Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TÜİK açıkladı: 2023 yılında HIV nedeniyle 134 kişi yaşamını yitirdi

HIV virüsü gün geçtikçe görünme oranı artan, ciddi bir virüstür. Bu virüs, vücudun bağışıklığını etkileyerek, normal şartlarda kolay atlatılan hastalıkların daha ağır seyretmesine neden olur. Peki Türkiye’de HIV virüsü kaynaklı ölümlerin sayısı ne durumda?

Haber Giriş Tarihi: 29.06.2024 19:55
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2024 17:47
Kaynak: Aslı Yeşilyurt
TÜİK açıkladı: 2023 yılında HIV nedeniyle 134 kişi yaşamını yitirdi

Son zamanlarda artış yaşanan HIV (Human Immunodeficiency Virus / İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) kan ve cinsel temas yoluyla bulaşarak vücuttaki dokulara yerleşen bir virüstür. Bu virüs tıpkı kanser hücrelerine benzer şekilde dokulara bağlanır. Virüsün etkisi ise bağışıklık sistemini baskılamak ve vücudun enfeksiyonlara korunmasız olmasına neden olur. Böylece normal zamanda atlatılması mümkün olan verem, ishal, zatürree veya menenjit hastalıkları, bu virüs nedeniyle iyileşmesi daha zor hale gelir.

HAYATINI KAYBEDENLERİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU ERKEK

TÜİK’in Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığından edindiği bilgilere göre, 2023 yılında HIV virüsünden hayatını kaybedenlerin sayısı 134 kişi olarak kaydedildi. Bu ölümlerin 118’i erkeklerde, 16’sı ise kadınlarda yaşandı.

2022 senesinde ise bu sayı 173’ü gördü. Aynı şekilde ölümlerin büyük çoğunluğu yine erkeklerde gerçekleşti. Hayatını kaybedenlerin 143’ü erkek, 30’u kadınlardan oluştu.

ERKEN TANININ ÖNEMİ

Bu virüsün gün geçtikçe artması, önlemlerin ve erken teşhisin önemine dikkat çekti. Pek çok hastalıkta olduğu gibi HIV virüsünün neden olduğu hastalıklarda da erken tanı büyük önem taşıyor. Erken tanı, virüsün bulaşma oranlarını da ciddi derecede düşürmektedir.

Kaynak: Aslı Yeşilyurt

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.