Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

B vitaminin türleri nelerdir? B vitamini nelerde var?

B vitamini tıpkı diğer vitaminler gibi vücudumuz için gerekli ve hayati öneme sahip bir destekleyicidir.

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2023 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2023 11:20
Kaynak: Haber Merkezi
B vitaminin türleri nelerdir? B vitamini nelerde var?

Besinlerden alınan vitaminler, vücudumuzun fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gerekli desteği sağlarlar. Bu sayede de fonksiyonlarımız sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam eder. B vitamini de bu vitaminler arasından önemli bir yere sahiptir Farklı türleri ve faydaları olan B vitamininin sağlığımız açısından büyük öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle eksikliğinde büyük problemler oluşabileceğini de söylemekte fayda var. 

  • B vitamini sağlığımız için önemli olan grup vitaminlerden biridir ve enerji metabolizması, sinir sistemi fonksiyonları için büyük rol oynar.
  • Vitaminlerin alınması gereken belirli seviyeleri vardır. Bu nedenle bir vitaminin fazla alınması durumunda istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir. 
  • Dengeli ve sağlıklı beslenme vücudumuzdaki grup vitamin dengesi için önemli bir yere sahiptir. 

B VİTAMİNİ NEDİR?

B vitamini vücudumuz için gerekli olan ve suyla kolayca çözülebilen grup vitaminidir. Çeşitli türleri olan B vitaminin vücuda sağladığı faydalar göründüğünden daha fazladır. B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 ve B12 olarak farkı vitaminler içeren B vitamini ailesi, vücudumuzdaki birçok işlevi daha sağlıklı bir hale getiriyor. Özellikle de sinir sistemi fonksiyonları, hücre bölünmesi ve enerji metabolizması için B vitamininin önemi büyüktür. Çünkü vücudumuzun gerçekleştirdiği bu fonksiyonlar B vitamininin sağladığı faydalar sayesinde gerçekleşiyor. 

Vücudumuzun düzenli bir şekilde işlevlerini yerine getirebilmesi ve sağlıklı bir şekilde yaşayabilmemiz için vitaminler büyük etkiye sahip. Her vitaminin kendi içerisinde farklı türleri olmasının nedeni, her türün farklı faydalar sağlamasıdır. B vitamininin önemi de alt türlerinde öne çıkıyor diyebiliriz. Birçok kişi B vitamini nedir ve ne işe yarar sorusuna cevap arıyor. B vitamininin vücudumuza sağladığı faydaları net bir şekilde bilmemiz için çeşitlerini de öğrenmemiz gerekiyor. 

B VİTAMİNİ TÜRLERİ NELERDİR?

B vitamini çeşitlerinin her biri farklı görevlere ve faydalara sahip vitamin içerikleridir. Sekiz alt vitaminin hepsinin farklı faydalara sahip olmaları her birinin ne kadar önemli olduğunu bizlere gösteriyor. Her bir B vitamini vücudumuzda önemli bir yere sahiptir. Bu anlamda bazı vitaminler enerji ihtiyacımızı karşılar ve sinir fonksiyonlarımıza katkıda bulunurken bazı vitaminler ise dolaşım sistemini düzenler ve sinir sistemleri için önemli bir yere sahiptir. Her birinin farklı özelliklere sahip olması ve vitaminlere ihtiyaç duyulmasının en büyük nedeni de budur zaten. 

Vitaminlerin faydaları fazla olsa da vücudumuza aldığımız vitamin oranlarına da dikkat etmemiz gerekiyor. B vitamini türleri farklı görevlere ve faydalara sahip olduğu için dengeli beslenme yolu ile alınmaları gerekiyor. Aksi takdirde fazla alınan B vitamini çeşitleri faydadan çok vücudumuza zarar verecektir. Ayrıca dengeli beslenme ile alınan vitaminler yapay vitaminlere göre hem daha sağlıklı hem de daha faydalıdır. 

B1 VİTAMİNİ (TİYAMİN) 

Tiyamin olarak adlandırılan B1 vitamini, B vitaminleri arasından karbonhidratları enerjiye dönüştürmede görev alan vitamindir. Ayrıca kaslar, kalp sağlığı ve sinir sisteminde kritik rol oynayan vitaminlerden biridir. B vitamini vücudumuzun birçok yerine etki eder. Bu nedenle de eksikliği durumlarında ciddi sıkıntılar ve rahatsızlıklarla karşılaşabiliriz. B vitamini seviyesini ortalamada tutmak için uygulamamız gereken adımlar oldukça basittir. 

Bu vitamini genel olarak besinlerden alırız. Bu anlamda B1 vitamini almak için de tahıl, et, baklagiller, süt ürünleri, balık, ve yeşil yapraklı sebzeler gibi çeşitli besinleri tüketmemiz gerekiyor. Beslenme düzeni vitamin seviyelerine düşünüldüğünden daha fazla etki eder. Bu nedenle de B vitamini açısından zengin gıdalara yönelmemiz gerekiyor. 

B2 VİTAMİNİ (RİBOFLAVİN)

Riboflavin olarak adlandırılan B2 vitamini, B vitaminleri arasındaki kompleks vitaminlerden birisidir. Vücut için önemli vitaminlerden biri olan B2 vitamini, enerji metabolizmasında görev alır. Enerji metabolizması vücudun ihtiyaç duyduğu enerji üretmeye çalışır. Bu nedenle de B2 vitamini eksikliğinde enerji üretiminde düşüş görülür. B vitamini içerisinde barındırdığı alt vitaminlerle vücudun çeşitli yerlerinde etkili görev gerçekleştirir. B2 vitamini de enerji metabolizmasında görev almasının yanında saç sağlığını destekler, göz sağlığını korur ve sinir sistemi fonksiyonlarını düzenler. 

B2 vitamini eksikliğinde farklı rahatsızlıklar da görülebiliyor. Ağız içi yaralar, cilt problemleri, dudak çatlakları, göz yorgunluğu ve anemi gibi rahatsızlıklar B2 vitamini eksikliğini gösteren rahatsızlıklardandır. Bu nedenle bahsedilen rahatsızlıkların görülmesi durumunda B vitamini değerlerimizi kontrol ettirmemiz gerekiyor. Ayrıca gündelik hayatımızda da sağlıklı bir yaşam sürebilmek için dengeli beslenmeli ve B2 vitamini açısından zengin gıdalar tüketmeliyiz. 

B3 VİTAMİNİ (NİYASİN)

B3 vitamini olarak adlandırılan Niyasin, B vitamini çeşitleri arasında B2 vitamini ile benzerlik gösteren alt vitaminlerden biridir. Niyasin, vücut için oldukça önemli ve hayati öneme sahip metabolik süreçlere destek sağlayan vitamindir. Enerji üretimi, cilt sağlığı, sindirim sistemi sağlığı ve sinir sistemi fonksiyonları gibi önemli işlevlerin devam etmesinde büyük öneme sahip vitaminlerden biridir. Bu nedenle de eksikliği durumlarında dikkatli olmalısınız. B3 vitamini eksikliğinde meydana gelen gelen rahatsızlıklara hafife almadan mutlaka müdahale edilmesi gerekir.

B vitamini oldukça önemli vitaminlerden bir tanesidir. Öyle ki B3 vitamini eksikliğinde görülen pelagra hastalığı yüzünden cilt dökülmeleri, sinir sistemi bozuklukları, ishal ve hatta mental bozukluklar bile görülebilir. B3 vitaminin iyi yanlarından biri de genel olarak günlük diyetler ile alınabilmesidir. Fakat B3 vitamini için diyet yapmadan önce mutlaka herhangi bir doktordan yardım almalısınız. 

B5 VİTAMİNİ (PANTOTENİK ASİT)

Pantotenik asit olarak bilinen B5 vitamini B kompleks vitaminlerinden bir tanesidir. Vücut için önemli metabolik süreçlerde yer alan B5 vitamini, vücudun sağlıklı kalması ve fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için gerekli B vitamini türlerinden bir tanesidir. Ayrıca B5 vitamini enerji üretimi, hormon üretimi, yağ asidi sentezi ve sinir sistemi fonksiyonları gibi önemli işlevlerin devam etmesinde de görev alır. Bu işlevlerin devam etmesi ve sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için B5 vitaminin yeri, tahmin edildiğinden daha da önemlidir. Bu vitaminin eksikliği durumu oldukça nadir olarak görülür. Fakat doktor gözetiminde günlük diyetler ile eksikliği giderilebilir. 

B5 vitaminin vücuda sağladığı faydalar da bir o kadar önemlidir. Deri sağlığını destekler ve ciltteki yaraların iyileşmesinde görev alır. Tıpkı diğer B vitamini türleri gibi B5 vitaminini de süt ürünleri, tahıl ürünleri, mantar ve avakado gibi besinlerden alabilirsiniz. Fakat B5 vitamini seviyesinin düzenli kalması için bahsedilen besinlerden belirli miktarda tüketilmesi gerekir. 

B6 VİTAMİNİ (PİRİDOKSİN)

B vitamini türlerinden biri olan Piridoksin, vücut için çok önemli olan fonksiyonların devam edebilmesi ve sağlıklı bir yaşam sürülebilmesi için gerekli vitaminlerden bir tanesidir. Birçok kişi B6 vitamini ne işe yarar ve eksikliğinde neler olur sorusunun cevabını merak ediyor. B6 vitamini yağ, karbonhidrat ve protein metabolizmasında rol oynar. Ayrıca hücrelerin enerji üretimini destekleyerek vücudun ihtiyacı olan enerji miktarını da sağlar. Bunun yanında beyin fonksiyonlarını, sinir sistemi sağlığı, bağışıklık güçlendirme ve kan sağlığı gibi etkili alanlarda da görev yapar. 

Karpuz, muz, patates, mercimek, fındık, et, balık ve tavuk gibi besinlerde bulunan B6 vitamini, çeşitli gıdalar ile vücuda alınır ve fayda sağlar. B6 vitamini eksikliği durumunda ise cilt problemleri, sinir sistemi bozuklukları, anemi ve bağışıklık sistemi zayıflığı görülür Günlük diyet yolları ile kolayca vücudun B vitamini ihtiyacı kolayca giderilebiliyor. Bu nedenle de eksikliğinde diyet yoluna başvurulacak ise doktor gözetiminde olması gerekir.

B7 VİTAMİNİ (BİOTİN)

Karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında önemli rol oynayan Biotin, B vitamini türleri arasından öne çıkan alt vitaminlerden bir tanesidir. B7 vitamini saç cilt ve tırnak sağlığını destekleyen özel içeriğe sahip grup vitaminlerden bir tanesidir. Tıpkı diğer türleri gibi sinir sistemi fonksiyonları, enerji üretimi ve hatta embriyo gelişimi için kritik öneme sahiptir. Birçok besinde bulunan B7 vitamini sanıldığından daha önemli bir yere sahiptir. Mantar, badem, yapraklı sebzeler, et ve süt ürünleri gibi besinlerde bulunur. Bu nedenle de günlük diyetler ile B7 vitamini ihtiyacı kolayca karşılanabilir. 

B9 VİTAMİNİ (FOLİK ASİT)

B9 vitamini olarak adlandırılan folik asit, B vitamini türleri arasından vücut için önemli olan hücre bölünmesi, DNA sentezi, doku onarımı ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumu gibi kritik işlevlerde yer alır. B9 vitaminin gerekli olmasının en önemli sebeplerinden birkaçı da bahsedilen fonksiyonlara destek olmasıdır. B vitamini türleri arasından faydalı alt çeşitlerden biri olan B9 vitamini, kuru baklagiller, portakal suyu, avokado ve tahıl gibi besinlerle kolayca vücuda alınabiliyor. 

Aynı zamanda bu vitamin hamilelik sürecinde de doktorlar tarafından önerilen takviyelerden biri oluyor. Doktorların hamilelik sürecinde tavsiye etmesinin en büyük nedenlerinden biri ise eksikliğinde bebeklerde doğum kusurları görülebilmesidir. Eksikliğinde ise sinir sistemi bozukluğu, kansızlık ve hafıza sorunları görülebiliyor. Bu nedenle B vitamini değerlerine dikkat edilmeli ve doktor yardımı ile eksik değerler yerine takviye alınmalı. 

B12 VİTAMİNİ (KOBALAMİN) 

B12 vitamini, tıpkı B9 vitamini gibi DNA sentezi, beyin fonksiyonları ve kırmızı kan hücreleri gibi önemli işlevlerin doğru çalışması için fayda sağlar. B12 vitamini birçok önemli işlevde rol oynayan alt çeşitlerden biri olduğu için B vitamini türleri arasında önem verilmesi gereken vitaminlerden biridir. B12 daha çok hayvansal gıdalarda bulunduğundan özellikle de vejetaryenler ve veganların B12 takviyesi alması doktorlar tarafından tavsiye ediliyor. 

B12 eksikliği çeken birçok kişi B12 vitamini hangi besinlerde bulunuyor sorusunun cevabını merak ediyor. B vitamini türleri genel olarak hayvansal gıdalar olan et, süt, balık ve yumurtada bulunur. Fakat bu besinleri tüketirken dikkat etmeniz gerekiyor. Bu besinlerin fazla tüketilmesi durumunda istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir. Bu sebeple B12 eksikliğinde doktor gözetiminde besin ve B vitamini takviyesi alınmalıdır. 

B VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR? 

B vitamini içerisinde bulunan alt türleri sayesinde vücutta gerçekleşen fonksiyonlar sorunsuz bir şekilde devam ediyor. Fakat B vitamini eksikliği durumlarında farklı belirtilerle karşılaşılabiliyor. Bu belirtiler vücudun B vitamini ihtiyacının olduğunu ve eksikliğinde çeşitli sorunların ortaya çıktığının belirtisidir. Bu nedenle de birçok kişi tarafından sorulan sorulardan bir tanesi de B vitamini nelerde var ve belirtileri nelerdir sorusu oluyor.  B vitamini ihtiyacında görülen belirtiler şu şekildedir;

  • Yorgunluk ve enerji eksikliği
  • Sinir sistemi bozuklukları ve sinirsel belirtiler
  • Cilt problemleri ve dermatit
  • Sindirim sorunları ve iştah kaybı
  • Hafıza sorunları ve zihinsel bulanıklık
  • Uyuşukluk ve hissizlik
  • Depresyon ve anksiyete
  • Anemi (kansızlık)
  • Saç dökülmesi ve kırılgan tırnaklar
  • Bağışıklık sistemi zayıflığı ve sık hastalanma
  • Dil ve ağız içi yaralar
  • Kas zayıflığı ve kramp
  • Kilo kaybı veya kilo alma sorunları
  • Hormonal dengesizlikler
  • Göz yorgunluğu ve görme sorunları.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
image thumb item image thumb item image thumb item image thumb item image thumb item image thumb item image thumb item image thumb item image thumb item image thumb item
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
Herkes Duysun En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.