Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzmanlar uyarıyor: Bu besinleri yıkamadan tüketmeyin!

Son yıllarda sağlıklı beslenme konusu gündemden düşmüyor. Bazı besinlerin yıkanmadan tüketilmesinin sağlık açısından ciddi riskler taşıyabileceğini belirten uzmanlar, bu besinlerin detaylıca yıkanması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2024 15:32
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2024 15:35
Muhabir: Reyhan Özbakır
Uzmanlar uyarıyor: Bu besinleri yıkamadan tüketmeyin!

Salataların vazgeçilmezi marul, ıspanak ve roka gibi yeşilliklerin, toprak ve pestisit kalıntıları barındırabileceğine dikkat çeken uzmanlar, bu besinlerin yıkanmadan tüketilmesinin sindirim sisteminde rahatsızlıklara yol açabileceğini belirtiyor ve yeşilliklerin mutlaka bol su altında iyice yıkanmasını öneriyor.

Elma, armut ve çilek gibi meyvelerin de dış yüzeylerinde bakteriler ve kimyasal kalıntılar taşıyabileceğini kaydeden uzmanlar, özellikle çileğin dokusu itibarıyla kir tutma eğiliminde olduğunun altını çiziyor. Uzmanlar, meyvelerin tüketilmeden önce suyla iyice yıkanmasını ve gerekirse fırçayla ovalanmasını tavsiye ediyor.

Uzmanlar ayrıca yıkanmadan tüketilmemesi gereken diğer besinleri de şöyle sıralıyor:

1 -Topraktan direkt çıkarılan patates ve havuç gibi kök sebzeler, mikrop ve toprak kalıntıları ile dolu olabilir. Bu nedenle, bu sebzeler yemeklerde kullanılmadan önce iyice yıkanmalı ve gerektiğinde soyulmalıdır.

2-Yumurtaların kabuğu, dışarıdan gelen bakterilere karşı bir koruma sağlar ancak bu koruma, kabukta biriken kir ve mikropların içeri geçmesine engel olmaz. Yumurta kullanılmadan önce yıkanmalı, ardından da iyi pişirilmelidir.

3- Çiğ et ve balık tüketimi, gıda zehirlenmesi riskini artırır. Uzmanlar, bu tür ürünlerin sadece yıkanması değil, aynı zamanda uygun sıcaklıklarda pişirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Uzmanlar öte yandan sağlıklı beslenmenin ilk aşaması olarak ürünün nasıl yıkanacağı konusunun dikkate alınması gerektiğini, bu konunun en az doğru ürün tüketmekle eşdeğer olduğunu dile getiriyorlar.

Kaynak: Reyhan Özbakır

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.