini kayda değer oranlarda artırır. Dolayısıyla "mide kanseri 1. evre belirtileri nedir, sorusunu tam manasıyla anlamak, büyük önem arz eder.
Mide kanserinin 1. evresinde belirtiler genellikle zayıf ve belli belirsizdir. Hafif mide rahatsızlıkları ve hazımsızlık, bu dönemde karşılaşılabilecek mide kanseri belirtileri arasında yer alır. Bahsi geçen belirtiler ülser veya reflü gibi daha yaygın mide rahatsızlıklarıyla karıştırılabilir.
Bazı hastalarda ilk evre mide kanseri belirtileri arasında erken doyma hissi de görülebilir. Bu kişilerde az miktarda yemek yedikten sonra bile midede dolgunluk hissi yaşanır. Yemeklerden sonra aşırı rahatsızlık hissi de birinci evredeki mide kanseri belirtileri arasında yer alabilir.
İlerleyen dönemlerde mide bölgesinde hafif ağrılar hissedilebilir. Bu ağrılar sürekli değildir. Genellikle aç karnına veya belirli tür yiyecekler tüketildikten sonra daha belirgin hale gelebilir.
Mide kanserinin 1. evresinde, dışkının renginde değişiklikler gözlemlenebilir. Özellikle siyah renkli dışkı veya katran benzeri yapı, midedeki hafif kanamaların bir işareti olabilir.
Genel olarak, 1. evre mide kanseri belirtileri diğer mide rahatsızlıklarının belirtileriyle benzerlik gösterebilir. Bu nedenle, bu tür semptomlarla karşılaşıldığında, detaylı bir tıbbi değerlendirme yapılması esastır. Erken tanı, mide kanseri prognozunu olumlu yönde etkileyebilir.
MİDE KANSERİ NEDENLERİ
Mide kanserinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, birçok faktörün mide kanseri riskini artırabileceği düşünülür. İşte, mide kanserinin potansiyel nedenleri ve risk faktörleri hakkında bilgiler:
Mide kanseri vakalarının birçoğu, midede yaşayan ve mide ülserine neden olabilen Helikobakter pilori bakterisi ile ilişkilendirilmiştir. Bu bakteri, midedeki asidin azalmasına neden olarak mide hücrelerinin anormal büyümesini teşvik edebilir. Böylece mide kanseri belirtileri ortaya çıkabilir.
Tuzlu, tütsülenmiş veya fermente edilmiş gıdaların aşırı tüketimi, mide kanseri riskini artırabilir. Öte yandan, taze meyve ve sebzelerin düzenli tüketimi mide kanseri riskini azaltabilir.
Sigara ve aşırı alkol tüketiminde mide kanseri riskini artırabilir.
Ailesinde mide kanseri öyküsü olan kişilerde mide kanseri belirtileri ile karşılaşma ihtimali daha yüksektir.
Mide polipleri, mide iç yüzeyinde oluşan iyi huylu büyümelerdir. Ancak bazı polipler zamanla kansere dönüşme riski taşıyabilir.
Kronik atrofik gastrit, mide ülseri veya diğer nedenlerle yapılan mide ameliyatları, uzun vadede mide kanseri riskini artırabilir.
Bazı çalışmalar, mide kanseri belirtileri ile mide kanserine yakalanma riskinin, bireyin yaşadığı coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceğini öne sürer.
Mide kanseri belirtileri, genellikle 55 yaşın üzerindeki bireylerde daha sık görülür. Erkeklerde kadınlara göre daha yaygındır. Bazı etnik gruplarda, özellikle Asya ülkelerinde, mide kanseri riski daha yüksektir.
Mide kanseri risk faktörleri, her birey için eşit derecede etkili ve geçerli olmayabilir. Eğer bu risk faktörlerinden bir veya birkaçına birden sahipseniz, doktorunuzla olası koruyucu önlemler hakkında konuşmalısınız.
İLERLEMİŞ MİDE KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Mide kanserinin en kritik belirtileri, hastalığın ileri evrelerinde daha belirgin hale gelebilir.
İlerlemiş mide kanseri belirtileri arasında;
Sürekli ve şiddetli mide ağrısı
Yemek sonrası aşırı dolgunluk hissi
Açıklanamayan kilo kaybı
Bulantı ve (kanlı veya kahve telvesi gibi görünen) kusma
Uzun süreli iştah kaybı
Kanlı veya siyah dışkı
Yutkunma zorluğu
Karında şişlik,
MİDE KANSERİ 4.EVRE BELİRTİLERİ
Mide kanserinin son evresinde, artık kanser diğer organlara yayılmıştır. Mide kanseri 4 evre belirtileri arasında şunlar vardır:
Karında sıvı birikimi
Kronik yorgunluk hali
Nefes darlığı
Metastaz belirtileri
Mide kanserinin son aşamasında hastanın genel sağlık durumu son derece kötüleşir. Bu aşamada görülen ve mide kanseri ölüm belirtileri olarak da bilinen semptomlar şu şekildedir:
Hastanın yataktan çıkamamasına sebep olan aşırı halsizlik ve yorgunluk hali
Tümörün beyne yayılmasına bağlı olarak ortaya çıkabilen metabolik dengesizlikler
Ağrıların ilaçlarla kontrol edilemeyecek seviyelere ulaşması
Mide kanseri ve bağırsak kanseri, sindirim sistemi içerisinde farklı bölgeleri etkileyen iki farklı kanser türüdür. Her iki kanser türü de gastrointestinal sistemde yer alsa da, kökeni ve belirtileri bakımından farklılık gösterebilirler. Diğer yandan, belirli risk faktörleri ve yaşam tarzı seçenekleri her iki kanser türünün ortaya çıkışında da etkili olabilir. Örneğin, yüksek yağlı ve düşük lifli beslenme, obezite, sigara ve aşırı alkol tüketimi her iki kanser türü için de riski artırabilir.
Genetik faktörlere bağlı olarak kişi, hem mide hem de bağırsak kanserine yatkınlık gösterebilir.
ORTAK BELİRTİLER, TANI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Ayrıca bazı ortak mide ve kalın bağırsak kanseri belirtileri de vardır. İki türde de kanlı dışkı, karın ağrısı, kilo kaybı ve iştahsızlık gibi mide kanseri belirtileri görülebilir.
Ancak, her bir kanser türü spesifik belirtilere de sahiptir. Örneğin, bağırsak kanserinde kabızlık, ishal veya dışkı yapısında değişiklikler; mide kanserinde ise yemek yedikten hemen sonra gelen dolgunluk hissi veya yemek yeme zorluğu gibi belirtiler sıkça görülen semptomlar arasında yer alır.
Hem mide kanseri hem de bağırsak kanseri için endoskopi, biyopsi ve çeşitli görüntüleme teknikleri gibi birbirine benzeyen tanı yöntemleri kullanılabilir. Ancak tedavi yaklaşımları, kanserin evresi, konumuna ve diğer faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Hem mide kanseri hem de bağırsak kanseri riskini azaltmak için dengeli bir diyet, düzenli fiziksel aktivite, sigara ve aşırı alkol tüketiminden uzak durulması ve düzenli tarama testleri yapılması önerilir.
Her iki kanser türünde de erken teşhis, tedavide başarı şansını artırır. Bu nedenle mide kanseri belirtileri konusunda bilinçli olmak ve düzenli kontroller yaptırmak büyük önem taşır.
MİDE KANSERİ TEŞHİS VE TANI YÖNTEMLERİ
Mide kanseri teşhisi genellikle, mide kanseri belirtileri uzman hekim tarafından değerlendirildikten sonra yapılan taramalar sonucunda konur.
Mide kanserinin teşhisi için kullanılan tanı yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
ÜST ENDOSKOPİ (GASTROSKOPİ)
Mide kanserinin teşhisinde en yaygın olarak kullanılan yöntemdir.
BİYOPSİ
Endoskopi sırasında alınan doku örnekleri, mikroskop altında incelenir. Bu inceleme ile dokuların kanserli olup olmadığı ve kanser türünün ne olduğu belirlenir.
BARYUMLU MİDE GRAFİSİ
Hastaya bir baryum çözeltisi içirilir. Baryum, mide duvarına yapışarak röntgen filminde mideyi beyaz olarak gösterir.
BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ (BT) ÇEKİMİ
BT taraması, vücuttaki organların kesit görüntülerini oluşturur.
Mide kanserinin yayılıp yayılmadığını belirlemek için kullanılır.
EMAR - MR
Radyo dalgaları ve güçlü mıknatıslar kullanılarak vücut hakkında detaylı görüntüler oluşturulur. Mide kanserinin yayılımını ve etkilediği diğer organları belirlemek için kullanılabilir.
ULTRASON
Ultrason, ses dalgalarını kullanarak vücut içindeki organların ve dokuların görüntülerini oluşturur.
PET TARAMASI
Vücuda radyoaktif bir madde enjekte edildikten sonra, bu maddeyi en çok alan bölgelerin görüntüleri alınır. Aktif kanser hücreleri bu maddenin büyük kısmını alır. Bu nedenle, yayılmış kanser hücrelerini tespit etmek için kullanılabilir.
LAPAROSKOPİ
Karın içini incelemek için küçük kesikler atılır ve bir kamera ile mideye yakından bakılır. Kanserin karın içine veya karaciğere yayılıp yayılmadığını belirlemek için uygulanabilir.
Bu tanı yöntemlerinin bir kombinasyonu, doktorun mide kanserinin evresini belirlemesine ve en uygun tedavi planını oluşturmasına yardımcı olacaktır.
MİDE KANSERİNDE ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ
Mide kanserinde erken teşhis, tedavinin başarısında kritik rol oynar. Birçok kanser türünde olduğu gibi, mide kanseri de erken evrelerde genellikle belirgin semptomlar göstermez. Bu durum, hastalığın ancak ileri evrelerde tespit edilebilmesine yol açabilir.
Erken teşhisin önemli bir avantajı, bu dönemde tedavi seçeneklerinin çok daha fazla olmasıdır. Erken evre mide kanseri, genellikle cerrahi rezeksiyon gibi daha az invaziv olan tedavi yöntemleriyle başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
İleri evre kanserlerde ise tedavi genellikle daha agresif olmak zorundadır. Bu da yan etki ve komplikasyon riskini artırabilir. Örneğin, tümörün büyüklüğü ve konumu nedeniyle midede daha geniş bir alanda cerrahi müdahale gerekebilir veya kemoterapi ve radyoterapi gibi diğer tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulabilir.
Ayrıca, mide kanserinin erken teşhis edilmesi, hastanın yaşam kalitesini de önemli ölçüde artıracaktır. Daha az invaziv tedaviler genellikle daha hızlı iyileşme süreleri ve daha az komplikasyon riski ile sonuçlanır. Bu, hastanın tedavi sonrası normal yaşamına daha çabuk dönmesini sağlar.
Sonuç olarak mide kanserinde erken teşhis, bireyin yaşam süresini uzatmanın yanı sıra, yaşam kalitesini de koruyarak hastalığın genel yükünü azaltır.
MİDE KANSERİNE KARŞI ÖNLEYİCİ VE KORUYUCU ÖNERİLER
Mide kanseri riskini azaltmak için hayata geçirebileceğiniz koruyucu önlemler şu şekildedir:
Dengeli ve Sağlıklı Beslenin
Sebze ve meyve tüketimini artırın. Özellikle C vitamini ve antioksidan bakımından zengin yiyecekler tüketilerek, mide kanserine yakalanma olasılığı ve belirli mide kanseri belirtileri azaltılabilir.
Tuzlu ve tütsülenmiş gıdalardan kaçının. Bu tür yiyecekler mide kanserine yol açabilecek maddeler içerebilir.
Taze, işlenmemiş gıdalar tüketin. İşlenmiş gıdaların aşırı tüketimi ile beraber bazı mide kanseri belirtileri ortaya çıkabilir.
Sigarayı Bırakın
Sigara, mide kanseri riskini artırır. Sigarayı bırakarak (veya hiç başlamayarak) hayatınızın herhangi bir evresinde mide kanseri belirtileri ile karşılaşma olasılığını düşürebilirsiniz.
Aşırı Alkol Tüketiminden Kaçının
Aşırı alkol tüketimine bağlı olarak bazı mide kanseri belirtileri tetiklenebilir. Bu açıdan, alkol tüketimini sınırlamak ya da tamamen bırakmak faydalı olacaktır.
Kilonuzu Kontrol Altında Tutun
Obezite, mide kanserinin özellikle mide girişinde (kardia) oluşma riskini artırabilir. Düzenli egzersiz yaparak ve dengeli beslenerek ideal kilonuzu koruyun.
Helikobakter-pilori Enfeksiyonunu Tedavi Edin
H. pylori, mide kanseri riskini artıran bir bakteri türü olarak bilinir. Mide kanseri belirtileri arasında midede uzun süreli ağrı veya ülser semptomları varsa, uzman bir doktora başvurarak test yaptırılmalı ve gerekli tedaviler alınmalıdır.
Tuz Tüketimini Azaltın
Tuz ve tuzlu gıdaların aşırı tüketiminin, mide kanseri belirtileri için tetikleyici faktörler arasında yer aldığı düşünülür.
Düzenli Kontrole Gidin
Mide kanseri belirtileri gösteren kişilerin, özellikle uzun süreli gastrit veya mide ülseri olanların, düzenli olarak doktor kontrolünden geçmeleri önerilir.
İyi Pişmiş Gıdalar Tüketin
Özellikle et ve balığı iyi pişirerek tüketmek, potansiyel kanserojen maddelerin vücuda alınma riskini azaltabilir. Bu, bazı mide kanseri belirtileri için koruyucu bir önlemdir.
Koruyucu ve Katkı Maddelerinden Uzak Durun
Konservelerde veya işlenmiş gıdalarda bulunan koruyucu ve katkı maddelerinin aşırı tüketimi, mide kanseri belirtileri ortaya çıkmasını tetikleyebilir.
Mide kanserine karşı alınması gereken tüm bu koruyucu ve önleyici tedbirler aslında genel sağlık durumunu da olumlu etkiler. Bu önerileri hayata geçirerek mide kanseri belirtileri yaşama olasılığını azaltabilirsiniz. Ancak her türlü semptom veya şüpheli durumda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak esastır.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
Herkes Duysun
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Mide kanseri belirtileri
Mide kanseri, pek çok kanser türü gibi sessiz ve sinsice ilerleyen bir hastalıktır.
Maalesef, birçok kişi mide kanseri belirtileri ile basit mide rahatsızlıklarını karıştırabilir. Bu durum, erken teşhisin önünde bir engel oluşturacaktır. Mide kanseri belirtileri nelerdir sorusu için güvenilir yanıtlar ortaya koymak, bu konuda farkındalık yaratmak ve erken teşhisin önemini vurgulamak hem hastaların hem de sağlık profesyonellerine düşen önemli bir görevdir.
Mide kanserinin en yaygın belirtilerinin detaylıca ele alındığı bu yazıda insanların, mide kanseri belirtileri ile ilgili bilinçlenmesine katkıda bulunmak hedeflenmiştir.
MİDE KANSERİ NEDİR?
Mide kanseri, mide duvarının iç yüzeyinde başlayarak gelişen bir kanser türüdür. Midede anormal hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesiyle oluşur.
Mide kanseri genellikle yavaş ilerleyen bir hastalık olarak bilinir. Mide kanseri belirtileri nelerdir, anlamak için öncelikle bu kanser türünün, ilk evrelerinde spesifik olmayan belirtiler gösterebildiğini belirtmek gerekir. Ancak ilerledikçe belirtiler yoğunlaşabilir. Erken teşhis edilmediğinde, kanser mideden başka organlara da yayılabilir.
MİDE KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Mide kanseri, ilk evrelerinde genellikle belirgin belirtiler göstermeyebilir. Ancak hastalık ilerledikçe semptomlar da çeşitlenip ilerler.
Sindirimle ilgili sorunlar, en yaygın mide kanseri belirtileri arasında ilk sırada yer alır. Hastalar sıklıkla midede dolgunluk hissi, erken doyma ya da yemek yedikten sonra aşırı rahatsızlık hissi gibi şikayetlerde bulunabilirler. Hazımsızlık ya da mide yanması da bu kapsamda değerlendirilebilir.
Mide bölgesindeki ağrı ve rahatsızlık da hakeza. Midenin üst kısmında, göğsün hemen altında sürekli ya da aralıklı olarak hissedilen ağrı, mide kanseri belirtileri arasında yer alabilir. Kilo kaybı, dikkate alınması gereken bir diğer belirtidir. İştahsızlıkla beraber ani ve açıklanamayan kilo kaybı yaşanması, mide kanserine işaret ediyor olabilir. Bunun yanında, yutma güçlüğü ve mide bulantısı da sıklıkla rastlanan mide kanseri belirtileri arasındadır.
Dışkıda görülen değişiklikler, özellikle siyah, katran benzeri dışkı veya dışkıda kan, midede meydana gelen kanamaların bir belirtisi olabilir. Halsizlik ve yorgunluk hissi ya da anemi (kansızlık), diğer mide kanseri belirtileri arasında yer alır.
Tüm bu belirtilerin her biri mide kanseri dışında başka sağlık sorunlarına da işaret ediyor olabilir. Yapılması gereken; belirtiler fark edilir edilmez hemen bir uzman hekime başvurmadır. Özellikle aynı anda birden fazla belirtinin görüldüğü ya da belirtilerin giderek şiddetlendiği durumlarda vakit kaybetmeden profesyonel tıbbi yardıma başvurmak hayati önem taşır.
MİDE KANSERİ ERKEN EVRE BELİRTİLERİ
Mide kanseri, özellikle erken evrelerde spesifik semptomlar göstermeyebilir. Bu da tanının gecikmesine ve hastalığın ileri evrelerde fark edilmesine yol açabilir. Ancak erken tanı, tedavinin başarılı olma ihtimalini kayda değer oranlarda artırır. Dolayısıyla "mide kanseri 1. evre belirtileri nedir, sorusunu tam manasıyla anlamak, büyük önem arz eder.
Mide kanserinin 1. evresinde belirtiler genellikle zayıf ve belli belirsizdir. Hafif mide rahatsızlıkları ve hazımsızlık, bu dönemde karşılaşılabilecek mide kanseri belirtileri arasında yer alır. Bahsi geçen belirtiler ülser veya reflü gibi daha yaygın mide rahatsızlıklarıyla karıştırılabilir.
Bazı hastalarda ilk evre mide kanseri belirtileri arasında erken doyma hissi de görülebilir. Bu kişilerde az miktarda yemek yedikten sonra bile midede dolgunluk hissi yaşanır. Yemeklerden sonra aşırı rahatsızlık hissi de birinci evredeki mide kanseri belirtileri arasında yer alabilir.
İlerleyen dönemlerde mide bölgesinde hafif ağrılar hissedilebilir. Bu ağrılar sürekli değildir. Genellikle aç karnına veya belirli tür yiyecekler tüketildikten sonra daha belirgin hale gelebilir.
Mide kanserinin 1. evresinde, dışkının renginde değişiklikler gözlemlenebilir. Özellikle siyah renkli dışkı veya katran benzeri yapı, midedeki hafif kanamaların bir işareti olabilir.
Genel olarak, 1. evre mide kanseri belirtileri diğer mide rahatsızlıklarının belirtileriyle benzerlik gösterebilir. Bu nedenle, bu tür semptomlarla karşılaşıldığında, detaylı bir tıbbi değerlendirme yapılması esastır. Erken tanı, mide kanseri prognozunu olumlu yönde etkileyebilir.
MİDE KANSERİ NEDENLERİ
Mide kanserinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, birçok faktörün mide kanseri riskini artırabileceği düşünülür. İşte, mide kanserinin potansiyel nedenleri ve risk faktörleri hakkında bilgiler:
Mide kanseri risk faktörleri, her birey için eşit derecede etkili ve geçerli olmayabilir. Eğer bu risk faktörlerinden bir veya birkaçına birden sahipseniz, doktorunuzla olası koruyucu önlemler hakkında konuşmalısınız.
İLERLEMİŞ MİDE KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Mide kanserinin en kritik belirtileri, hastalığın ileri evrelerinde daha belirgin hale gelebilir.
İlerlemiş mide kanseri belirtileri arasında;
MİDE KANSERİ 4.EVRE BELİRTİLERİ
Mide kanserinin son evresinde, artık kanser diğer organlara yayılmıştır. Mide kanseri 4 evre belirtileri arasında şunlar vardır:
Mide kanserinin son aşamasında hastanın genel sağlık durumu son derece kötüleşir. Bu aşamada görülen ve mide kanseri ölüm belirtileri olarak da bilinen semptomlar şu şekildedir:
MİDE KANSERİYLE BAĞIRSAK KANSERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
Mide kanseri ve bağırsak kanseri, sindirim sistemi içerisinde farklı bölgeleri etkileyen iki farklı kanser türüdür. Her iki kanser türü de gastrointestinal sistemde yer alsa da, kökeni ve belirtileri bakımından farklılık gösterebilirler. Diğer yandan, belirli risk faktörleri ve yaşam tarzı seçenekleri her iki kanser türünün ortaya çıkışında da etkili olabilir. Örneğin, yüksek yağlı ve düşük lifli beslenme, obezite, sigara ve aşırı alkol tüketimi her iki kanser türü için de riski artırabilir.
Genetik faktörlere bağlı olarak kişi, hem mide hem de bağırsak kanserine yatkınlık gösterebilir.
ORTAK BELİRTİLER, TANI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Ayrıca bazı ortak mide ve kalın bağırsak kanseri belirtileri de vardır. İki türde de kanlı dışkı, karın ağrısı, kilo kaybı ve iştahsızlık gibi mide kanseri belirtileri görülebilir.
Ancak, her bir kanser türü spesifik belirtilere de sahiptir. Örneğin, bağırsak kanserinde kabızlık, ishal veya dışkı yapısında değişiklikler; mide kanserinde ise yemek yedikten hemen sonra gelen dolgunluk hissi veya yemek yeme zorluğu gibi belirtiler sıkça görülen semptomlar arasında yer alır.
Hem mide kanseri hem de bağırsak kanseri için endoskopi, biyopsi ve çeşitli görüntüleme teknikleri gibi birbirine benzeyen tanı yöntemleri kullanılabilir. Ancak tedavi yaklaşımları, kanserin evresi, konumuna ve diğer faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Hem mide kanseri hem de bağırsak kanseri riskini azaltmak için dengeli bir diyet, düzenli fiziksel aktivite, sigara ve aşırı alkol tüketiminden uzak durulması ve düzenli tarama testleri yapılması önerilir.
Her iki kanser türünde de erken teşhis, tedavide başarı şansını artırır. Bu nedenle mide kanseri belirtileri konusunda bilinçli olmak ve düzenli kontroller yaptırmak büyük önem taşır.
MİDE KANSERİ TEŞHİS VE TANI YÖNTEMLERİ
Mide kanseri teşhisi genellikle, mide kanseri belirtileri uzman hekim tarafından değerlendirildikten sonra yapılan taramalar sonucunda konur.
Mide kanserinin teşhisi için kullanılan tanı yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
ÜST ENDOSKOPİ (GASTROSKOPİ)
Mide kanserinin teşhisinde en yaygın olarak kullanılan yöntemdir.
BİYOPSİ
Endoskopi sırasında alınan doku örnekleri, mikroskop altında incelenir. Bu inceleme ile dokuların kanserli olup olmadığı ve kanser türünün ne olduğu belirlenir.
BARYUMLU MİDE GRAFİSİ
Hastaya bir baryum çözeltisi içirilir. Baryum, mide duvarına yapışarak röntgen filminde mideyi beyaz olarak gösterir.
BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ (BT) ÇEKİMİ
BT taraması, vücuttaki organların kesit görüntülerini oluşturur.
Mide kanserinin yayılıp yayılmadığını belirlemek için kullanılır.
EMAR - MR
Radyo dalgaları ve güçlü mıknatıslar kullanılarak vücut hakkında detaylı görüntüler oluşturulur. Mide kanserinin yayılımını ve etkilediği diğer organları belirlemek için kullanılabilir.
ULTRASON
Ultrason, ses dalgalarını kullanarak vücut içindeki organların ve dokuların görüntülerini oluşturur.
PET TARAMASI
Vücuda radyoaktif bir madde enjekte edildikten sonra, bu maddeyi en çok alan bölgelerin görüntüleri alınır. Aktif kanser hücreleri bu maddenin büyük kısmını alır. Bu nedenle, yayılmış kanser hücrelerini tespit etmek için kullanılabilir.
LAPAROSKOPİ
Karın içini incelemek için küçük kesikler atılır ve bir kamera ile mideye yakından bakılır. Kanserin karın içine veya karaciğere yayılıp yayılmadığını belirlemek için uygulanabilir.
Bu tanı yöntemlerinin bir kombinasyonu, doktorun mide kanserinin evresini belirlemesine ve en uygun tedavi planını oluşturmasına yardımcı olacaktır.
MİDE KANSERİNDE ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ
Mide kanserinde erken teşhis, tedavinin başarısında kritik rol oynar. Birçok kanser türünde olduğu gibi, mide kanseri de erken evrelerde genellikle belirgin semptomlar göstermez. Bu durum, hastalığın ancak ileri evrelerde tespit edilebilmesine yol açabilir.
Erken teşhisin önemli bir avantajı, bu dönemde tedavi seçeneklerinin çok daha fazla olmasıdır. Erken evre mide kanseri, genellikle cerrahi rezeksiyon gibi daha az invaziv olan tedavi yöntemleriyle başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
İleri evre kanserlerde ise tedavi genellikle daha agresif olmak zorundadır. Bu da yan etki ve komplikasyon riskini artırabilir. Örneğin, tümörün büyüklüğü ve konumu nedeniyle midede daha geniş bir alanda cerrahi müdahale gerekebilir veya kemoterapi ve radyoterapi gibi diğer tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulabilir.
Ayrıca, mide kanserinin erken teşhis edilmesi, hastanın yaşam kalitesini de önemli ölçüde artıracaktır. Daha az invaziv tedaviler genellikle daha hızlı iyileşme süreleri ve daha az komplikasyon riski ile sonuçlanır. Bu, hastanın tedavi sonrası normal yaşamına daha çabuk dönmesini sağlar.
Sonuç olarak mide kanserinde erken teşhis, bireyin yaşam süresini uzatmanın yanı sıra, yaşam kalitesini de koruyarak hastalığın genel yükünü azaltır.
MİDE KANSERİNE KARŞI ÖNLEYİCİ VE KORUYUCU ÖNERİLER
Mide kanseri riskini azaltmak için hayata geçirebileceğiniz koruyucu önlemler şu şekildedir:
Sebze ve meyve tüketimini artırın. Özellikle C vitamini ve antioksidan bakımından zengin yiyecekler tüketilerek, mide kanserine yakalanma olasılığı ve belirli mide kanseri belirtileri azaltılabilir.
Tuzlu ve tütsülenmiş gıdalardan kaçının. Bu tür yiyecekler mide kanserine yol açabilecek maddeler içerebilir.
Taze, işlenmemiş gıdalar tüketin. İşlenmiş gıdaların aşırı tüketimi ile beraber bazı mide kanseri belirtileri ortaya çıkabilir.
Sigara, mide kanseri riskini artırır. Sigarayı bırakarak (veya hiç başlamayarak) hayatınızın herhangi bir evresinde mide kanseri belirtileri ile karşılaşma olasılığını düşürebilirsiniz.
Aşırı alkol tüketimine bağlı olarak bazı mide kanseri belirtileri tetiklenebilir. Bu açıdan, alkol tüketimini sınırlamak ya da tamamen bırakmak faydalı olacaktır.
Obezite, mide kanserinin özellikle mide girişinde (kardia) oluşma riskini artırabilir. Düzenli egzersiz yaparak ve dengeli beslenerek ideal kilonuzu koruyun.
H. pylori, mide kanseri riskini artıran bir bakteri türü olarak bilinir. Mide kanseri belirtileri arasında midede uzun süreli ağrı veya ülser semptomları varsa, uzman bir doktora başvurarak test yaptırılmalı ve gerekli tedaviler alınmalıdır.
Tuz ve tuzlu gıdaların aşırı tüketiminin, mide kanseri belirtileri için tetikleyici faktörler arasında yer aldığı düşünülür.
Mide kanseri belirtileri gösteren kişilerin, özellikle uzun süreli gastrit veya mide ülseri olanların, düzenli olarak doktor kontrolünden geçmeleri önerilir.
Özellikle et ve balığı iyi pişirerek tüketmek, potansiyel kanserojen maddelerin vücuda alınma riskini azaltabilir. Bu, bazı mide kanseri belirtileri için koruyucu bir önlemdir.
Konservelerde veya işlenmiş gıdalarda bulunan koruyucu ve katkı maddelerinin aşırı tüketimi, mide kanseri belirtileri ortaya çıkmasını tetikleyebilir.
Mide kanserine karşı alınması gereken tüm bu koruyucu ve önleyici tedbirler aslında genel sağlık durumunu da olumlu etkiler. Bu önerileri hayata geçirerek mide kanseri belirtileri yaşama olasılığını azaltabilirsiniz. Ancak her türlü semptom veya şüpheli durumda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak esastır.
En Çok Okunan Haberler
O Ses Türkiye 2025 şampiyonu kim oldu? O Ses Türkiye’de kim birinci oldu?
Bağırsak sağlığına iyi gelen 10 besin
Prens 3. sezon 2. bölüm yayınlandı mı? Prens 3. sezon 2. bölüm ne zaman, saat kaçta yayınlanacak?
Nisan 2025’in en çok konuşulan dizileri belli oldu! Zirve şaşırtmadı
Yeni Papa seçildi mi? Yeni Papa kimdir, kaç yaşında? Vatikan'dan beyaz duman yükseldi!
Uzak Şehir reyting rekorları kırmaya devam ediyor! Uzak Şehir son bölümde neler oldu? Uzak Şehir 26. bölüm fragmanı yayınlandı mı?
Bu alışkanlıklardan vazgeçin! Saç sağlığınıza zarar veriyor!
Deha bitiyor mu? Deha dizisi final mi yapacak? İşte o iddialara yanıt...
Bursa'da hangi ilçe ve mahallelerde elektrik kesilecek? Bursa 12 Mayıs Pazartesi planlı elektrik kesintileri...
Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? PPK Toplantısı yapılacak mı?
O Ses Türkiye 2025 şampiyonu kim oldu? O Ses Türkiye’de kim birinci oldu?
Bağırsak sağlığına iyi gelen 10 besin
Prens 3. sezon 2. bölüm yayınlandı mı? Prens 3. sezon 2. bölüm ne zaman, saat kaçta yayınlanacak?
Nisan 2025’in en çok konuşulan dizileri belli oldu! Zirve şaşırtmadı
Yeni Papa seçildi mi? Yeni Papa kimdir, kaç yaşında? Vatikan'dan beyaz duman yükseldi!
Uzak Şehir reyting rekorları kırmaya devam ediyor! Uzak Şehir son bölümde neler oldu? Uzak Şehir 26. bölüm fragmanı yayınlandı mı?
Bu alışkanlıklardan vazgeçin! Saç sağlığınıza zarar veriyor!
Deha bitiyor mu? Deha dizisi final mi yapacak? İşte o iddialara yanıt...
Bursa'da hangi ilçe ve mahallelerde elektrik kesilecek? Bursa 12 Mayıs Pazartesi planlı elektrik kesintileri...
Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? PPK Toplantısı yapılacak mı?
Kahramanmaraş'ta feci kaza: Ölü ve yaralılar var! Kahramanmaraş'ta feci kaza: Ölü ve yaralılar var!
Bursa’da iki genç kızın kavgası kameralara yansıdı
Nevşehir'de 4. kattan düşen kadın yaşamını yitirdi
Seyir halindeki İETT otobüsü alev aldı!
Bursa'da 64 yıldır ahşaba hayat veriyor
Kahramanmaraş'ta feci kaza: Ölü ve yaralılar var! Kahramanmaraş'ta feci kaza: Ölü ve yaralılar var!
Bursa’da iki genç kızın kavgası kameralara yansıdı
Nevşehir'de 4. kattan düşen kadın yaşamını yitirdi
Seyir halindeki İETT otobüsü alev aldı!
Bursa'da 64 yıldır ahşaba hayat veriyor
Kahramanmaraş'ta feci kaza: Ölü ve yaralılar var! Kahramanmaraş'ta feci kaza: Ölü ve yaralılar var!