Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzmanından yaz ishaline karşı uyarı

Diyetisyeni Betül Merd, ısınan havalarda bozulan ürünlerin ishale sebep olduğunu ve genelde et grubunda yaşandığını söyleyerek, “Et grubu bozulmaya ve bakteri üretmeye açıktır” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2024 15:44
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2024 15:44
Kaynak: İHA
Uzmanından yaz ishaline karşı uyarı

İshal durumunda muz ve patates tüketiminin olması gerektiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Betül Merd, “Havaların ısınması ile birlikte gıdalarda da bozulma riski artabiliyor ve bu sebepten ishallerde artışlar olabiliyor. Burada da ishal durumunda elektrolit kaybı olduğu için kişilerin öncelikle mutlaka su tüketimini arttırması lazım. İshal geçene kadar da lifli besinlere biraz ara vermeleri gerekiyor. Muz tüketimi artırılabilir, patates tüketimi ishale çok iyi gelecektir tüketimi arttırılabilir. Su ve mineral kaybı olduğu için yine sade bir maden suyu tüketimi önerebiliriz kaybı yerine tekrardan koymaları için. Tuz tüketimini orada arttırmış oluyoruz çünkü bir miktar tuz kaybı da oluyor” dedi.

İshal Neden Olur? İshale Ne İyi Gelir? İshal Nasıl Geçer?

Betül Merd, özellikle et grubunun bozulmaya ve bakteri üretmeye açık olduğunu söyleyerek, “İshal vakalarını azaltmak için saklama koşullarına dikkat etmemiz lazım. Dışarıda ürün bekletmememiz lazım, bulaş riskine dikkat etmemiz lazım ve artı 4 derecede saklamamız lazım gıdaları. Genelde et grubu ile ilgili sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Et grubu bozulmaya açıktır. Mikrop ve bakteri üretmeye açıktır. O yüzden bu besinlere dikkat edilmesinde fayda var. Mesela pidecilerde en çok rastladığımız şey dışarıda bekleyen kıyma sürekli pide haline getiriliyor ama uzun saatler dışarıda kalıyor. Orada farkına çok varılmıyor ve baharatlı olduğu için tadıyla ilgili de çok farkında olamıyor kişiler. Fakat sonrasında zehirlenmelere ve ishale sebep olabiliyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.