Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Motokuryeler için yeni düzenleme yolda: Vergi verilecek

Yeni torba yasasında kayıt dışı çalışan motokuryeler için de çalışma başlatıldı. Bir şirkete bağlı olmadan kendi adına çalışan motokuryelerin kazançlarının gelir vergisi kapsamına alınması öngörülüyor.

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2024 13:26
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2024 13:26
Kaynak: Haber Merkezi
Motokuryeler için yeni düzenleme yolda: Vergi verilecek

Pandemi ile sayıları artan motosikletli kurye mesleğini yapan bazı çalışanlar belirli bir firmaya bağlıyken, bazıları bağımsız olarak iş yaparak vergi ödemiyor.

Alınan bilgilere göre kayıt dışı çalışan motokuryeler için de çalışmalar başlatıldı. Türkiye'de sigortalı çalışan motokurye sayısının 140 bin olduğu, sigortasız olanlar da eklendiğinde bu sayının 350 binlere çıktığı tahmin ediliyor.

Ensonhaber'de yer alan habere göre, TBMM'ye sunulması planlanan motokuryelere yönelik vergi ödemesi detayları paylaşıldı.

KURBAN BAYRAMI SONUNDA ELE ALINACAK

Kurban Bayram sonrası Meclis’e sunulması beklenen yeni torba yasasında, motokuryelerin vergilendirilmesine yönelik de çalışma yürütüldü. Herhangi bir şirkette ücretli olarak çalışan motokuryeler için herhangi bir değişiklik olmayacak. Şirkette ücretli olarak çalışan moto kuryelere ödenen ücretler, gelir vergisine tabi tutuluyor ve ilgili şirket tarafından beyan edilerek vergi dairesine ödeniyor.

Bir işverene bağlı olmadan çalışan motokuryelerin elde ettiği gelir kayıt altına alınmıyor ve bu durum sıkıntılara yol açıyor. Bu şekilde devamlı gelir elde edilmesi halinde, elde edilen gelirin ticari kazanç olarak vergilendirilmesi gerekiyor.

DEFTER TUTMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ GETİRİLECEK

Ticari kazanç sahibi olarak mükellefiyet kaydı, defter tutma, beyanname verme gibi birçok vergisel yükümlülüğün yerine getirilmesini içeriyor. Motokuryelerin basit usulde vergilendirilmesi sonrasında şahıs şirketi kurarak "esnaf" statüsüne hizmet vermesi düşünülüyor.

Motokuryelerin sosyal medya fenomenleri gibi gelir vergisi kapsamına alınması düşünülüyor.

KAZANÇLARININ 3 MİLYON LİRA ALTINDA KALMASI HALİNDE

Bu hesapta toplanan yıllık brüt hasılatın ilgili yıl itibarıyla belirlenen tutarın (2024 yılı için 3 milyon lira) altında kalması halinde, motokuryeler banka tarafından yüzde 15 oranında vergi kesintisi yapılan söz konusu gelirleri için beyanname vermeyecek. Kazanç toplamı ilgili yıl itibarıyla belirlenen tutarı (2024 yılı için 3 milyon lira) aşan moto kuryelerin ise, elde ettikleri gelirlerin tamamı için yıllık gelir vergisi beyannamesi verecek.

2025 YILI BAŞINDA YÜRÜRLÜĞE GİREBİLİR

Bu düzenlemenin 2025 yılı başından itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.