Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çiftçi milletin efendisi mi?

Yazının Giriş Tarihi: 13.08.2024 09:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.08.2024 09:10

Geçen hafta Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde çiftçiler büyük bir protesto gösterisi düzenledi.

Karacabey ilçesi ve çevre iller ile ilçelerden de birçok çiftçinin katıldığı protestoda İzmir Yolu çiftçiler tarafından traktörlerle kapatıldı.

Peki çiftçi ne istiyor?

Bu insanlar domates, biber, patlıcan, şeftali şu veya bu… Bizlerin sofrasına gelen birçok ürünü üretiyor. Aracılar bu insanlardan bu malları çok düşük fiyatlara alıp çok yüksek fiyatlara satıyor.

Tarlada 3 lira olan domates, Pazar tezgahına gelene kadar maalesef 30 liraya yükseliyor. Dolayısıyla vatandaşın cebi yanarken, çiftçinin cebine de zarardan başka bir şey girmiyor.

Çiftçi mutsuz, vatandaş mutsuz. Peki kim mutlu?

Aracılar mutlu, kabzımanlar mutlu… Parayı onlar götürüyor.

Devletin bu işe artık bir el atması gerekiyor. Artık kooperatifler mi artırılır, aracıların aradan çıkarıldığı başka bir sistem mi kurgulanır bilemiyorum fakat biraz daha böyle devam ederse tarlada ürün üretecek çiftçi bulamayacağız.

Aradan çıkarmadığımız aracılar, bizi sebze-meyveyi de ithal etmemize sebep olacaklar.

Mazot olmuş 45 lira. İlaç, gübre, işçilik vs. maliyetleri de almış gitmiş… Senin sofrana gelen domatesi tarlada üreten adam taş mı yesin?

Çiftçiler domatesin kilosunun bir liraya alındığını söylüyor. 45 kilo domates satarsa bir litre mazot alabiliyor bu adam.

Haksız mı çiftçi?

Sözde herkes “çiftçi milletin efendisidir” lafını ağzına pelesenk etmiş. Traktörüne mazot alamayan efendi mi olur? Bu hale gelen çiftçinin vebalini kim ödeyecek?

Bir an önce ülkenin tarım politikaları gözden geçirilmeli ve defaatle söylediğimiz gibi aracılar aradan çıkarılmalı. Çitçi de kazanmalı vatandaş da…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
Bursa
    cami
      En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.