Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Deprem korkusu (Sismofobi) nasıl yenilir?

Dün Malatya merkezli yaşanan 5.9 şiddetindeki depremin ardından sismofobi yeniden gündeme geldi.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 13:16
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 13:20
Muhabir: Duygu Doğan
Deprem korkusu (Sismofobi) nasıl yenilir?

Deprem ülkesi olan Türkiye, tarih boyunca ufak veya yıkıcı pek çok deprem yaşadı. 1999 depremi, Van, İzmir depremleri ve son olarak Kahramanmaraş depremleri derken, afet gerçeği kendini unutturmadı. Türkiye pek çok deprem görse de son olarak 2023 yılında Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 2 depremin yıkıcılığı, teknolojinin gelişimi ile birleşince, deprem bölgesinde yaşanan drama ülkenin her noktasından vatandaş şahit oldu ve korku içinde yaşamaya başladı.

Özellikle 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra toplumda yaygınlaşan deprem korkusu, bireylerin günlük hayatını direkt olarak etkiler hale geldi. Sismofobi olarak bilinen deprem korkusu, olası deprem riski nedeniyle kişinin kendisinin ve sevdiklerinin güvenliğinden endişe duyması olarak tanımlanıyor. Bu korku, stres, panik atak ve kalpte çarpıntıyı da tetiklliyor.

Deprem korkusu, geçmişteki deneyimlere dayanarak veya kişisel özelliklerden kaynaklı olarak da oluşabilir.

Deprem korkusuna neden olan en temel nedenlerin ise travmalar, coğrafi konum, bilgi eksikliği ve medya etkisi olduğu belirtiliyor.

Deprem fobisinin tedavisi ise çeşitli terapilerden geçer. Uzman psikiyatristler, bu korkuların azaltılması veya ortadan kaldırılması için farklı tedaviler uygular.

KORKUNUN ALTINDA NE YATIYOR?

Deprem korkusunu yenmek için öncelikle korkunun altında yatan nedenlerin anlaşılması gerektiğini belirten uzmanlar, “’Bu korkunun altında ne yatıyor, hangi deneyimlerden kaynaklandı? Danışanlarımızla beraber öncelikle bu sorulara cevap arıyoruz. Bunun kaynağını bulduğumuzda ise korkunun yönetimi aşamasına geçiyoruz ve en uygun tedavi yöntemini buluyoruz.” diyor.

“NEFES TEKNİKLERİ UYGULAYIN”

Uzman psikiyatristler, deprem korkusu ile kendilerine gelen danışanlarını kendi hayatlarında da uygulayabilecekleri yöntemler öneriyor. Deprem korkusu olan bireylerin korku anında yakınlarıyla bu duyguyu paylaşmanın etkili olabileceğini söyleyen uzmanlar, bu yol ile olumsuz düşüncelerin uzaklaştırabileceğini, önerilen nefes teknikleri ile kaygı durumunun sonlandırılabileceğini ifade ediyor.

“ÖNLEMLER KAYGIYI AZALTABİLİR”

Deprem korkusuna sahip bireylerin kaygılarını hafifleten bir diğer yolun ise depreme karşı önlem almak olduğunu belirten uzmanlar, riskli binalarda oturmamak, bu tip binalardan mümkün olduğunca uzak durmak, evdeki eşyaları sabitlemek ve bir deprem çantası hazırlamak gibi önlemlerin, kaygı durumunu azaltabileceğini kaydediyor.

Kaynak: Duygu Doğan

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.