Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzmanlar uyarıyor: Çocuklara 11 yaşından önce cep telefonu vermek riskli

Son yıllarda teknolojinin hızlı gelişimi, çocukların erken yaşta cep telefonlarına erişimini artırdı. Ancak uzmanlar, 11 yaşından önce cep telefonu vermenin çocukların psikolojik ve sosyal gelişimleri üzerinde olumsuz etkiler meydana getirebileceğine dikkat çekiyor.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 13:33
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 13:35
Muhabir: Reyhan Özbakır
Uzmanlar uyarıyor: Çocuklara 11 yaşından önce cep telefonu vermek riskli

Çocuk psikologları, genç yaşta cep telefonu kullanımının kaygı, yalnızlık ve depresyon gibi duygusal sorunlara yol açabileceğini belirtiyor. Ekran başında geçirilen zamanın artmasının, çocukların sosyal becerilerinin gelişimini olumsuz etkileyebileceği kaydediliyor. Uzmanlar, çocukların yüz yüze etkileşimler yerine sanal iletişime yönelmesinin, arkadaşlık ilişkilerini zayıflatabileceğini vurguluyor.

Araştırmaların, cep telefonlarının dikkat dağınıklığına yol açtığını ve bu durumun akademik başarıyı olumsuz etkileyebileceğini gösterdiğini belirten uzmanlar, okul çağındaki çocukların ders çalışırken veya ödev yaparken cep telefonlarının dikkatlerini dağıttığını ifade ediyor. Eğitimciler ise ailelerin çocuklarına telefon vermeden önce, akademik performanslarını ve odaklanma yeteneklerini göz önünde bulundurmalarını öneriyor.

Telefon ile erken tanışan çocukların bu durumdan kurtulmaları sağlamak için ailelerin çocuklara farklı alternatifler sunmaları gerektiğini kaydeden uzmanlar; aktif oyunlar, kitap okumak ve yaratıcı etkinlikler gibi alternatiflerin çocukların, cep telefonunun sunduğu sanal dünyadan uzaklaşmalarına yardımcı olabileceğini dile getiriyor.

Kaynak: Reyhan Özbakır

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.