Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Amenerrasulü duası Arapça ve Türkçe okunuşu

Kuran-ı Kerim’in birbirinden farklı surelerinde birbirinden önemli mesajlar verilir.

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2023 11:24
Haber Güncellenme Tarihi: 11.08.2023 11:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.herkesduysun.com/
Amenerrasulü duası Arapça ve Türkçe okunuşu

Amenerrasulü suresi, Bakara suresinin son iki ayetini meydana getiren Amenerrasulü suresi de hakeza. Fazileti büyük ve kıymetli bir dua olan Amenerrasulü ile ilgili merak ettiklerinizin cevabı için içeriğe göz gezdirebilirsiniz. 

AMENERRASULÜ DUASI HAKKINDA BİLGİ

Amenerrasulü duası, Bakara suresinin 285. ve 286. ayetlerinde yer alır. Bu iki âyet "Amener-RasUlü" ismiyle bilinir. Amenerrasulü suresi, Hz. Muhammed’e Miraç gecesi vahyedilmiştir. 

Amenerrasulü suresinin anlamı son derece zengindir. Amenerrasulü duası, insanın başına gelebilecek her türlü felakete karşı korunmak için okunan bir dua olarak bilinir.

AMENERRASULÜ ARAPÇA YAZILIŞI NASILDIR?

Amenerrasulü Arapça yazılışını aşağıda bulabilirsiniz. 

اٰمَنَ الرَّسُولُ بِمَٓا اُنْزِلَ اِلَيْهِ مِنْ رَبِّهٖ وَالْمُؤْمِنُونَؕ كُلٌّ اٰمَنَ بِاللّٰهِ وَمَلٰٓئِكَتِهٖ وَكُتُبِهٖ وَرُسُلِهٖؕ لَا نُفَرِّقُ بَيْنَ اَحَدٍ مِنْ رُسُلِهٖࣞ وَقَالُوا سَمِعْنَا وَاَطَعْنَا غُفْرَانَكَ رَبَّنَا وَاِلَيْكَ الْمَصٖيرُ ﴿٢٨٥﴾لَا يُكَلِّفُ اللّٰهُ نَفْساً اِلَّا وُسْعَهَاؕ لَهَا مَا كَسَبَتْ وَعَلَيْهَا مَا اكْتَسَبَتْؕ رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَٓا اِنْ نَسٖينَٓا اَوْ اَخْطَأْنَاۚ رَبَّنَا وَلَا تَحْمِلْ عَلَيْنَٓا اِصْراً كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذٖينَ مِنْ قَبْلِنَاۚ رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلْنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِهٖۚ وَاعْفُ عَنَّاࣞ وَاغْفِرْ لَنَاࣞ وَارْحَمْنَاࣞ اَنْتَ مَوْلٰينَا فَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرٖينَ﴿٢٨٦﴾

AMENERRASULÜ OKUNUŞU NASILDIR?

Amenerrasulü Türkçe okunuşunu aşağıda bulabilirsiniz. 

Amene-rrasûlu bimâ unzile ileyhi min rabbihi velmu/minûn(e)(c) kullun âmene bi(A)llâhi ve melâ-iketihi ve kutubihi ve rusulihi lâ nuferriku beyne ehadin min rusulih(i)(c) ve kâlû semi'nâ ve ata'nâ(s) ġufrâneke rabbenâ ve-ileyke-lmasîr(u) (Bakara-285)

Lâ yükellifu(A)llâhu nefsen illâ vus'ahâ(c) lehâ mâ kesebet ve'aleyhâ me-ktesebet(k) rabbenâ lâ tu-âḣiżnâ in nesînâ ev aḣta/nâ(c) rabbenâ velâ tahmil 'aleynâ isran kemâ hameltehu 'ale-lleżîne min kablinâ(c) rabbenâ velâ tuhammilnâ mâ lâ tâkate lenâ bih(i)(s) va'fu 'annâ vaġfir lenâ verhamnâ(c) ente mevlânâ fensurnâ 'ale-lkavmi-lkâfirîn(e) (Bakara-286)

AMENERRASULÜ ANLAMI NEDİR ?

İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan ve ezberlenmesi tavsiye edilen Amenerrasulü anlamı da oldukça geniştir. Bakara suresinin, 285 ve 286 numaralı son iki ayeti olan Amenerrasulü, yatsı namazından sonra okunur. 

Amenerrasulü meali şu şekildedir: 

Allah’ın elçisi ve müminler, rabbinden ona indirilene iman ettiler. Her biri Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine inandılar. "O’nun elçileri arasında ayırım yapmayız" ve "İşittik, itaat ettik, bağışlamanı dileriz rabbimiz, gidiş sanadır" dediler. (285)

Allah hiçbir kimseyi, gücünün yetmediği bir şeyle yükümlü kılmaz; lehinde olanı da kendi kazandığıdır, aleyhinde olanı da kendi kazandığıdır. Rabbimiz! Unutur veya yanılırsak bizi cezalandırma! Bizden öncekilere yüklediğin gibi bizede ağır yük yükleme! Üstesinden gelemeyeceğimiz şeyleri üzerimize yükleme! Bizi bağışla, ayıplarımızı ört ve bize rahmetinle muamele buyur! Sen bizim sahibimiz ve yardımcımızsın; artık inkârcı topluluğa karşı bize yardım et! (286)

AMENERRASULÜ TEFSİRİ

(Peygamber ve müminler kendisine indirilene iman etti.) Allah-u Teala tarafından imanlarının sıhhati üzere şahittir. İmamı Hasen Mücahid ve Dahhak derler ki şu ayeti kerime miraç kıssası üzerine indi. Denildi ki Kur'an’ın tamamını Cebrail (Aleyhisselam) indirdi. Ancak bu ayeti miraç gecesi Resulullah (Sallallahü aleyhi ve sellem)  Mevla'dan işitti.

(Her birerleri Allaha, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine iman etti)

(Resullerden hiçbirinin arasını ayırmayız.) Yani Resullerden hiç birisinin arasını Yahudi ve Hıristiyanların yaptığı gibi ayırmayız. Hepsine inanırız.

(Dediler ki işittik ve itaat ettik.) Sana icabet ettik, emrine itaat ettik.

(Ey Rabbimiz! Bizi bağışla.) Bizi mağfiret etmeni dileriz.

(Dönüş ancak sanadır.) Dünya ve ahiret işlerinin tamamı sana dönecektir. Bu söz müminlerden iki dünyada bütün işlerin sahibinin Allah olduğunu ve her şeyin ona döneceğini ikrardır. Rivayet edildi ki, Cebrail (Aleyhisselam) Peygamberimize bu ayet indiği vakitte şöyle dedi "Muhakkak Allahu Teala senin ve ümmetin üzerine övgü yaptı. İste verileceksin." Resulullah (Sallallahü aleyhi ve sellem) Allahın öğretmesini istedi. Mağfiretini isteriz dedi.

(Allah kimseye gücü, takatin üstünde bir şey teklif etmez.) Vüsu': İnsanın gücü yettiği, zorlanmadığı, meşakkatlenmediği şeydir. Yani cenabı hak ancak kudretinin yettiği şeyi ile ve takatinin kolayına gelen ile hükümlü tutar. Gayretini ve takatini aşan ile sorumlu tutmaz. Burası evvelki ümmetlere olan ağır yüklerin ve çetin hükümlerin kaldırıldığının haberidir. Süfyan’dan rivayet edildi ki peygamberler kavimlerine şu ayeti getirirler. "Nefsinizde olan şeyi açıklasanız veya gizleseniz de Allahu Teala sizi onunla hesaba çeker." Derler ki, “buna gücümüz yetmez bunu taşıyamayız.” Neticede onlar bunlardan sorumlu olurlardı. Vaktaki şu ümmete bu ayet arz edilince onu kabul ettiler. Allahu Teala'da onlardan yükleri indirdi. Ve buyurdu ki "Allah kişiye ancak takatinde olanı yükler." Böylece bu ümmete rahmetini ve yumuşaklığını bildirmiş oldu.

Herkesin kazandığı iyilik kendi lehine, kötülükte kendi aleyhinedir.) Hayırdan kazanmış olduğu şeyin sevabı lehinedir, şerden kazandığının cezası da kendinedir.

(Ey Rabbimiz! Unutur ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma.) Unutmak ve hata etmekten dolayı ileri veya geri kalmak sebebiyle bizi muaheze etme. Bizi affet.

(Ey Rabbimiz bizim üzerimize ağır yük yükleme.) İsr: Taşınması ağır olan yük. Ağır olduğu için onu yerinden kaldırmaya güç yetiremez.

(Bizden evvelkilere yüklediğin gibi.) Yahudi ve Hıristiyanlara yüklenen meşakkatli hükümler gibi. Tevbelerinin kabulünde kendilerini öldürmek, ganimet malının yanması, mesh ve teyemmümün olmaması, necasetlenen yerin kesilip atılması gibi.

(Ey Rabbimiz! Bizim üzerimize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme.) Bizden evvelkilere inen azablar gibisini bize indirme. Evvelki talepte onlara yüklenen ağır hükümlerin kaldırılması istenmişti. Bu ayette evvelkilere indirilen azabların kaldırılması talep edilmektedir.

(Bizi affet.) Günahlarımızın izlerini sil.

(Bizi mağfiret et.) Ayıplarımızı ört. Mahşer yerinde halkın ortasında bizi rezil etme.

(Bize merhamet et.) Bize ihsan eyle, ikram eyle.

(Sen bizim Mevlamızsın.) Bizim seyyidimizsin, bizler senin köleleriniz. Bize yardım eyle, işlerimizi idare eyle.

(Kafirler kavmine karşı bize yardım eyle.) Onların şerlerini bizden def eyle, bize yardım eyle. Zira efendinin kullarına yardım etmesi, düşmanlardan onu kurtarması beklenir. Kâfirlere karşı yardım zafer ile olur.

AMENERRASULÜ NE İÇİN OKUNUR?

Amenerrasulü suresi Müslümanlar tarafından farklı amaçlarla okunabilir. Surenin çok faziletli olduğu bilinir ve Müslümanların bu duayı ezberlemeleri gerektiği söylenir. Amenerrasulü suresini ezberlemek için Amenerrasulü dinle ve Amenerrasulü oku şeklinde yaptığınız Google aramalarında duaya hem yazılı, hem de ses kaydı olarak ulaşabilirsiniz. Sureyi tekrar tekrar dinleyerek kısa sürede ezberleyebilirsiniz. 

Peki çoğunlukla Amenerrasulü ne için okunur? 

Amenerrasulü geceleri okunduğunda rahatlama ve şifa getireceğine inanılır. Ayrıca kişiyi her türlü beladan koruyacağı da düşünülür. Derdi olanların bu duayı okuyarak dertlerinden ve üzüntülerinden kurtulacağı söylenir. 

Amenerrasulü duası, Müslümanlara farz kılınan 5 vakit namazdan yatsı namazı sonrası okunur. 

Amenerrasulü duasının faziletlerine dair çok sayıda hadis de rivayet edilir. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.