Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Silikon Vadisi nerede? Silikon Vadisi nedir?

Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile beraber dünya çevresinde teknoloji merkezleri üretilmeye başlanmıştır.

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2023 19:13
Haber Güncellenme Tarihi: 31.07.2023 19:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.herkesduysun.com/
Silikon Vadisi nerede? Silikon Vadisi nedir?

Üretilen teknoloji merkezleri arasında en mühim olanı Silikon Vadisi olarak bilinir. 

  • Silikon Vadisi, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde konumlanır. Teknoloji ve inovasyon alanında ise küresel bir alan niteliğindedir.
  • İsmi, bilgisayar mikroişlemcilerinde yer alan birincil malzemenin isminden gelir. Bunun yanı sıra dünyanın en zengin alanlarından biridir.
  • Silikon Vadisi, birçok teknoloji, yazılım ve internet firmasını bünyesinde barındırır. Bunlardan bazıları Apple ve Google’dır.

Peki Silikon Vadisi nedir ve Silikon Vadisi nerede ?

SİLİKON VADİSİ NEDİR? 

İlk olarak ‘’Silikon Vadisi Nedir?’’, bunu bilmek isteriz. Silikon Vadisi bahsettiğimiz üzere Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde yer alır. Aynı zamanda San Francisco Körfezi çevresinde bulunur. Bahsettiğimiz konum dünyanın en mühim teknoloji şirketlerine ve Start-up şirketlerine ev sahipliği yapar. Örneğin Apple, Google, Facebook, Tesla, Intel, HP, Alphabet, Netflix, PayPal ve Ebay bu şirketler arasındadır. Bundan dolayı Silikon Vadisi, hem teknolojik firmalar hem de Start-up şirketleri için çok önemli bir noktaya gelmiştir. 

Yüksek fiyatlı girişimler gerçekleştirmek ve firmalara finansman oluşturmak için birden fazla yatırımcı ve risk sermayesi şirketi de etkinlik gösterir. Aynı zamanda birçok üniversite ve araştırma şirketine de kapılarını aralar. Böylece ‘’Silikon Vadisi nedir?’’ diye soracak olursanız; kurumların, Silikon Vadisi ile iş birliğine girerek yeni teknolojilerin ortaya çıkarılmasına ve bulunmasına ön ayak olması diyebiliriz. Silikon Vadisi’nin namı ise bölgede yer alan çip üreticisi firmaların tercih ettiği silikon yarı iletken malzemeden gelir.

SİLİCON VALLEY 

Silicon Valley terimi, güney San Francisco’daki bir bölgeyi anlatır. Bölgede yer alan tüm modern mikroişlemcilerde tercih edilen silikon transistör nedeniyle 1970’lerden itibaren Silicon Valley denilmiştir. Silicon Valley, ilk olarak Electronic News aracılığı ile 10 Ocak 1971 senesinde kapak fotoğrafı olarak tercih edildi. Yarı iletkenlerin geçmişini anlatan Don Hoefler, yazdığı üç bölümlük dizi için Silikon Vadisi’ni kullandı. Terim; teknolojiyi büyük ölçüde etkiledi ve onunla bağlantılı şekilde yavaşça büyüdü.

Günümüzde ise Silicon Valley, 1.854 mil karelik bir alanda bulunur ve neredeyse üç milyonluk bir nüfusu vardır. Bölgenin en geniş şehri San Jose olarak bilinir. Bir diğer yandan Stanford Üniversitesi’ne ve birkaç eyalet üniversitesi kampüsüne ev sahipliği yapar. Böylece Silicon Valley, Ar-Ge açısından kendisini geliştirmeye devam eder.

SİLİKON VADİSİ ŞİRKETLERİ 

Yeni şirketlerin inşaya devam etmesi ve bazı şirketlerin kapatılması ile orantılı şekilde Silikon Vadisi şirketleri sayısında değişiklik gözlemlenmektedir. Bundan dolayı bölgedeki şirket sayısı belirsiz olsa dahi Fortune 1000 listesine giren 30 şirket olduğunu söyleyebiliriz. Hadi hep beraber Silikon Vadisi şirketleri kategorimize göz atalım.

ADOBE 

Adobe, yazılım ve teknoloji hususunda kendini kanıtlamış bir Amerikan çok uluslu yazılım firmasıdır. Bilhassa profesyonel grafik tasarımcıları, web tasarımcıları ve video editörleri; yazılım ürünü sunmak için çalışır. Örneğin Photoshop, Illustrator, InDesign ve After Effects gibi uygulamalar sayılabilir. 

APPLE 

Apple, 1976 senesinde Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne aracılığı ile inşa edilen bir teknoloji firmasıdır. Alanı; tüketici elektroniği, bilgisayar yazılımı ve kişisel bilgisayarların üretimi gibi konularda toplanır. Silikon Vadisi şirketleri arasında yer alan Apple’ın en çok bahsedildiği kazanımları ise kullanılabilirlik ve inovasyondur. 

INTEL 

Intel Corporation, Amerikan Birleşik Devletleri merkezli bir teknoloji firmasıdır. Alanında; mikroişlemci teknolojileri, yonga setleri, grafik işlemcileri ve anakart gibi üretimler bulunur. Aynı zamanda başka teknoloji şirketleri adına çözümler sunar.

TESLA 

Tesla, Elon Musk aracılığı ile kurulmuş elektrikli araç üretici şirketlerinden biridir. Firma, elektrikli otomobiller, güneş enerjisi çözümleri ve enerji depolama sistemleri ile kendini ilerletir. Silikon Vadisi şirketleri arasında yer alan Tesla kendisini inovasyon ve sıfır emisyonlu teknolojileri ile geliştirmeye devam ediyor. 

SİLİKON VADİSİ NEREDE? 

Silikon Vadisi bahsedilenlere göre tek bir şehirde değil, birkaç şehre yayılmış biçimdedir. Örneğin Mountain View, Cupertino, Palo Alto ve San Jose gibi şehirleri içerisinde kapsayan bölgenin genel ismidir. Özetle ‘’Silikon Vadisi nerede?’’ diye soracak olursanız, size cevabımız birçok yerde olacaktır.  Tüm şehirlerin yer aldığı Santa Clara Vadisi için ise bölgenin en geniş yeri diyebiliriz. Spesifik bir konum ile Silikon Vadisi şuradadır demek pek de doğru olmayabilir. 

‘’Silikon Vadisi nerede?’’ sorusuna bir diğer bakış açısından bakacak olursak birçok görüşün olduğu bilinir. Bir kısım Silikon Vadisi’nin merkezinin Stanford Üniversitesi’nde yer alan Palo Alto olduğunu söylüyor. Fakat bir diğer kesim bu merkezin San Jose olması tarafında. Burada anlatmak istediğimiz asıl nokta Silikon Vadisi’nin bir yeri temsil etmediği olmaktadır. Sanılanın aksine Silikon Vadisi, büyük bir sektörü ve onun hızla ilerlemesini içerir. Vadide yer alan firmalar o kadar büyük bir hızlı büyüyor ki dünyanın çevresine yayılmış durumdalar. 

SİLİKON VADİSİ HANGİ EYALETTE? 

İnternet üzerinde ‘’Silikon Vadisi hangi eyalette?’’ şeklinde arattığınızda ilk karşınıza çıkan Kaliforniya eyaletidir. Detaylı açıklaması ise Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Kuzey Kaliforniya’da yer alan San Francisco Körfez Bölgesi’nin güneyinin bir kısmı şeklindedir. 

Silikon Vadisi tüm anlattığımız teknoloji sektörü bir kenara bırakıldığında emlak sektörünün de vazgeçilmezi durumundadır. ‘’Silikon Vadisi hangi eyalette?’’ sorumuzun cevabını belirttikten sonra kesimdeki yoğunluktan da bahsetmeliyiz. Bu alandaki ev ve ofis kiraları en yüksek fiyatlara sahiptir ve buna rağmen ofis satın almak için yer olmadığı alanlardan biridir. 

Göç aldığı kesimler, daha çok üniversite mezunları ve girişim yapacak bireyleri bünyesinde barındırır. Bölgedeki konutların yetersiz olması ve kiraların çok yüksek olması CoWorking Space isimli paylaşım ofisinin inşa edilmesine olanak sağlamıştır. Bu sayede bölgede faaliyetlerini devam ettiren küçük ve orta çaplı firmalar, diğer girişimlerle iş birliği yaparak daha kolay kira ödeyebilir. 

SİLİKON VADİSİ NASIL GELİŞMİŞTİR? 

  • 1939: William Hewlett ve David Packard, Hewlett-Packard firmasının temelini ortaya koyan bir ses osilatörünün patentine sahip oldu.
  • 1940: William Shockley, John Bardeen ve Walter H. Brattain, Bell Laboratuvarları’nda işleyen ilk transistörü buldu.
  • 1951: Stanford Araştırma Parkı kuruldu. Aynı zamanda Xerox gibi firmalar için askeri, ticari teknolojik gelişmeler adına bir üs inşa edildi.
  • 1955: William Shockley, Mountain View’da kendi firması olan Shockley Semiconductor Laboratory’yi inşa etti.
  • 1958-1960: Robert Noyce ve Jack Kilby birbirlerinden ilgisiz şekilde transistör içinde olan bir devrenin bütün parçalarını silikonla yapabileceklerini buldular. 
  • 1961: Arthur Rock, ülkenin ilk risk sermayesi firması olan Davis & Rock’ı inşa etti. Böylece yeni bir yatırım endüstrisi ortaya konuldu.
  • 1969: Arpanet (internetin temeli) bilgisayar ağı, dört düğümle inşa edildi. Bunlardan birisi Stanford Üniversitesi’nde bulunuyor. 
  • 1970: Atari, Apple, Microsoft ve Oracle inşa edildi.1980: Cisco, Sun Microsystems ve Adobe inşa edildi.
  • 1990: Netscape, Google, Yahoo, Amazon, PayPal ve Netflix inşa edildi.2000-2010: Meta, Twitter ve Uber inşa edildi.

Böylece Silikon Vadisi, günümüze büyük bir teknolojik inovasyonla taşınmış oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.