Bursa, Türkiye'nin tarih ve kültür zenginliklerini barındıran eşsiz bir şehirdir.
Haber Giriş Tarihi: 01.11.2023 10:23
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2023 10:23
Kaynak:
Haber Merkezi
https://www.herkesduysun.com/
Bu güzel şehir sadece tarihi ve doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda çeşitli resmi kurumlarıyla da bilinir. Bursa Adliyesi bunlardan bir tanesidir. Bursa Adliyesi, şehrin merkezinde yükselen bir adalet anıtı gibidir. Sahip olduğu uzun geçmiş ile hukukun ve adaletin sembolüdür.
Şimdi, Bursa Adliyesi'nin tarihini, mimari özelliklerini ve içinde bulunan mahkemeleri daha yakından inceleyelim.
Bursa Adliyesi, 1926 yılında inşa edilmiş tarihi bir yapı olup, şehrin artan hukuki ihtiyaçları sebebiyle farklı dönemlerde genişlemiş ve yer değiştirmiştir. Eski adliye binası, 2004 yılından itibaren Bursa Kent Müzesi olarak kullanılagelmiştir.
Bursa Kent Müzesi, eski Bursa Adliyesi binasında yer alır ve şehrin tarihini, kültürünü, ekonomisini ve sosyal yapısını detaylı bir şekilde ziyaretçilere sunar. Müze, 2006 yılında "Gezilebilir Müzeler" ödülüne layık görülmüştür.
1998 yılında inşa edilen ve toplamda 33.000,00 m² kapalı alana sahip Bursa Adliyesi, Uluyol'da bulunur. Binada, Ağır Ceza Mahkemeleri'nden Çocuk Mahkemeleri'ne kadar bir dizi mahkemeyle adalet hizmeti sunulur.
Bursa Adliyesi'nin artan iş yüküne çözüm olarak 2017'de kurulan bu ek hizmet binası, BUTTİM bölgesinde bulunur. 127.057,50 m²'lik alanda, üç ayrı binada toplamda 85.700,00 m² kapalı alanda hizmet veren bu bina, Bursa Adliyesi'nin hizmet kalitesini yükseltmiştir.
BURSA ADLİYESİ TARİHÇE
Bursa, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk başkenti olma özelliği taşıyan, zengin bir şehirdir. Bu tarihi mirası, Cumhuriyet dönemiyle birlikte modern yapılarla birleşerek şehre farklı bir kimlik kazandırmıştır. 1926 yılında inşa edilen iki katlı Bursa Adliyesi, Bursa'nın Cumhuriyet devri mimari mirasının en önemli parçalarından biridir. Heykel/Cumhuriyet alanında bulunan bu tarihi yapı, uzun yıllar boyunca şehrin hukuki işlemlerinin yürütüldüğü önemli bir merkez olagelmiştir.
Ancak, şehrin hızla gelişen nüfusu ve artan ihtiyaçları, Bursa Adliyesi'nin fiziksel kapasitesini zorlamaya başlamıştır. Bu durum, adliyenin yeni bir yere taşınmasını ve daha geniş, modern bir yapıya kavuşmasını kaçınılmaz kılmıştır.
2000'li yılların başında başlanan restorasyon süreci sonucunda eski Bursa adliyesi binası, 2004 yılında Bursa Kent Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Bu dönemde, şehrin hukuki işlemlerine ev sahipliği yapacak yeni bir Bursa adliyesi ihtiyacı da ortaya çıkmıştır.
1998 yılına gelindiğinde Bursa'nın modern hukuki ihtiyaçlarına cevap vermek adına Bursa Uluyol Adliyesi adıyla yeni bir adliye binası hizmete girmiştir. Artık yeni Bursa adliyesi bu bina olmuştur.
Ancak, bu binanın da yetersiz kalması üzerine, 2017 yılında, şehir merkezinde ek kapasite sağlamak amacıyla icra müdürlüklerinin bulunduğu 2.700 m² kapalı alana sahip olan Bursa Adliyesi Ek Hizmet Binası kiralanmıştır. Bu ek binada, Asliye Hukuk Mahkemeleri, Aile Mahkemeleri, Sulh Hukuk Mahkemeleri gibi birçok önemli bölüm faaliyet göstermeye başlamıştır.
Bununla birlikte, Bursa'nın hukuki işlemlerindeki artan talebi karşılamak adına, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bakanlığa tahsis edilen Yalova yolu, BUTTİM mevkiinde Bölge Adliye Mahkemesi inşa edilmiştir. Bu alanda üç ayrı binada faaliyet gösterilmeye başlamıştır.
Bursa Adliyesi'nin bu evrimsel süreci, şehrin tarihindeki hukuki ve idari gelişiminin bir yansımasıdır. Hem tarihi mirasını koruyarak hem de modern ihtiyaçlara cevap vererek, Bursa'nın adli hizmetler alanındaki dönüşümü, şehrin dinamik yapısının bir göstergesidir.
BURSA ADLİYESİ BİNALARI VE MİMARİ ÖZELLİKLERİ
Bursa, Cumhuriyet döneminden günümüze dek modern mimarinin farklı ve başarılı örneklerini sunmuştur. Adliye binaları da, şehrin bu modern mimari dönüşümünün önemli örnekleri arasında yer alır. Eski Bursa Adliyesi, yeni hizmete giren adliye binası ve ek hizmet binaları gibi yapılar, hem şehrin hukuki işlemlerinin yürütüldüğü merkezler olmasıyla hem de mimari özellikleriyle dikkat çeker.
Bu bölümde, geçmişten günümüze Bursa adliyesi olarak kullanılan binaları, tarihsel süreçleri ve mimari özellikleri ile beraber inceleyeceğiz.
ESKİ BURSA ADLİYESİ
Bursa'nın Cumhuriyet dönemi adli tarihi, dikkat çekici mimari özelliklere sahip olan eski Bursa Adliyesi binası ile başlar. 1926 yılında, yetenekli mimar Ekrem Hakkı Ayverdi tarafından inşa edilen bu yapının, ünlü mimar Kemalettin Bey'in tasarımı olduğu düşünülür.
Eski Bursa Adliyesi, bodrum katı da dahil edildiğinde üç katlı bir yapıdır. Bursa Adliyesi, geniş saçakları ve simetrik mimari tasarımıyla özgün bir yapıdır; şehirdeki diğer yapılar arasında ayırt edilir. Binanın orta aksındaki girişin vurgulanmış olması ve kemerli ve dikdörtgen pencerelerin karma olarak kullanılması, binanın mimari zenginliğini gözler önüne serer.
Ancak, yıllar geçtikçe Bursa Adliyesi'nin bu tarihi yapısı, artan hukuki talepleri karşılamakta yetersiz kalmaya başlamıştır. Ortaya çıkan ihtiyaç, 1986 yılında yeni bir adliye binası için düzenlenen mimari proje yarışmasına yansımıştır. Yarışmada seçilen projenin uygulaması 1999 yılında tamamlanmış ve tüm hizmetler yeni binaya taşınmıştır.
Bu büyük değişiklik, eski Bursa Adliyesi'nin de kaderini etkilemiştir. Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilen binanın restorasyonu, 2000'li yılların başında başlatılmış ve bu süreç, binanın yeniden hayat bulmasını sağlamıştır. 2004 yılından itibaren, eski Bursa Adliyesi, Kent Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. O tarihten beri eski Bursa adliyesi, tarihi dokusunu kent müzesi şeklinde kültürel bir miras olarak şehre sunmaya devam etmiştir.
BURSA KENT MÜZESİ
Bursa'nın tarihine, kültürel ve sosyal yapısına tanıklık eden Bursa Adliyesi binası, şehrin geçmişten bugüne uzanan zenginliğini son yirmi senedir Bursa Kent Müzesi ile yaşatıyor. Bu prestijli müze, Bursa'nın kültürel, tarihsel, sosyal ve ekonomik değerlerini sadece sergilemekle kalmayıp, geleceğin kentlerine de ilham kaynağı olma amacı taşıyor. Bursa ile ilgili her türlü belge, eşya, kitap, görsel ve sesli materyal, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde, modern müzecilik anlayışını yansıtan interaktif bir ortamda ziyaretçilere sunuluyor.
1926 yılında Bursa Adliyesi olarak inşa edilen bu tarihi bina, tam 75 yıl boyunca adliye hizmetlerinde kullanılmıştır. Ancak 2001 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Adalet Bakanlığı arasında imzalanan protokol neticesinde Bursa Adliyesi'nin görevi son bulmuş ve binası Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmiştir. Bursa Adliyesi'nin bu tarihi yapı, 14 Şubat 2004'te yeniden, fakat bu kez Bursa Kent Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.
Bursa Kent Müzesi'nin zengin içeriği üç kat üzerine yayılmıştır. Zemin katta "Uygarlıklar Kenti Bursa" adlı galeri, şehrin tarih öncesi dönemlerinden Kurtuluş Savaşı'na uzanan tarihini anlatırken, "Çağdaş Bursa" galerisi Cumhuriyet Dönemi'nde kentin geçirdiği evreleri detaylıca ele alır. Birinci katta, "Yaşam ve Kültürüyle Bursa" isimli tematik galeri, şehre damga vuran isimler ve gelenekler üzerinden Bursa'nın sosyal dokusunu ortaya koyar.
Bodrum katta ise "El Sanatları Çarşısı" ziyaretçilere eski Bursa'nın zanaat dünyasını tanıtır. Yine bodrum katında bulunan "İpek Kenti Bursa" ve "Üreten Bursa" bölümleri ekonomik açıdan şehrin öne çıkan özelliklerini gözler önüne serer. Müzede bulunan üç geçici sergi salonu, sürekli yenilenen içerikleriyle ziyaretçilere farklı perspektifler sunarken, 50 kişilik "Etkinlikler Salonu" ve "Eğitim Atölyesi" müzenin etkileşimli yüzünü temsil eder.
Bursa Kent Müzesi, her biri 670 metrekarelik üç katını da ziyarete açmıştır. Ana giriş; Atatürk heykelinin arkasındaki avludan verilmiştir.
Ortalama yıllık yetmiş-seksen bin ziyaretçisi ile Bursa'nın toplumsal ilgi odağı haline gelen bu müze, 2006 yılında Avrupa'da "Gezilebilir Müzeler" arasına girerek bir ödülle taçlandırılmıştır.
BURSA ADALET SARAYI BİNASI (ULUYOL)
Bursa'nın hukuki yapısının kalbi olan Bursa Adliyesi, Uluyol'da 1998 yılında hizmete sunulan etkileyici bir binada faaliyet gösterir. 13.269,80 m²'lik bir arsa üzerine kurulu olan Bursa Adliyesi binası, toplamda 33.000,00 m² kapalı alana sahiptir. İlk kurulduğu günden bu yana, şehrin ve yargı sisteminin gereksinimlerine cevap verebilmek adına Bursa Adliyesi'nde birçok oda eklentisi ve tadilat gerçekleştirilmiştir.
Bursa Adliyesi, adaletin tecellisi için birçok mahkemeyle hizmet vermektedir. Bu mahkemelerin başında, toplumun en kritik davalara tanıklık ettiği Ağır Ceza Mahkemeleri gelir. Bunun yanı sıra, Asliye Ceza Mahkemeleri, daha genel suçlar ve davalara ev sahipliği yapar. Bursa Adliyesi'nin Sulh Ceza Hakimliği, görece basit cezai meselelerle ilgilenirken, Çocuk Mahkemeleri, genç bireylerin yasalar karşısında haklarını koruma ve adaletle karşılanma ihtiyaçlarına özel olarak odaklanır.
Günümüzde, Bursa Adliyesi, hukuki meselelerin çözümlendiği, adaletin sağlandığı ve toplumun haklarını arayabileceği önemli bir kurum olarak varlığını sürdürür. Uluyol'da bulunan bu prestijli bina, hem mimari olarak hem de işlevsel olarak Bursa’nın ve beraberinde ülkemizin adalet sistemine katkı sağlamaya devam eder.
BÖLGE ADLİYE-EK HİZMET BİNASI (BUTTİM MEVKİİ)
Bursa Adliyesi için sürekli artan iş yükü ve bina yetersizliği karşısında, 5 Eylül 2017'de Bölge Adliye-Ek Hizmet Binası kurulmuş ve bu ihtiyaca bir çözüm getirilmiştir. Özellikle İcra Müdürlüklerinin yer aldığı 2.700 m² kapalı alana sahip bu ek hizmet binası, Bursa Adliyesi'nin işleyişini rahatlatacak bir adım olarak kiralanmıştır. Bu bina, 48 adet ofis ve 4 adet dükkandan oluşmakta olup, ana caddeye olan konumu ve dikkat çekici mimarisiyle bölgeye ayrı bir kimlik kazandırmıştır.
Türkiye'de adli yargı sisteminin bir parçası olan bölge adliye mahkemeleri, genel adli yargı düzeninde ilk derece hukuk ve ceza mahkemelerinin üstünde konumlanmıştır. 2004 yılında yasalaşan bu mahkemeler, 2016'da faaliyete geçmiştir. Başlangıçta yalnızca yedi ilde faaliyet gösteren bu mahkemelerin sayısı, sonraki yıllarda yapılan eklemelerle artarak on sekize yükselmiştir. Bursa Adliyesi'ne eklenen bölge adliye mahkemesi, Bursa'nın adli hizmetlerinin kalitesini ve kapasitesini arttırmıştır.
Bursa Adliyesi kapsamında yer alan bu bölge adliye mahkemesi binasında; Asliye Hukuk, Asliye Ticaret, Aile, Sulh Hukuk, İş, Tüketici, İcra ve Kadastro mahkemeleri aktif olarak hizmet verir.
Yalova yolu üzerinde, BUTTİM (Bursa Tekstil Ticaret Merkezi) mevkiinde geniş bir arazi Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bakanlığa tahsis edilmiştir. 127.057,50 m²'lik arsanın üzerinde yer alan bu Bölge Adliye Mahkemesi Binası'nın İlk Derece Mahkemeleri’ne ait kısmı, 50.000,00 m² kapalı alana sahip olup toplamda 85.700,00 m² alan üzerinde üç ayrı binada adli hizmet sunulur. Bu geniş ve modern tesis, Bursa Adliyesi hizmet kalitesini önemli ölçüde yükseltmiştir.
BURSA ADLİYESİ İLETİŞİM
Bursa Adliyesi iletişim bilgileri, hem adli işlerin yürütülmesi için hem de vatandaşların hizmet alabilmesi için büyük öneme sahiptir. Bursa Adalet Sarayı Binası, Uluyol'da konumlanmıştır.
Adres detayları; Hacıilyas Mahallesi Kıbrıs Şehitleri Caddesi No:21, PK 16220 Osmangazi/BURSA şeklindedir.
Bursa Adliyesi telefon numarası 0224 272 50 04'tür ve 37 hat üzerinden hizmet verilir.
Ayrıca, fax hattı olarak 0224 271 60 65 numarası kullanılır.
E-posta yoluyla iletişime geçmek isteyenler için resmi e-posta adresi: bursacbs@adalet.gov.tr'dir.
Bölge Adliye - Ek Hizmet Binası, hukuk mahkemelerinin bulunduğu bina olarak bilinir ve Buttim Mevkii'nde konumlanmıştır.
Adres detayları; Altınova Mahallesi, 11 Eylül Bulvarı No:9, Osmangazi/BURSA şeklinde belirtilmiştir.
Bölge Adliye - Ek Hizmet Binası için Bursa Adliyesi telefon numaraları şu şekildedir: 0224 271 56 06, 0224 252 51 98, 0224 252 72 22 ve 0224 271 28 81.
İcra Müdürlükleri ise Yalova Yolu üzerinde yer alır.
Adres bilgisi; Altınova Mah. No:410 SKY TOWER Plaza B Blok, Osmangazi/BURSA olarak belirtilmiştir.
İcra Müdürlükleri için Bursa Adliyesi telefon numarası 0 (224) 504 46 56'dır ve 8 hat üzerinden hizmet sunulur.
Bursa Adliyesi dahili numaraları için direkt olarak adliye ile iletişime geçebilirsiniz.
MÜLHAKAT ADI
TELEFON
FAKS
GEMLİK ADLİYESİ
0 (224) 513 54 54
0 (224) 513 04 04
KARACEBEY ADLİYESİ
0 (224) 676 10 89
0 (224) 676 24 60
KELES ADLİYESİ
0 (224) 861 33 74
0 (224) 861 33 73
MUDANYA ADLİYESİ
0 (224) 544 50 50
0 (224) 544 87 77
MUSTAFA KEMAL PAŞA ADLİYESİ
0 (224) 613 95 95
0 (224) 613 42 50
ORHANELİ ADLİYESİ
0 (224) 817 34 51
0 (224) 817 32 31
ORHANGAZİ ADLİYESİ
0 (224) 573 24 73
0 (224) 573 37 64
BURSA ADLİYESİ MÜLHAKATLARI
Bursa Adliyesi, hizmet kalitesini artırmak ve personel ihtiyacını karşılamak adına periyodik olarak personel alımı yapar. Bursa Adliyesi personel alımı ile ilgili tüm duyurulara, resmi web sitesi olan https://bursa.adalet.gov.tr adresi üzerinden, Bursa Adliyesi Duyurular bölümü aracılığıyla erişilebilir.
Bu internet sitesini ziyaret eden vatandaşlar, "DUYURULAR" kısmından güncel işe alım duyurularına, sınav ilanlarına, mülakat sonuçlarına ve diğer tüm bilgilere kolaylıkla ulaşabilirler.
İş başvurusu yapmayı düşünen adaylar, Bursa Adliyesi'nin resmi internet sitesine girdikten sonra söz konusu "DUYURULAR" bölümünü düzenli aralıklarla ziyaret ederek, güncel personel alımı duyurularını ve işe alım sürecinin çeşitli basamaklarına dair karar ve sonuçları takip edebilirler.
Ayrıca, faaliyet raporlarına da yine aynı bölüm üzerinden ulaşmak mümkündür.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
Herkes Duysun
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Bursa adliyesi hakkında bilinmesi gerekenler
Bursa, Türkiye'nin tarih ve kültür zenginliklerini barındıran eşsiz bir şehirdir.
Bu güzel şehir sadece tarihi ve doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda çeşitli resmi kurumlarıyla da bilinir. Bursa Adliyesi bunlardan bir tanesidir. Bursa Adliyesi, şehrin merkezinde yükselen bir adalet anıtı gibidir. Sahip olduğu uzun geçmiş ile hukukun ve adaletin sembolüdür.
Şimdi, Bursa Adliyesi'nin tarihini, mimari özelliklerini ve içinde bulunan mahkemeleri daha yakından inceleyelim.
BURSA ADLİYESİ TARİHÇE
Bursa, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk başkenti olma özelliği taşıyan, zengin bir şehirdir. Bu tarihi mirası, Cumhuriyet dönemiyle birlikte modern yapılarla birleşerek şehre farklı bir kimlik kazandırmıştır. 1926 yılında inşa edilen iki katlı Bursa Adliyesi, Bursa'nın Cumhuriyet devri mimari mirasının en önemli parçalarından biridir. Heykel/Cumhuriyet alanında bulunan bu tarihi yapı, uzun yıllar boyunca şehrin hukuki işlemlerinin yürütüldüğü önemli bir merkez olagelmiştir.
Ancak, şehrin hızla gelişen nüfusu ve artan ihtiyaçları, Bursa Adliyesi'nin fiziksel kapasitesini zorlamaya başlamıştır. Bu durum, adliyenin yeni bir yere taşınmasını ve daha geniş, modern bir yapıya kavuşmasını kaçınılmaz kılmıştır.
2000'li yılların başında başlanan restorasyon süreci sonucunda eski Bursa adliyesi binası, 2004 yılında Bursa Kent Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Bu dönemde, şehrin hukuki işlemlerine ev sahipliği yapacak yeni bir Bursa adliyesi ihtiyacı da ortaya çıkmıştır.
1998 yılına gelindiğinde Bursa'nın modern hukuki ihtiyaçlarına cevap vermek adına Bursa Uluyol Adliyesi adıyla yeni bir adliye binası hizmete girmiştir. Artık yeni Bursa adliyesi bu bina olmuştur.
Ancak, bu binanın da yetersiz kalması üzerine, 2017 yılında, şehir merkezinde ek kapasite sağlamak amacıyla icra müdürlüklerinin bulunduğu 2.700 m² kapalı alana sahip olan Bursa Adliyesi Ek Hizmet Binası kiralanmıştır. Bu ek binada, Asliye Hukuk Mahkemeleri, Aile Mahkemeleri, Sulh Hukuk Mahkemeleri gibi birçok önemli bölüm faaliyet göstermeye başlamıştır.
Bununla birlikte, Bursa'nın hukuki işlemlerindeki artan talebi karşılamak adına, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bakanlığa tahsis edilen Yalova yolu, BUTTİM mevkiinde Bölge Adliye Mahkemesi inşa edilmiştir. Bu alanda üç ayrı binada faaliyet gösterilmeye başlamıştır.
Bursa Adliyesi'nin bu evrimsel süreci, şehrin tarihindeki hukuki ve idari gelişiminin bir yansımasıdır. Hem tarihi mirasını koruyarak hem de modern ihtiyaçlara cevap vererek, Bursa'nın adli hizmetler alanındaki dönüşümü, şehrin dinamik yapısının bir göstergesidir.
BURSA ADLİYESİ BİNALARI VE MİMARİ ÖZELLİKLERİ
Bursa, Cumhuriyet döneminden günümüze dek modern mimarinin farklı ve başarılı örneklerini sunmuştur. Adliye binaları da, şehrin bu modern mimari dönüşümünün önemli örnekleri arasında yer alır. Eski Bursa Adliyesi, yeni hizmete giren adliye binası ve ek hizmet binaları gibi yapılar, hem şehrin hukuki işlemlerinin yürütüldüğü merkezler olmasıyla hem de mimari özellikleriyle dikkat çeker.
Bu bölümde, geçmişten günümüze Bursa adliyesi olarak kullanılan binaları, tarihsel süreçleri ve mimari özellikleri ile beraber inceleyeceğiz.
ESKİ BURSA ADLİYESİ
Bursa'nın Cumhuriyet dönemi adli tarihi, dikkat çekici mimari özelliklere sahip olan eski Bursa Adliyesi binası ile başlar. 1926 yılında, yetenekli mimar Ekrem Hakkı Ayverdi tarafından inşa edilen bu yapının, ünlü mimar Kemalettin Bey'in tasarımı olduğu düşünülür.
Eski Bursa Adliyesi, bodrum katı da dahil edildiğinde üç katlı bir yapıdır. Bursa Adliyesi, geniş saçakları ve simetrik mimari tasarımıyla özgün bir yapıdır; şehirdeki diğer yapılar arasında ayırt edilir. Binanın orta aksındaki girişin vurgulanmış olması ve kemerli ve dikdörtgen pencerelerin karma olarak kullanılması, binanın mimari zenginliğini gözler önüne serer.
Ancak, yıllar geçtikçe Bursa Adliyesi'nin bu tarihi yapısı, artan hukuki talepleri karşılamakta yetersiz kalmaya başlamıştır. Ortaya çıkan ihtiyaç, 1986 yılında yeni bir adliye binası için düzenlenen mimari proje yarışmasına yansımıştır. Yarışmada seçilen projenin uygulaması 1999 yılında tamamlanmış ve tüm hizmetler yeni binaya taşınmıştır.
Bu büyük değişiklik, eski Bursa Adliyesi'nin de kaderini etkilemiştir. Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilen binanın restorasyonu, 2000'li yılların başında başlatılmış ve bu süreç, binanın yeniden hayat bulmasını sağlamıştır. 2004 yılından itibaren, eski Bursa Adliyesi, Kent Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. O tarihten beri eski Bursa adliyesi, tarihi dokusunu kent müzesi şeklinde kültürel bir miras olarak şehre sunmaya devam etmiştir.
BURSA KENT MÜZESİ
Bursa'nın tarihine, kültürel ve sosyal yapısına tanıklık eden Bursa Adliyesi binası, şehrin geçmişten bugüne uzanan zenginliğini son yirmi senedir Bursa Kent Müzesi ile yaşatıyor. Bu prestijli müze, Bursa'nın kültürel, tarihsel, sosyal ve ekonomik değerlerini sadece sergilemekle kalmayıp, geleceğin kentlerine de ilham kaynağı olma amacı taşıyor. Bursa ile ilgili her türlü belge, eşya, kitap, görsel ve sesli materyal, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde, modern müzecilik anlayışını yansıtan interaktif bir ortamda ziyaretçilere sunuluyor.
1926 yılında Bursa Adliyesi olarak inşa edilen bu tarihi bina, tam 75 yıl boyunca adliye hizmetlerinde kullanılmıştır. Ancak 2001 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Adalet Bakanlığı arasında imzalanan protokol neticesinde Bursa Adliyesi'nin görevi son bulmuş ve binası Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmiştir. Bursa Adliyesi'nin bu tarihi yapı, 14 Şubat 2004'te yeniden, fakat bu kez Bursa Kent Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.
Bursa Kent Müzesi'nin zengin içeriği üç kat üzerine yayılmıştır. Zemin katta "Uygarlıklar Kenti Bursa" adlı galeri, şehrin tarih öncesi dönemlerinden Kurtuluş Savaşı'na uzanan tarihini anlatırken, "Çağdaş Bursa" galerisi Cumhuriyet Dönemi'nde kentin geçirdiği evreleri detaylıca ele alır. Birinci katta, "Yaşam ve Kültürüyle Bursa" isimli tematik galeri, şehre damga vuran isimler ve gelenekler üzerinden Bursa'nın sosyal dokusunu ortaya koyar.
Bodrum katta ise "El Sanatları Çarşısı" ziyaretçilere eski Bursa'nın zanaat dünyasını tanıtır. Yine bodrum katında bulunan "İpek Kenti Bursa" ve "Üreten Bursa" bölümleri ekonomik açıdan şehrin öne çıkan özelliklerini gözler önüne serer. Müzede bulunan üç geçici sergi salonu, sürekli yenilenen içerikleriyle ziyaretçilere farklı perspektifler sunarken, 50 kişilik "Etkinlikler Salonu" ve "Eğitim Atölyesi" müzenin etkileşimli yüzünü temsil eder.
Bursa Kent Müzesi, her biri 670 metrekarelik üç katını da ziyarete açmıştır. Ana giriş; Atatürk heykelinin arkasındaki avludan verilmiştir.
Ortalama yıllık yetmiş-seksen bin ziyaretçisi ile Bursa'nın toplumsal ilgi odağı haline gelen bu müze, 2006 yılında Avrupa'da "Gezilebilir Müzeler" arasına girerek bir ödülle taçlandırılmıştır.
BURSA ADALET SARAYI BİNASI (ULUYOL)
Bursa'nın hukuki yapısının kalbi olan Bursa Adliyesi, Uluyol'da 1998 yılında hizmete sunulan etkileyici bir binada faaliyet gösterir. 13.269,80 m²'lik bir arsa üzerine kurulu olan Bursa Adliyesi binası, toplamda 33.000,00 m² kapalı alana sahiptir. İlk kurulduğu günden bu yana, şehrin ve yargı sisteminin gereksinimlerine cevap verebilmek adına Bursa Adliyesi'nde birçok oda eklentisi ve tadilat gerçekleştirilmiştir.
Bursa Adliyesi, adaletin tecellisi için birçok mahkemeyle hizmet vermektedir. Bu mahkemelerin başında, toplumun en kritik davalara tanıklık ettiği Ağır Ceza Mahkemeleri gelir. Bunun yanı sıra, Asliye Ceza Mahkemeleri, daha genel suçlar ve davalara ev sahipliği yapar. Bursa Adliyesi'nin Sulh Ceza Hakimliği, görece basit cezai meselelerle ilgilenirken, Çocuk Mahkemeleri, genç bireylerin yasalar karşısında haklarını koruma ve adaletle karşılanma ihtiyaçlarına özel olarak odaklanır.
Günümüzde, Bursa Adliyesi, hukuki meselelerin çözümlendiği, adaletin sağlandığı ve toplumun haklarını arayabileceği önemli bir kurum olarak varlığını sürdürür. Uluyol'da bulunan bu prestijli bina, hem mimari olarak hem de işlevsel olarak Bursa’nın ve beraberinde ülkemizin adalet sistemine katkı sağlamaya devam eder.
BÖLGE ADLİYE-EK HİZMET BİNASI (BUTTİM MEVKİİ)
Bursa Adliyesi için sürekli artan iş yükü ve bina yetersizliği karşısında, 5 Eylül 2017'de Bölge Adliye-Ek Hizmet Binası kurulmuş ve bu ihtiyaca bir çözüm getirilmiştir. Özellikle İcra Müdürlüklerinin yer aldığı 2.700 m² kapalı alana sahip bu ek hizmet binası, Bursa Adliyesi'nin işleyişini rahatlatacak bir adım olarak kiralanmıştır. Bu bina, 48 adet ofis ve 4 adet dükkandan oluşmakta olup, ana caddeye olan konumu ve dikkat çekici mimarisiyle bölgeye ayrı bir kimlik kazandırmıştır.
Türkiye'de adli yargı sisteminin bir parçası olan bölge adliye mahkemeleri, genel adli yargı düzeninde ilk derece hukuk ve ceza mahkemelerinin üstünde konumlanmıştır. 2004 yılında yasalaşan bu mahkemeler, 2016'da faaliyete geçmiştir. Başlangıçta yalnızca yedi ilde faaliyet gösteren bu mahkemelerin sayısı, sonraki yıllarda yapılan eklemelerle artarak on sekize yükselmiştir. Bursa Adliyesi'ne eklenen bölge adliye mahkemesi, Bursa'nın adli hizmetlerinin kalitesini ve kapasitesini arttırmıştır.
Bursa Adliyesi kapsamında yer alan bu bölge adliye mahkemesi binasında; Asliye Hukuk, Asliye Ticaret, Aile, Sulh Hukuk, İş, Tüketici, İcra ve Kadastro mahkemeleri aktif olarak hizmet verir.
Yalova yolu üzerinde, BUTTİM (Bursa Tekstil Ticaret Merkezi) mevkiinde geniş bir arazi Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bakanlığa tahsis edilmiştir. 127.057,50 m²'lik arsanın üzerinde yer alan bu Bölge Adliye Mahkemesi Binası'nın İlk Derece Mahkemeleri’ne ait kısmı, 50.000,00 m² kapalı alana sahip olup toplamda 85.700,00 m² alan üzerinde üç ayrı binada adli hizmet sunulur. Bu geniş ve modern tesis, Bursa Adliyesi hizmet kalitesini önemli ölçüde yükseltmiştir.
BURSA ADLİYESİ İLETİŞİM
Bursa Adliyesi iletişim bilgileri, hem adli işlerin yürütülmesi için hem de vatandaşların hizmet alabilmesi için büyük öneme sahiptir. Bursa Adalet Sarayı Binası, Uluyol'da konumlanmıştır.
Adres detayları; Hacıilyas Mahallesi Kıbrıs Şehitleri Caddesi No:21, PK 16220 Osmangazi/BURSA şeklindedir.
Bursa Adliyesi telefon numarası 0224 272 50 04'tür ve 37 hat üzerinden hizmet verilir.
Ayrıca, fax hattı olarak 0224 271 60 65 numarası kullanılır.
E-posta yoluyla iletişime geçmek isteyenler için resmi e-posta adresi: bursacbs@adalet.gov.tr'dir.
Bölge Adliye - Ek Hizmet Binası, hukuk mahkemelerinin bulunduğu bina olarak bilinir ve Buttim Mevkii'nde konumlanmıştır.
Adres detayları; Altınova Mahallesi, 11 Eylül Bulvarı No:9, Osmangazi/BURSA şeklinde belirtilmiştir.
Bölge Adliye - Ek Hizmet Binası için Bursa Adliyesi telefon numaraları şu şekildedir: 0224 271 56 06, 0224 252 51 98, 0224 252 72 22 ve 0224 271 28 81.
İcra Müdürlükleri ise Yalova Yolu üzerinde yer alır.
Adres bilgisi; Altınova Mah. No:410 SKY TOWER Plaza B Blok, Osmangazi/BURSA olarak belirtilmiştir.
İcra Müdürlükleri için Bursa Adliyesi telefon numarası 0 (224) 504 46 56'dır ve 8 hat üzerinden hizmet sunulur.
Bursa Adliyesi dahili numaraları için direkt olarak adliye ile iletişime geçebilirsiniz.
MÜLHAKAT ADI
TELEFON
FAKS
GEMLİK ADLİYESİ
0 (224) 513 54 54
0 (224) 513 04 04
KARACEBEY ADLİYESİ
0 (224) 676 10 89
0 (224) 676 24 60
KELES ADLİYESİ
0 (224) 861 33 74
0 (224) 861 33 73
MUDANYA ADLİYESİ
0 (224) 544 50 50
0 (224) 544 87 77
MUSTAFA KEMAL PAŞA ADLİYESİ
0 (224) 613 95 95
0 (224) 613 42 50
ORHANELİ ADLİYESİ
0 (224) 817 34 51
0 (224) 817 32 31
ORHANGAZİ ADLİYESİ
0 (224) 573 24 73
0 (224) 573 37 64
BURSA ADLİYESİ MÜLHAKATLARI
Bursa Adliyesi, hizmet kalitesini artırmak ve personel ihtiyacını karşılamak adına periyodik olarak personel alımı yapar. Bursa Adliyesi personel alımı ile ilgili tüm duyurulara, resmi web sitesi olan https://bursa.adalet.gov.tr adresi üzerinden, Bursa Adliyesi Duyurular bölümü aracılığıyla erişilebilir.
Bu internet sitesini ziyaret eden vatandaşlar, "DUYURULAR" kısmından güncel işe alım duyurularına, sınav ilanlarına, mülakat sonuçlarına ve diğer tüm bilgilere kolaylıkla ulaşabilirler.
İş başvurusu yapmayı düşünen adaylar, Bursa Adliyesi'nin resmi internet sitesine girdikten sonra söz konusu "DUYURULAR" bölümünü düzenli aralıklarla ziyaret ederek, güncel personel alımı duyurularını ve işe alım sürecinin çeşitli basamaklarına dair karar ve sonuçları takip edebilirler.
Ayrıca, faaliyet raporlarına da yine aynı bölüm üzerinden ulaşmak mümkündür.
En Çok Okunan Haberler
O Ses Türkiye 2025 şampiyonu kim oldu? O Ses Türkiye’de kim birinci oldu?
Bağırsak sağlığına iyi gelen 10 besin
Prens 3. sezon 2. bölüm yayınlandı mı? Prens 3. sezon 2. bölüm ne zaman, saat kaçta yayınlanacak?
Nisan 2025’in en çok konuşulan dizileri belli oldu! Zirve şaşırtmadı
Yeni Papa seçildi mi? Yeni Papa kimdir, kaç yaşında? Vatikan'dan beyaz duman yükseldi!
Uzak Şehir reyting rekorları kırmaya devam ediyor! Uzak Şehir son bölümde neler oldu? Uzak Şehir 26. bölüm fragmanı yayınlandı mı?
Bu alışkanlıklardan vazgeçin! Saç sağlığınıza zarar veriyor!
Deha bitiyor mu? Deha dizisi final mi yapacak? İşte o iddialara yanıt...
Bursa'da hangi ilçe ve mahallelerde elektrik kesilecek? Bursa 12 Mayıs Pazartesi planlı elektrik kesintileri...
Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? PPK Toplantısı yapılacak mı?
O Ses Türkiye 2025 şampiyonu kim oldu? O Ses Türkiye’de kim birinci oldu?
Bağırsak sağlığına iyi gelen 10 besin
Prens 3. sezon 2. bölüm yayınlandı mı? Prens 3. sezon 2. bölüm ne zaman, saat kaçta yayınlanacak?
Nisan 2025’in en çok konuşulan dizileri belli oldu! Zirve şaşırtmadı
Yeni Papa seçildi mi? Yeni Papa kimdir, kaç yaşında? Vatikan'dan beyaz duman yükseldi!
Uzak Şehir reyting rekorları kırmaya devam ediyor! Uzak Şehir son bölümde neler oldu? Uzak Şehir 26. bölüm fragmanı yayınlandı mı?
Bu alışkanlıklardan vazgeçin! Saç sağlığınıza zarar veriyor!
Deha bitiyor mu? Deha dizisi final mi yapacak? İşte o iddialara yanıt...
Bursa'da hangi ilçe ve mahallelerde elektrik kesilecek? Bursa 12 Mayıs Pazartesi planlı elektrik kesintileri...
Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? PPK Toplantısı yapılacak mı?
İstanbul Esenyurt'ta sokakta oynayan çocuğa servis aracı çarptı!
Putin, Malezya Başbakanı İbrahim ile Kremlin Sarayı’nda görüştü
Ukrayna savaşı küresel ekonomideki dengeleri değiştirdi
Nevşehir'de 4. kattan düşen kadın yaşamını yitirdi
İspanya’da kimyasal ürün deposunda yangın çıktı
İstanbul Esenyurt'ta sokakta oynayan çocuğa servis aracı çarptı!
Putin, Malezya Başbakanı İbrahim ile Kremlin Sarayı’nda görüştü
Ukrayna savaşı küresel ekonomideki dengeleri değiştirdi
Nevşehir'de 4. kattan düşen kadın yaşamını yitirdi
İspanya’da kimyasal ürün deposunda yangın çıktı
İstanbul Esenyurt'ta sokakta oynayan çocuğa servis aracı çarptı!