Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dikkat! Bu alışkanlıklar hızlı yaşlanmaya sebep oluyor 

Günlük hayatımızda farkında olmadan edindiğimiz bazı alışkanlıklar yaşlanma sürecini hızlandırabiliyor. Peki bu alışkanlıklar neler? Yaşlanma süreci yavaşlatılabilir mi?

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2024 15:41
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2024 15:44
Muhabir: Arda Şaru
Dikkat! Bu alışkanlıklar hızlı yaşlanmaya sebep oluyor 

Uzmanlar sağlıklı bir yaşam sürmenin önemi üzerinde durarak, bu alışkanlıkların neden olduğu olumsuz etkileri vurguluyor. Alabama Üniversitesinde yapılan araştırmalar, yaşlanmanın kaçınılmaz bir süreç olduğunu ancak bazı alışkanlıklarla bu sürecin yavaşlatılabileceğini gösteriyor.

İŞTE HIZLI YAŞLANMAYA NEDEN OLAN 5 ALIŞKANLIK

  • Sosyal bağlantıların eksikliği yaşlı bireylerde demans, kalp hastalığı ve depresyon riskini artırabiliyor. Sağlıklı ilişkilerin ve sosyal desteğin yaşlı bireyler için hayati önem taşıdığını vurgulanıyor. Sosyal bağlantıların eksikliği, erken ölüm riskini ciddi şekilde artırabilir diyorlar.
  • Cilt ve gözlerin güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmaması erken yaşlanmaya yol açabiliyor. Dermatologlar ise, “Büyük güneş gözlükleri takmayan veya güneş kremi kullanmayanlar, cilt hasarına maruz kalabilir” diyor. Güneş gözlükleri sadece gözleri değil çevresindeki cildi de koruyarak erken kırışıklık oluşumunu engelleyebiliyor.
  • Uzun saatler televizyon izlemek veya hareketsiz kalmak sağlıklı yaşlanma olasılığını azaltıyor. Herhangi bir fiziksel aktivitenin bile faydası olduğunu belirtiyor uzmanlar. Egzersiz hem fiziksel sağlığı hem de mental sağlığı destekliyor.
  • Zihinsel ve duygusal stres yaşlanmayı hızlandıran bir diğer faktör olduğu vurgulanıyor. Uzmanlar “Kronik stres, vücutta iltihaplanmaya neden olabilir. Meditasyon, düzenli uyku ve sosyal bağlantılar stresi yönetmek için faydalı olabilir,” diyor. Stres yönetimi genel sağlık açısından büyük önem taşıyor.
  • Beslenme alışkanlıkları sağlıklı bir yaşam sürmek için kritik bir rol oynuyor. Diyetisyenler, “Yüksek şeker alımı, hücresel yaşlanmayı hızlandırabilir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek, erken yaşlanmayı önlemek için önemlidir” diyor.

“YAŞLANMAK İÇİN ASLA GEÇ DEĞİLDİR”  

Genel olarak uzmanlar, “Yaşlanmak için asla geç değildir. Yaşam tarzı değişiklikleriyle biyolojik yaşlanma oranını yavaşlatmak mümkündür.” diyor. Ayrıca, sağlıklı ilişkiler geliştirmek, düzenli egzersiz yapmak, stresle başa çıkma yolları bulmak ve beslenmeye dikkat etmenin yaşlanma sürecini olumlu yönde etkileyebileceğini belirtiyor. Sağlıklı alışkanlıkların benimsenmesi sadece daha uzun bir yaşam değil aynı zamanda daha kaliteli bir yaşam sürmek için de gerekli olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Arda Şaru

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.