Kur'an-ı Kerim'in en önemli surelerinden biri olan Fatiha suresi Müslümanların namaz ibadetinin de temelini oluşturur.
Haber Giriş Tarihi: 09.08.2023 11:28
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2023 11:28
Kaynak:
Haber Merkezi
https://www.herkesduysun.com/
Fatiha ismi, “açılış”, “başlangıç” gibi anlamlara gelir. Fatiha suresi, Kur’an-ı Kerim’in ilk suresi olduğu için bu adı almıştır. Fatiha suresi ile ilgili merak ettiğiniz diğer her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.
Fatiha suresi Kur’an-ı Kerim’in ilk suresi ve en önemli surelerinden bir tanesidir. Hz. Muhammed’in peygamberlik görevine başladığı ilk yıllarda inmiştir.
Toplam 7 ayetten oluşan Fatiha suresi, namaz ibadetinin temelini oluşturur.
Fatiha suresi, Kur’an’da bahsedilen temel esasları ihtiva eder. Tek bir Allah’ın varlığını vurgular. Yalnızca O’na kulluk edilebileceğini anlatan bir dua olma özelliği taşır.
Müslümanlar Fatiha suresini namaz ibadetlerinin bir parçası olarak, hastalıklara şifa bulmak için veya hayatta başarı sahibi olmak gibi amaçlar için okuyabilirler.
Fatiha suresi; Ümmü’I-Kitab, es-Seb’ul-Mesânî, “el-Esâs”, “el-Vâfiye”, “el-Kâfiye”, “el-Kenz”, “eş-Şifâ”, “eş-Şükr” ve “es-Salât gibi isimlerle de anılır.
FATİHA SURESİ NE ZAMAN İNMİŞTİR?
Müslümanların günlük ibadetlerinde önemli bir yer tutan Fatiha suresi, Hz. Muhammed’in, peygamberlik görevine başladığı ilk yıllarda, Mekke’de indirilmiştir. Bu dönem, Mekke dönemi olarak bilinir. Namazın temel taşı olarak görülen ve İslam’ın temel inanç ve esaslarını ifade eden Fatiha suresi, Peygamber’in, Mekke ve Medine olmak üzere iki döneme ayrılan hayatının ilk döneminde vahyedilen surelerden bir tanesidir.
FATİHA SURESİ KAÇ AYETTEN OLUŞUR?
Kur’an-ı Kerim’in ilk suresi olan Fatiha suresi toplam yedi ayetten meydana gelir. Beş vakit namazın temelini oluşturan Fatiha suresi, yedi ayetiyle birlikte Müslümanlar arasında yaygın olarak ezberlenen bir sure olma özelliği taşır.
ELHAM DUASI NEDİR?
Elham ifadesi “Elhamdulillah”’ın kısaltılmış halidir. Allah’a hamdolsun, şükürler olsun anlamına gelir. Elhamdulillah ifadesi ve Fatiha suresi temelde aynı anlamı taşıyan hamd ve şükran ifadeleridir. Fatiha suresi halk arasında Elham duası olarak da bilinir.
FATİHA SURESİ ARAPÇA NASIL YAZILIR?
Fatiha suresi Arapça yazılışını öğrenmek için aşağıya bakabilirsiniz.
Kur’an’ın içeriğinde bulunan temel esaslar, Fatiha suresi ile özetlenir. Fatiha suresi, tek bir Allah’ın varlığını, onun hakimiyetini, kulluğun ancak O’na yapılıp O’ndan yardım dilenebileceğini özlü bir şekilde ifade eder.
Fatiha suresi okunuşu için yazının devamına bakabilir ve bu sureyi ezberlemek için her bir ayetin okunuşunu birkaç kez tekrar edebilirsiniz.
Fatiha suresi Türkçe okunuşu için aşağıya bakabilirsiniz.
Bismillâhi'r-Rahmâni'r-Rahîm
Elhamdulillâhi rabbil'alemin,
Errahmânir'rahim,
Mâliki yevmiddin,
İyyâke na'budu Ve iyyâke neste'în,
İhdinessirâtal mustakîm,
Sirâtallezine en'amte aleyhim.
Ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn.
FATİHA SURESİ ANLAMI NEDİR?
Fatiha suresi anlamı için başvurulabilecek en iyi kaynak Diyanet’tir. Diyanet’e göre Fatiha suresi şu anlama gelmektedir:
Bismillahirrahmanirrahim (Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla),Elhamdulillahi Rabbi'l-âlemîn (Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur),
Errahmânirrahîm (O, Rahmân ve Rahîm olan Allah'tır),
Mâliki yevmiddîn (O, hesap gününün sahibidir),
İyyâke na'budu ve iyyâke neste'în (Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz),
İhdinâs-sirâtal-mustakîm (Bizi doğru yola ilet),
Sirâtallezîne en'amte aleyhim ğayril-mağdûbi aleyhim ve leddâllîn (Nimet verdiklerinin yoluna, gazaba uğramışların ve sapmışların yoluna değil).
FATİHA SURESİ NE ANLATIR?
Kur’an’ın ilk suresi olarak en başında yer alan Fatiha suresi, Kur’an öğretisinin bir tür özeti olarak kabul edilebilir. Kur’an’ın iniş nedenine değinir. Fatiha suresi, övgüye ve yüceltilmeye layık olan tek bir Allah’ın varlığını vurgular. Allah’ın hakimiyetinin altı çizilir ve onun tek ilah olduğu dile getirilir. Kulluğun ancak ve sadece O’na yapılabileceği anlatılır. Fatiha suresi hem bir dua hem de bir yakarıştır.
FATİHA SURESİ NEDEN OKUNUR?
İslam dininde çok büyük öneme sahip olan Fatiha suresi, Kur’an’ın içinde yer alan bilgi ve hükümlerin bir tür özetidir. Kur’an-ı Kerim’in insanlara gönderiliş sebeplerine dair bilgiler vermekle kalmaz, aynı zamanda insanların neyi yapıp neyi yapmaması gerektiğine dair de mesajlar verir.
“Fatiha Suresi neden okunur?” diye sorulduğunda verilebilecek farklı yanıtlar vardır. Öncelikle Fatiha suresi beş vakit namazda okunması gereken bir suredir.
Fatiha suresi Müslümanlar tarafından çeşitli sebeplerle okunabilir. Söz konusu sebepler arasında düşmanlara karşı üstün gelmek, kötülüklere karşı korunmak, işinde veya ekonomik olarak belirli bir seviyeye ulaşmak gibi dilekler yer alabilir.
FATİHA SURESİ FAZİLETİ
Fatiha suresi için her alanda başarı sahibi olmak, ihtiyaç duyulan yardıma ulaşmak gibi faziletler tanımlanır.
Fatiha suresi ile ilgili çok sayıda hadis olduğu da söylenir. Örneğin birçok hadiste Fatiha suresinin şifa verici özelliği ile ilgili açıklamalar yapılmıştır.
Kur’an okuma zamanının, şeytanın insandan en uzakta olması gereken zaman olduğuna inanılır. Burada bile eûzü çekmek tavsiye edildiğine göre, günlük hayattaki diğer işlere başlarken bunu yapmanın daha da gerekli olacağı anlaşılabilir. İslam dini müminlere, kötülüğe karşı bile iyilik yaparak insanlardan gelecek belâyı defetmeyi ve eûzü çekerek de şeytandan gelecek olan vesvese ve kışkırtmayı kendilerinden uzaklaştırmayı tavsiye eder.
Bunun dışında Fatiha suresinden bahseden hadislere başka bazı örnekler de verilebilir.
“Zikrin en üstünü ‘lâ ilâhe illallah’, duanın en yücesi ‘elhamdülillâh’tır.”
“Allah’a hamd ile başlamayan her önemli işin sonu güdüktür.”
Allah’ın resulü, Ebû Saîd b. Muallâ isimli sahâbîye, Kur’ân-ı Kerîm’deki en büyük sûreyi mescidden çıkmadan bildireceğini ifade buyurmuş, sonra da bunun Fatiha suresi olduğunu açıklamıştır.
FATİHA SURESİ TEFSİRİ
1. Rahmân ve rahîm olan Allah’ın adıyla
Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım. Rahman ve Rahîm olan Allah'ın adıyla başlarım. "Alemlerin Rabbi olan Allah'a hamdolsun.”
er-Rabb: mâlik, mutasarrıf demektir; yalnız Allah'ın adıdır.
el-Alamein: âlem'in çoğul halidir. Allah'tan başka bütün varlıklardır. Hamd yalnız O'nadır. Her şeyde mutlak rububiyet O'nadır, O bütün kâinatın terbiyecisi, hâkimidir. Azamet, şeref, ululuk, yaratıcılık, icad O'na aittir. Allah'ın rahmeti her şeyi kuşatmıştır. Mükâfat ve cezayı yalnızca O verir.
2. Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur.
O, Rahman ve Rahîmdir. Dünyada bütün yaratıkları ve âhirette yalnız mü'minleri esirgeyen, bağışlayan O’dur.
3. O, Rahmân ve Rahîm olan Allah’tır.
Bu cümlede zikredilmeyen fakat her besmele okuyanın başlayacağı işe göre niyetinde bulunan “... okuyorum, başlıyorum, yapıyorum, yiyorum” gibi bir yüklem vardır. “Allah’ın adıyla yemek, okumak” ifadesinden Türkçe’de “yenen ve okunanın Allah’ın adıyla birlikte yenildiği veya okunduğu” anlaşılır. Bu mâna kastedilmediğine göre maksadı doğru anlatabilmek için besmeleyi “Rahmân ve rahîm olan Allah adına, ... adını anarak, ... Allah’tan yardım dileyerek ...” şekillerinde çevirmek de uygun olur.
4. Din gününün sahibidir.
Mâlik; sahip demektir, mâliki veya meliki şeklinde okunabilir. Din, burada ceza demektir. O'ndan başka kimsenin hükmünün geçmediği Din günü, âhirette hesaba çekilme günüdür. O günde amellere ceza ve mükâfat vermek sadece O'na mahsustur. En güzel isimler ve sıfatlar O'nundur.
5. Yalnız sana ibadet eder ve yalnız senden yardım dileriz.
Yalnız sana kulluk ve itaat eder, ancak sana boyun eğeriz. Zira sen her türlü yüceliğe layıksın. Senden başka hiçbir güç kulluğa ve muhtaçlığa cevap veremez. Dilediğimiz her şeyi yalnızca senden dileriz, zaten senden başka yardımcı da bulunmaz.
6. Bizi doğru yola ilet.
Bizi Kur'ân yoluna, İslâm yoluna ilet. Sana yaklaştıracak, bize hürriyetimizi kazandıracak yola. Sen kimi dilersen onu hidayete erdirirsin. Bizi dosdoğru yolunda iman üzere sabit kıl, cennete gidenlerden eyle.
7. Nimetine erdirdiklerinin yoluna; gazaba uğramışların yoluna da, dalâlete sapmışların yoluna da değil! Âmin!
Yani peygamberler, sıddıklar, şehidler, salih mü'minlerin yoluna ilet bizi. Kendilerine gazab edilmiş olanların ve sapmışların yoluna değil. Yani Yahudiler ve Hıristiyanların veya İslâm'dan sapanların yoluna değil. Onlar gibi bizi de helâk etme. Doğru yoldan sapan azgınlardan değil, Resulunün dosdoğru yolundan gidenlerden kıl. Bizi heva ve hevesine uyan, büyüklenen, haktan sapân münâfıklardan ve kâfirlerden ayır, onlardan duaların en güzeli ile sana sığınıyor, sana dua ediyor ve yardımını bekliyoruz. Duamızı kabul et.
FATİHA SURESİ VE NAMAZ
Fatiha suresi Müslümanlar tarafından her gün beş vakit namazda, en az on yedi kez okunur. Namazda Fatiha suresi okumanın farz olduğu çeşitli hadislere dayandırılır. Bunlar arasında;
Kütüb-i Sitte ve Ahmed b.Hanbel'de Ubâde b. es-Sâmit'ten rivayet edilen ''Fâtiha'yı okumayanın namazı olmaz" ve Ebu Hüreyre'den rivayet edilen "Kim kıldığı namazda Fâtiha okumazsa onun namazı eksiktir, eksiktir, eksiktir" yer alır. Ebû Hanife ise namazda üç kısa veya bir uzun âyet okumanın farz olduğunu, Fatiha suresinin ise vacip olduğunu söylemiştir.
Cumhûr da kendi arasında namazın her rekâtında Fatiha suresinin farz (Şâfiî, Mâlik) veya yalnız bir rekâtında farz olduğunu söylemişlerdir. Ebû Hanife, "Kur'an'dan kolayınıza geleni okuyunuz" hadisine göre amel etmiştir.
FATİHA SURESİNİN TOPLAM AYET SAYISI, MUSHAF VE NUZUL SIRASI NEDİR?
Fatiha suresi toplam 7 ayetten oluşur. Mushaf sırası 1, Nuzül sırası 5’tir.
FATİHA SURESİ BAŞKA HANGİ ADLARLA BİLİNİR?
Fatiha suresi, “Ümmü’1-Kitab” (Kitab’ın özü) “es-Seb’ul-Mesânî” (Tekrarlanan yedi âyet) , “el-Esâs”,“el-Vâfiye”, “el-Kâfiye”, “el-Kenz”, “eş-Şifâ”, “eş-Şükr” ve “es-Salât” gibi isimlerle de bilinir.
NEDEN HER NAMAZDA FATİHA SURESİ OKUNUR MU?
Namazda Fatiha suresi okumak vaciptir. Fatiha suresi okunmayan namazın kabul olmayacağına inanılır. Ayrıca Fatiha suresi okunmadan kılınan namazın fazileti olmayacağı da belirtilir.
Hanefî mezhebine göre cemaatle kılınan namazlarda imama uyan kimsenin Fatiha’yı okuması şart değildir. Şâfîler’e göre imama uyan kimsenin Fatiha okuması farzdır. Fatiha’nın arkasından “âmin” demek ise sünnettir.
FATİHA SURESİNDE GEÇEN RAHMAN VE RAHİM NE ANLAMA GELİR?
Fatiha Suresinde geçen “Rahman" Allah'ın ikinci sıfatıdır. Anlamı ise “rahmeti sonsuz”’dur.
Rahim; “merhamet eden” demektir.
FATİHA SURESİ NE ANLAMA GELİR?
Fatiha suresi anlamı şu şekilde açıklanabilir:
“Hamd, âlemlerin Rabbi, merhametli olan, merhamet eden ve Din Günü’nün sahibi olan Allah’a mahsustur. Ancak sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru yola, nimete erdirdiğin kimselerin, gazaba uğramayanların, sapmayanların yoluna eriştir.”
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
Herkes Duysun
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Fatiha Suresi okunuşu ve Türkçe anlamı
Kur'an-ı Kerim'in en önemli surelerinden biri olan Fatiha suresi Müslümanların namaz ibadetinin de temelini oluşturur.
Fatiha ismi, “açılış”, “başlangıç” gibi anlamlara gelir. Fatiha suresi, Kur’an-ı Kerim’in ilk suresi olduğu için bu adı almıştır. Fatiha suresi ile ilgili merak ettiğiniz diğer her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.
FATİHA SURESİ NE ZAMAN İNMİŞTİR?
Müslümanların günlük ibadetlerinde önemli bir yer tutan Fatiha suresi, Hz. Muhammed’in, peygamberlik görevine başladığı ilk yıllarda, Mekke’de indirilmiştir. Bu dönem, Mekke dönemi olarak bilinir. Namazın temel taşı olarak görülen ve İslam’ın temel inanç ve esaslarını ifade eden Fatiha suresi, Peygamber’in, Mekke ve Medine olmak üzere iki döneme ayrılan hayatının ilk döneminde vahyedilen surelerden bir tanesidir.
FATİHA SURESİ KAÇ AYETTEN OLUŞUR?
Kur’an-ı Kerim’in ilk suresi olan Fatiha suresi toplam yedi ayetten meydana gelir. Beş vakit namazın temelini oluşturan Fatiha suresi, yedi ayetiyle birlikte Müslümanlar arasında yaygın olarak ezberlenen bir sure olma özelliği taşır.
ELHAM DUASI NEDİR?
Elham ifadesi “Elhamdulillah”’ın kısaltılmış halidir. Allah’a hamdolsun, şükürler olsun anlamına gelir. Elhamdulillah ifadesi ve Fatiha suresi temelde aynı anlamı taşıyan hamd ve şükran ifadeleridir. Fatiha suresi halk arasında Elham duası olarak da bilinir.
FATİHA SURESİ ARAPÇA NASIL YAZILIR?
Fatiha suresi Arapça yazılışını öğrenmek için aşağıya bakabilirsiniz.
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ’’
١﴾ اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَم۪ينَۙ ﴿٢﴾ اَلرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِۙ ﴿٣﴾ مَالِكِ يَوْمِ الدّ۪ينِۜ ﴿٤﴾ اِيَّاكَ نَعْبُدُ وَاِيَّاكَ نَسْتَع۪ينُۜ ﴿٥﴾ اِهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَق۪يمَۙ ﴿٦﴾ صِرَاطَ الَّذ۪ينَ اَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْۙ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّٓالّ۪ينَ ﴿’’
FATİHA SURESİ OKUNUŞU NASILDIR?
Kur’an’ın içeriğinde bulunan temel esaslar, Fatiha suresi ile özetlenir. Fatiha suresi, tek bir Allah’ın varlığını, onun hakimiyetini, kulluğun ancak O’na yapılıp O’ndan yardım dilenebileceğini özlü bir şekilde ifade eder.
Fatiha suresi okunuşu için yazının devamına bakabilir ve bu sureyi ezberlemek için her bir ayetin okunuşunu birkaç kez tekrar edebilirsiniz.
Fatiha suresi Türkçe okunuşu için aşağıya bakabilirsiniz.
FATİHA SURESİ ANLAMI NEDİR?
Fatiha suresi anlamı için başvurulabilecek en iyi kaynak Diyanet’tir. Diyanet’e göre Fatiha suresi şu anlama gelmektedir:
FATİHA SURESİ NE ANLATIR?
Kur’an’ın ilk suresi olarak en başında yer alan Fatiha suresi, Kur’an öğretisinin bir tür özeti olarak kabul edilebilir. Kur’an’ın iniş nedenine değinir. Fatiha suresi, övgüye ve yüceltilmeye layık olan tek bir Allah’ın varlığını vurgular. Allah’ın hakimiyetinin altı çizilir ve onun tek ilah olduğu dile getirilir. Kulluğun ancak ve sadece O’na yapılabileceği anlatılır. Fatiha suresi hem bir dua hem de bir yakarıştır.
FATİHA SURESİ NEDEN OKUNUR?
İslam dininde çok büyük öneme sahip olan Fatiha suresi, Kur’an’ın içinde yer alan bilgi ve hükümlerin bir tür özetidir. Kur’an-ı Kerim’in insanlara gönderiliş sebeplerine dair bilgiler vermekle kalmaz, aynı zamanda insanların neyi yapıp neyi yapmaması gerektiğine dair de mesajlar verir.
“Fatiha Suresi neden okunur?” diye sorulduğunda verilebilecek farklı yanıtlar vardır. Öncelikle Fatiha suresi beş vakit namazda okunması gereken bir suredir.
Fatiha suresi Müslümanlar tarafından çeşitli sebeplerle okunabilir. Söz konusu sebepler arasında düşmanlara karşı üstün gelmek, kötülüklere karşı korunmak, işinde veya ekonomik olarak belirli bir seviyeye ulaşmak gibi dilekler yer alabilir.
FATİHA SURESİ FAZİLETİ
Fatiha suresi için her alanda başarı sahibi olmak, ihtiyaç duyulan yardıma ulaşmak gibi faziletler tanımlanır.
Fatiha suresi ile ilgili çok sayıda hadis olduğu da söylenir. Örneğin birçok hadiste Fatiha suresinin şifa verici özelliği ile ilgili açıklamalar yapılmıştır.
Kur’an okuma zamanının, şeytanın insandan en uzakta olması gereken zaman olduğuna inanılır. Burada bile eûzü çekmek tavsiye edildiğine göre, günlük hayattaki diğer işlere başlarken bunu yapmanın daha da gerekli olacağı anlaşılabilir. İslam dini müminlere, kötülüğe karşı bile iyilik yaparak insanlardan gelecek belâyı defetmeyi ve eûzü çekerek de şeytandan gelecek olan vesvese ve kışkırtmayı kendilerinden uzaklaştırmayı tavsiye eder.
Bunun dışında Fatiha suresinden bahseden hadislere başka bazı örnekler de verilebilir.
“Zikrin en üstünü ‘lâ ilâhe illallah’, duanın en yücesi ‘elhamdülillâh’tır.”
“Allah’a hamd ile başlamayan her önemli işin sonu güdüktür.”
Allah’ın resulü, Ebû Saîd b. Muallâ isimli sahâbîye, Kur’ân-ı Kerîm’deki en büyük sûreyi mescidden çıkmadan bildireceğini ifade buyurmuş, sonra da bunun Fatiha suresi olduğunu açıklamıştır.
FATİHA SURESİ TEFSİRİ
1. Rahmân ve rahîm olan Allah’ın adıyla
Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım. Rahman ve Rahîm olan Allah'ın adıyla başlarım. "Alemlerin Rabbi olan Allah'a hamdolsun.”
er-Rabb: mâlik, mutasarrıf demektir; yalnız Allah'ın adıdır.
el-Alamein: âlem'in çoğul halidir. Allah'tan başka bütün varlıklardır. Hamd yalnız O'nadır. Her şeyde mutlak rububiyet O'nadır, O bütün kâinatın terbiyecisi, hâkimidir. Azamet, şeref, ululuk, yaratıcılık, icad O'na aittir. Allah'ın rahmeti her şeyi kuşatmıştır. Mükâfat ve cezayı yalnızca O verir.
2. Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur.
O, Rahman ve Rahîmdir. Dünyada bütün yaratıkları ve âhirette yalnız mü'minleri esirgeyen, bağışlayan O’dur.
3. O, Rahmân ve Rahîm olan Allah’tır.
Bu cümlede zikredilmeyen fakat her besmele okuyanın başlayacağı işe göre niyetinde bulunan “... okuyorum, başlıyorum, yapıyorum, yiyorum” gibi bir yüklem vardır. “Allah’ın adıyla yemek, okumak” ifadesinden Türkçe’de “yenen ve okunanın Allah’ın adıyla birlikte yenildiği veya okunduğu” anlaşılır. Bu mâna kastedilmediğine göre maksadı doğru anlatabilmek için besmeleyi “Rahmân ve rahîm olan Allah adına, ... adını anarak, ... Allah’tan yardım dileyerek ...” şekillerinde çevirmek de uygun olur.
4. Din gününün sahibidir.
Mâlik; sahip demektir, mâliki veya meliki şeklinde okunabilir. Din, burada ceza demektir. O'ndan başka kimsenin hükmünün geçmediği Din günü, âhirette hesaba çekilme günüdür. O günde amellere ceza ve mükâfat vermek sadece O'na mahsustur. En güzel isimler ve sıfatlar O'nundur.
5. Yalnız sana ibadet eder ve yalnız senden yardım dileriz.
Yalnız sana kulluk ve itaat eder, ancak sana boyun eğeriz. Zira sen her türlü yüceliğe layıksın. Senden başka hiçbir güç kulluğa ve muhtaçlığa cevap veremez. Dilediğimiz her şeyi yalnızca senden dileriz, zaten senden başka yardımcı da bulunmaz.
6. Bizi doğru yola ilet.
Bizi Kur'ân yoluna, İslâm yoluna ilet. Sana yaklaştıracak, bize hürriyetimizi kazandıracak yola. Sen kimi dilersen onu hidayete erdirirsin. Bizi dosdoğru yolunda iman üzere sabit kıl, cennete gidenlerden eyle.
7. Nimetine erdirdiklerinin yoluna; gazaba uğramışların yoluna da, dalâlete sapmışların yoluna da değil! Âmin!
Yani peygamberler, sıddıklar, şehidler, salih mü'minlerin yoluna ilet bizi. Kendilerine gazab edilmiş olanların ve sapmışların yoluna değil. Yani Yahudiler ve Hıristiyanların veya İslâm'dan sapanların yoluna değil. Onlar gibi bizi de helâk etme. Doğru yoldan sapan azgınlardan değil, Resulunün dosdoğru yolundan gidenlerden kıl. Bizi heva ve hevesine uyan, büyüklenen, haktan sapân münâfıklardan ve kâfirlerden ayır, onlardan duaların en güzeli ile sana sığınıyor, sana dua ediyor ve yardımını bekliyoruz. Duamızı kabul et.
FATİHA SURESİ VE NAMAZ
Fatiha suresi Müslümanlar tarafından her gün beş vakit namazda, en az on yedi kez okunur. Namazda Fatiha suresi okumanın farz olduğu çeşitli hadislere dayandırılır. Bunlar arasında;
Kütüb-i Sitte ve Ahmed b.Hanbel'de Ubâde b. es-Sâmit'ten rivayet edilen ''Fâtiha'yı okumayanın namazı olmaz" ve Ebu Hüreyre'den rivayet edilen "Kim kıldığı namazda Fâtiha okumazsa onun namazı eksiktir, eksiktir, eksiktir" yer alır. Ebû Hanife ise namazda üç kısa veya bir uzun âyet okumanın farz olduğunu, Fatiha suresinin ise vacip olduğunu söylemiştir.
Cumhûr da kendi arasında namazın her rekâtında Fatiha suresinin farz (Şâfiî, Mâlik) veya yalnız bir rekâtında farz olduğunu söylemişlerdir. Ebû Hanife, "Kur'an'dan kolayınıza geleni okuyunuz" hadisine göre amel etmiştir.
FATİHA SURESİNİN TOPLAM AYET SAYISI, MUSHAF VE NUZUL SIRASI NEDİR?
Fatiha suresi toplam 7 ayetten oluşur. Mushaf sırası 1, Nuzül sırası 5’tir.
FATİHA SURESİ BAŞKA HANGİ ADLARLA BİLİNİR?
Fatiha suresi, “Ümmü’1-Kitab” (Kitab’ın özü) “es-Seb’ul-Mesânî” (Tekrarlanan yedi âyet) , “el-Esâs”,“el-Vâfiye”, “el-Kâfiye”, “el-Kenz”, “eş-Şifâ”, “eş-Şükr” ve “es-Salât” gibi isimlerle de bilinir.
NEDEN HER NAMAZDA FATİHA SURESİ OKUNUR MU?
Namazda Fatiha suresi okumak vaciptir. Fatiha suresi okunmayan namazın kabul olmayacağına inanılır. Ayrıca Fatiha suresi okunmadan kılınan namazın fazileti olmayacağı da belirtilir.
Hanefî mezhebine göre cemaatle kılınan namazlarda imama uyan kimsenin Fatiha’yı okuması şart değildir. Şâfîler’e göre imama uyan kimsenin Fatiha okuması farzdır. Fatiha’nın arkasından “âmin” demek ise sünnettir.
FATİHA SURESİNDE GEÇEN RAHMAN VE RAHİM NE ANLAMA GELİR?
Fatiha Suresinde geçen “Rahman" Allah'ın ikinci sıfatıdır. Anlamı ise “rahmeti sonsuz”’dur.
Rahim; “merhamet eden” demektir.
FATİHA SURESİ NE ANLAMA GELİR?
Fatiha suresi anlamı şu şekilde açıklanabilir:
“Hamd, âlemlerin Rabbi, merhametli olan, merhamet eden ve Din Günü’nün sahibi olan Allah’a mahsustur. Ancak sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru yola, nimete erdirdiğin kimselerin, gazaba uğramayanların, sapmayanların yoluna eriştir.”
En Çok Okunan Haberler
Met Gala'da ünlüler geçidi: Geceye damga vuran isimler...
Uzak Şehir bir kez daha reytingleri salladı: Uzak Şehir 24. bölümünde neler oldu? Uzak Şehir 25. bölüm fragmanı yayınlandı mı?
Hıdırellez ritüelleri ve gelenekleri: Hıdırellez’de ne yapılır?
Furkan Andıç'tan aşk itirafı
Uyku kalitesini artıran bitki çayıları
Papa seçimleri (Konklav) başladı: Yeni Papa seçimi saat kaçta, nasıl seçilecek? 267. Papa kim olacak?
Zamanla değil, bıçakla değişen ünlüler! O halleri şok etti!
Dünyanın en büyük 10 heykeli
Güneş kremlerinde sahteciliğe karşı dikkat
Forbes listeledi: İşte en zengin Türk isimler...
Met Gala'da ünlüler geçidi: Geceye damga vuran isimler...
Uzak Şehir bir kez daha reytingleri salladı: Uzak Şehir 24. bölümünde neler oldu? Uzak Şehir 25. bölüm fragmanı yayınlandı mı?
Hıdırellez ritüelleri ve gelenekleri: Hıdırellez’de ne yapılır?
Furkan Andıç'tan aşk itirafı
Uyku kalitesini artıran bitki çayıları
Papa seçimleri (Konklav) başladı: Yeni Papa seçimi saat kaçta, nasıl seçilecek? 267. Papa kim olacak?
Zamanla değil, bıçakla değişen ünlüler! O halleri şok etti!
Dünyanın en büyük 10 heykeli
Güneş kremlerinde sahteciliğe karşı dikkat
Forbes listeledi: İşte en zengin Türk isimler...
Bursa'da otomobil ve motosikletin karıştığı kazada 2 kişi yaralandı
Bursa Yenişehir'de şap karantinası!
Osmangazili kadınlar Kozalar oyunu ile izleyici karşısında
FSM Köprüsü, Engelliler Haftası nedeniyle ışıklandırıldı
İsrail, Gazze Şeridi'ndeki Nasır Hastanesi’ne saldırdı
Bursa'da otomobil ve motosikletin karıştığı kazada 2 kişi yaralandı
Bursa Yenişehir'de şap karantinası!
Osmangazili kadınlar Kozalar oyunu ile izleyici karşısında
FSM Köprüsü, Engelliler Haftası nedeniyle ışıklandırıldı
İsrail, Gazze Şeridi'ndeki Nasır Hastanesi’ne saldırdı
Bursa'da otomobil ve motosikletin karıştığı kazada 2 kişi yaralandı