Bursa’da gezilecek yerler, 1 günlük tarihi Bursa rotası!
Bursa’da gezilecek yerler, 1 günlük tarihi Bursa rotası!
Bursa denilince akla, Osmanlı'nın devletleşme sürecinde ona başkentlik yapan, tarihin en önemli şehirlerinden birinin silüeti geliyor. Peki bu silüetin en önemli merkezleri nereler? İşte vakti kısıtlı olanlar için 1 günlük tarihi Bursa rotası!
Tarih Şehri Bursa
Bursa, tarihi dokusuyla yüzyıllardır birçok doğal güzelliği ve birçok medeniyetin farklı kültürlerini içinde barındıran bir şehir olmasının yanı sıra Osmanlı’nın devletleşme sürecinde başkent rolünü üstlenmesiyle de ön plana çıkıyor.
Medeniyetin Beşiği
Osman Gazi, Orhan Gazi, Murat Hüdavendigar, Yıldırım Beyazıt, Çelebi Mehmet ve 2. Murat olmak üzere Osmanlı’nın ilk altı padişahının türbelerinin de Bursa’da bulunması, Bursa’yı Osmanlı kültür ve medeniyetinin beşiği haline getiriyor.
Bursa'da Nereye Gitmeli?
Peki tarihi dokusuyla her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Bursa’da gezilecek yerler nereler? Bursa denilince akla hangi mekanlar geliyor? Bursa’yı ziyaret eden biri nerelere gitmeli?
Tarihi Bursa Rotası
Bu yazımızda Bursa’yı gezmek isteyen ama vakti kısıtlı olduğu için doğru tercihleri yapma noktasında kararsız kalan seyahatseverler için tarih dolu bir günlük Bursa rotası oluşturuyoruz.
1- CUMALIKIZIK’TA SABAH KAHVALTISI
Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı Cumalıkızık köyü, Osmanlı’nın kurduğu ilk köylerden biri. 1300’lü yıllarda Uludağ’ın kuzey eteklerine kurulan bu köy asırlara direnmiş ve günümüze kadar varlığını, tarihi dokusunu kaybetmeden sürdürmüş.
Dünya Mirası
2014 yılında UNESCO tarafından “Dünya Mirası” olarak tescil edilen Cumalıkızık köyünde muazzam bir köy kahvaltısı yapabileceğiniz köy konaklarının yanı sıra Cumalıkızık Etnografya Müzesi de bulunmaktadır.
Doğal Ürünler
Ayrıca burada, köy halkının kendi ürettikleri bal, reçel, salça, erişte gibi doğal ürünleri satın alabileceğiniz tezgahlar da bulunmaktadır.
Kınalı Kar Bu Konakta Çekildi
Geçmişte Kınalı Kar, Kuruluş/Osmancık, Yeniden Doğmak ve Ateşten Günler gibi birçok dizi ve film setine de ev sahipliği yapan köydeki restoranlar, köy halkı tarafından işletilmekte ve bahçe katları işletme, üst katları ise ev olarak kullanılmaktadır.
Organik Bir Kahvaltı
Bursa rotanıza Cumalıkızık’tan başlayabilir ve burada edeceğiniz doğal bir köy kahvaltısı ile kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Kahvaltınızın yanında gözlemenizi söylemeyi de ihmal etmeyin.
2- TOPHANE SAAT KULESİ
Aracınızı Tophane yakınlarına park ettikten sonra yerini hiç bozmayın ve artık yolunuza yaya olarak devam edin. Aracınız yoksa da bu, gezimiz için ciddi bir problem teşkil etmeyecek çünkü akşam yemeğine kadar yaya olarak gezeceğiz.
2. Abdülhamid'in Bursa'daki Nişanı
Tophane Saat Kulesi, Sultan 2. Abdülhamid döneminde Osmanlı’nın muhtelif şehirlerine inşa ettirilen saat kulelerinden biridir. Bursa Tophane’deki saat kulesi de Sultan 2. Abdülhamid’in tahta çıkışının 29. yılı şerefine inşa ettirilmiştir.
Osman Gazi Türbesi
Tophane Saat Kulesi’nin bulunduğu alan içerisinde Osmanlı’nın kurucusu Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi’nin türbeleri ile birçok hanedan mensubunun kabirleri bulunmaktadır.
Gümüşlü Kümbet
Tophane’nin ayrıca Bizans döneminde bazilikal planlı bir kilise olup, Osmanlı’nın Bursa’yı fethiyle birlikte camiye dönüştürüldüğü bilinmektedir.
Orhan Gazi Türbesi
Bu yapının yanındaki “Gümüş Kubbe” ismiyle anılan yapı, Osman Gazi’nin “Beni bu gümüşlü kümbetin altına gömün.” şeklindeki vasiyeti üzerine kendisinin türbesi olarak kullanılmış, oğlu Orhan Gazi ise vefatının ardından Gümüş Kubbe’nin hemen karşısına defnedilmiştir.
3- TARİHİ BURSA SURLARINDA FOTOĞRAF ÇEKİN
Tophane’nin bahçesinden çıkın ve sola dönerek aşağıya doğru inin. Hemen sağınızda Saltanat Kapı'yı göreceksiniz.
3 Bin Yıllık Surlar
Bugün Saltanat Kapı olarak adlandırılan yer, aslında antik dönemden kalma Bursa Kalesinin parçalarından bir tanesi. Kalenin, M.Ö 700’lü yıllardan sonra burada hüküm süren Bithynialılar tarafından M.Ö 100’lü yıllarda yapıldığı tahmin ediliyor.
3 Medeniyeti Korudu
Kale, tarih içerisinde önce Roma, ardından Bizans ve son olarak da Osmanlı tarafından kullanılmış ve geliştirilmiş. Tarihi kalelerin içinde en eskilerinden birisi olan Bursa Kalesi, 1326 yılında Orhan Gazi tarafından şehrin fethedilmesinin ardından, üç köşeli burçlar ile desteklenmiş.
Seyahatname'de Bursa Kalesi
Evliya Çelebi’nin Seyahatname isimli eserindeki notları bu kale ile ilgili 67 kule, 5 kapı ve 10 bin adımlık sur detaylarını vermekte. Tarihin en eski kalelerinden birisi olan Saltanat Kapı (Bursa Kalesi), Bursa gezisi içerisinde yerini almayı hak eden bir nokta. Burada mükemmel fotoğraflar çekebilirsiniz.
4- KAVAKLI CADDESİ’NDE YÜRÜYÜN
Bursa’nın en eski sokaklarından biri olan ve şehrin en merkezi yerlerinden biri olmasıyla birlikte atmosferi bakımından sizi şehrin dışında hissettiren bu sokak, sağlı sollu konakları ve tarihi evleriyle meşhurdur.
Bursa'nın En Güzel Sokağı
Yolun sonunda Üftade Camii ve Türbesi’nin sizi karşılayacağı bu sokakta ayrıca tarihi seslere kulak verebileceğiniz ve tarihi tatları tecrübe edebileceğiniz bir tesis de bulunuyor.
5- HARAÇÇIOĞLU MEDRESESİ’NDE (HARAÇÇIOĞLU SOSYAL TESİSLERİ) ŞERBET İÇİN
Günümüzde Osmangazi Belediyesinin sosyal tesislerinden biri olarak hizmet veren yapı, Bursa’daki Hristiyanlar’dan haraç ve cizye vergilerini topladıkları için Haraççıoğlu veya Cizyederzade olarak anılan dönemin ileri gelen bir ailesi tarafından yaptırılmıştır.
Tarihe Yürüyüş
Osmanlı döneminde uzun yıllar zaviye olarak hizmet veren tesis, kurucusu Cizyedarzâde Hüseyin Ağa’nın ölümü ile yerine geçen oğlu Rıfkı İbrahim Efendi tarafından medreseye çevrilmiştir.
Eski Kütüphane, Yeni Sosyal Tesis
Bir zamanlar Orhan Kütüphanesi’nden sonra Bursa’nın ikinci büyük kütüphanesi olan Haraççıoğlu Medresesi Kütüphanesi, sonradan Orhan Kütüphanesi ile birleştirilmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında kütüphanede 1600’den fazla kitap bulunduğu bilinmektedir. Günümüzde bu kitapların çoğu İnebey Yazma Eserler Kütüphanesi’nde yer almaktadır.
Muazzam Osmanlı Şerbetleri
Burada kısa bir mola verip, ağaçların gölgesinde ve tarihle iç içe bir kahve yahut Osmanlı çayı içebilir veya Osmanlı şerbetlerinden herhangi birini tercih edebilirsiniz. Kararsız kalanlar için küçük bir tüyo da verelim: Karışık şerbetleri muazzam.
6- ÜFTADE CAMİİ VE TÜRBESİ
Haraççıoğlu Medresesi’nden çıktıktan sonra sola dönün ve Kavaklı Caddesi boyunca yürümeye devam edin. Az ileride “Üftade Camii ve Türbesi” yazılı yeşil bir tabela göreceksiniz.
Maneviyat Kokusu
Tabeladan hemen sola sapın ve 30 metre yürüyün. Artık Üftade Camii’nin önündesiniz. Burası Bursa’nın tarihi camilerinden biri ve bugüne kadar milyonlarca kişi içinde ibadet etti.
Fotoğraf Çekimi İçin Muazzam Manzara
Caminin hemen yanında ise Aziz Mahmut Hüdayi Hz.'nin hocası olan Üftade Hz.’nin türbesi bulunuyor. Türbe ziyareti sonrasında hemen türbenin arkasında bulunan açıklıktan Bursa manzarasını izleyip, bir sonraki duraklarınızdan olan Ulucamii’nin fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Bin Yıllık Kapı
Artık merdivenlerden inip hemen sağınızda kalacak olan Bursa surlarının “Tahtakale Kapısı” önünde birkaç fotoğraf çekip, Bakırcılar Çarşısı’na doğru yollanabilirsiniz.
7- BAKIRCILAR ÇARŞISI
Bakırcılar Çarşısı, Bursa Büyükşehir Belediyesinin “Hanlar Bölgesi”nde yaptığı düzenlemelerin ardından eski ve tarihi ihtişamına kavuşan, Bursa’nın ilk çarşılarından biridir.
Tekstilde Öncü
Burada tekstil ve konfeksiyon sektöründe de Türkiye’de adından sıkça bahsettiren Bursa’nın, tekstil ürünlerine ulaşabilirsiniz.
Havlunun Kalbi
Özellikle havlu üretimi ve işlemeciliğinde yüzyıllar süren tecrübesiyle marka haline gelen Bursa’nın, “Bursa havlusu” olarak anılan havlularından da bu çarşıdan kendinize ve sevdiklerinize satın alabilir ve eğer düğün hazırlığınız varsa tüm çeyizinizi bu çarşıdan toparlayıp evinize dönebilirsiniz.
8- KOZA HAN’DA KISA BİR KAHVE MOLASI
Bakırcılar Çarşısı’ndan sonra Kuyumcular Çarşısı’na girin. Hemen yolun sonunda sağ tarafta sizi, Bursa’yı ziyaret eden yakınlarınızdan sıklıkla ismini duyduğunuz Koza Han karşılayacak.
Muhteşem Tarihi Doku
Sultan 2. Beyazıt tarafından 15. yüzyılda inşa ettirilen bu han, günümüze kadar tarihi dokusunu korumuş ve Bursa ipeğinin merkezlerinden biri olmuştur.
Kumda Kahve
Bu güzide mekanda kısa bir kahve molası verebilir, sonrasında Emir Han’a geçmek üzere buradan ayrılabilirsiniz.
9- EMİR HAN (EMİR HANI)
Bursa’nın en eski hanlarından biri olan ve Bursa’nın fethinden sonra Orhan Gazi tarafından inşa ettirilen Emir Han, Bursa’nın tarih kokan yapıları arasında hala eski ihtişamını ve güzelliğini koruyor.
Tarihi Koklayın
Buradan sevdiklerinize ve yakınlarınıza hediyeler alabilir, Bursa’nın tarihi kokusunu içinize çekebilirsiniz.
10- BURSA ULUCAMİİ
Bursa Ulucamii, Osmanlı’nın 4. Padişahı Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan ve 20 kubbeden oluşan önemli yapılardan biridir.
700 Yıllık Astronomi İzleri
Ulucamii'nin, çok ayaklı camii şemasının en klasik ve anıtsal örneği olarak gösterilmesinin yanı sıra minberine güneş sisteminin işlenmiş olması da o dönemde Osmanlıların bilime ve astronomiye verdiği önemi gözler önüne seriyor.
Ulucamii'nin Süsü: Muhteşem Şadırvan
Ayrıca Ulucamii, içerisinde şadırvan bulunan tek camii olma özelliğiyle de öne çıkıyor ve bu şadırvanın hikayesi, evinin bulunduğu alan üzerinde Müslümanların ibadet etmesini istemediği için caminin yapılacağı alanda bulunan evini satmak istemeyen Yahudi bir kadın ile padişah arasında geçen bir adalet öyküsüne dayanıyor.
Tarihi Kabe Örtüsü
17. yüzyılda Kabe’nin üzerine örtülen Kabe örtüsü de Ulucamii’nin içinde sergileniyor. Öte yandan Ulucamii’nin adı, İsmail Hakkı Bursevi’nin bir kitabında, dünyada duaların en makbul olduğu 5 mekandan biri olarak zikrediliyor.
11- KAYHAN’DA PİDELİ KÖFTE YİYEBİLİRSİNİZ
Bursa, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra mutfağıyla da öne çıkıyor. İskenderi, pideli köftesi, süt helvası, kestane şekeri ve birbirinden lezzetli yemeklerinin tadı, yiyenlerin damağında kalıyor.
Bursa'nın Lezzetlerini Unutamayacaksınız
Kayhan da Bursa’nın bu lezzetlerini tecrübe edebileceğiniz merkezlerinden biri. Sağlı sollu birçok restoranın bulunduğu Kayhan’da ister İskender kebap, isterseniz de pideli köfte yiyebilir; ardından da Bursa’nın meşhur süt helvası ile bu yemeği taçlandırabilirsiniz.
12- IRGANDI KÖPRÜSÜ
Irgandı Köprüsü, dünyanın ilk çarşılı köprülerinden biri olarak Bursa’nın tarihi güzellikleri arasında görülmeye değer yapılardan birisi olarak önümüze çıkıyor.
Kültür Elçisi Köprü
Köprünün her iki yanında 16’şar olmak üzere toplam 32 dükkan bulunuyor ve dükkanların pek çoğunun sanatkâr ve zanaatkârlar tarafından kullanılmasıyla köprüde adeta kültür elçiliği yapılıyor.
Tarih ve Doğa İç İçe
Bursa’ya geldiyseniz bu köprüden muhakkak geçmeli ve altınızdan akan derenin sesini dinlerken bir yandan da Bursa’nın tarihi kokusunu içinize çekmelisiniz. Tabii fotoğraf çekmeden geçmeyin.
13 - YEŞİL TÜRBE VE CAMİİ
Yeşil Külliyesi'nin kuşkusuz en tanınmış yapısı Osmanlı'nın 5. padişahı olan Çelebi Mehmed için yaptırılan ve cephelerini süsleyen yeşil, turkuaz kabartma çinilerin rengiyle anılan Yeşil Türbe’dir. Türbe ve külliye Yıldırım Beyazıt'ın oğlu Çelebi Mehmed tarafından 1421 yılında yaptırılmıştır ve kendisi de bu türbede metfun bulunmaktadır.
Büyüleyici İhtişam
Yeşil Türbe ile birlikte yaptırılan Yeşil Camii de bu külliyenin içerisinde yer alır ve camiinin mimarı da türbeyi inşa eden Hacı İvaz Paşa’dır.
Bursa Deyince...
Yeşil Bursa ile özdeşleşen bu iki yapı, Bursa denildiğinde akla ilk gelen yapılardandır ve ihtişamları ile ziyaretçilerini adeta büyülemektedir.
14- EMİR SULTAN CAMİİ VE TÜRBESİ
Bursa’nın Yıldırım ilçesinde bulunan Emir Sultan Camii, Yıldırım Beyazıt’ın kızı Hundi Fatıma Hatun tarafından yaptırılmıştır. Hundi Fatıma Hatun aynı zamanda camii ve türbeye ismini veren Emir Sultan’ın da karısıdır.
Bursa'nın Eyübü...
Bursa’nın en önemli yapıları arasında yer alan Emir Sultan Camii ve Türbesi, Yıldırım Belediyesi tarafından yapılan çevre düzenlemeleri ile İstanbul’da bulunan Eyüp Sultan Meydanı’nı aratmıyor.
Türk Barok'un Nadide Örneği
Sekizgen planlı türbenin üzeri, kubbeyle örtülüdür. Türbenin içerisini Türk Barok üslubunda kalem işleri süslemektedir. Türbede, Emir Sultan Hazretleri ile eşi Hundi Hatun, oğulları Emir Ali ve iki kızlarına ait sandukalar yer almaktadır.
Kısa Bir Mola
Camii ve türbeyi ziyaret ettikten sonra kısa bir mola verip, Yıldırım Belediyesinin sosyal tesislerinden olan Emir Buhari Kültür Merkezinde manzara eşliğinde çayınızı yudumlayabilirsiniz.
15- NOSTALJİK TRAMVAYLA GERİ DÖNÜN
Emir Sultan’dan Yeşil’e doğru inerken ilk otobüs durağının hemen sağ tarafında bulunan ve iki mezarlık arasında kalan sokaktan aşağı inin ve Nostaljik Tramvay’ın ilk durağına, İncirli Caddesi’ne ulaşın.
Heyecan Verici Yolculuk
Buradan tramvaya binin ve son durakta, Cumhuriyet Caddesi’nin başında inin. Hemen karşınızda sizi, ilk durağınız olan Tophane ve Bursa Surları karşılayacak. Şimdi doğru Balibey Han’a.
16- BALİBEY HAN
Tramvaydan indikten sonra surları sağınıza alarak yukarı doğru yürüyün ve lambalardan karşıya geçin. 50 metre kadar daha yürüyün ve sağınızda kalacak olan Balibey Han’a ulaşın.
Tarih İçinde Tarih
Buranın en alt katında bulunan mağaraya girin ve fotoğraflarınızı çektikten sonra yukarıya doğru çıkarak hanı dolaşın. Burada farklı alanlarda birçok sanat evi göreceksiniz, bu sanat evlerinin sorumlularıyla burada sohbet de edebilirsiniz.
Açık Bir Çay?
Bu hanın en üst katı, Bursa Büyükşehir Belediyesine ait bir sosyal tesis. Burada bir çay içmek isterseniz kısa bir mola verebilirsiniz. Yoksa yola devam edelim.
17- OKÇU BABA TÜRBESİ
Balibey Han’ın üst kapısından çıkıp sağa dönün ve yukarı doğru 50 metre kadar yürüyün. Burada sağ tarafta bir selfie alanı sizi karşılayacak. Burada fotoğraf çekebilir, Ulucamii’yi ve Bursa manzarasını seyredebilirsiniz.
Büyük Komutan Nusret Paşa
Sonrasında ise bu yeşil alanın içerisinde, ağaçların altında bir türbe göreceksiniz. İşte bu türbe Osman Gazi ve Orhan Gazi dönemlerinde ok imalatının yanı sıra savaşlarda komutanlık yapmış ve Bursa’nın fethine de katılmış olan Nusret Paşa’nın türbesi.
Buranın 2018 yılında vefat eden engelli ve gencecik bir türbedarı vardı: İsmail Acun. Okçu Baba’nın hikayesini ondan dinleyebilseniz ne iyi olurdu… Fakat Okçu Baba’nın türbedarı tespihçi İsmail’in hikayesini çevredeki esnaftan dinlemek isterseniz seve seve anlatacaklardır. Okçu Baba’nın hikayesini de türbenin girişindeki yazıttan veya tespihçi İsmail’in hatırası olan içerideki çerçeveli küçük kitabeden okuyabilirsiniz.
18- SÜMBÜLLÜ BAHÇE KONAĞI’NDA AKŞAM YEMEĞİ
Okçu Baba Türbesi’ni ziyaret ettikten sonra sağa dönün ve sabahki ziyaretgahınız olan Tophane’ye doğru 50 metre kadar yürüyün. Hemen sağ tarafta dar bir ara olacak. O araya girin ve girer girmez sağınızda kalacak olan 3 katlı apartmanın hemen birinci katına bakın.
Türbe Üzerinde Bina...
Orada Takkeci Sinan Dede’nin kabrini göreceksiniz. Türbenin üzerine apartman inşa edilmiş. Birkaç sene önce bu türbe, belediyenin girişimleri sayesinde açığa çıkarıldı.
Osmanlı'nın Son Miraslarından...
Türbeyi geçince devam edin ve birkaç adım sonra Sümbüllü Bahçe Konağı’na ulaşın. Burası, 5 müştemilat ve 1 konak ihtiva edecek şekilde 20. yüzyılın başlarında yapılmış ve Osmanlı’nın son dönem mimarilerinden biri olarak Türkiye’ye miras kalmıştır.
Leziz Tatlar
Sümbüllü Bahçe Konağı günümüzde, Osmangazi Belediyesinin sosyal tesislerinden biri olarak hizmet vermekte ve ziyaretçilerine eşsiz bir manzara eşliğinde unutulmayacak lezzetler sunmaktadır. Siz de eşsiz bir Bursa manzarası eşliğinde akşam yemeği yemek isterseniz, hem uygun fiyatları hem de muazzam lezzetleri ile Sümbüllü Bahçe Konağı’nı tercih edebilirsiniz.
Sona Doğru...
Yemekten sonra son durağımız olan Muradiye Camii ve Külliyesine ulaşmak için aracımıza doğru yürüyelim veya Tophane’nin hemen önündeki duraktan otobüse binelim. E2 numaralı otobüsü kullanabilirsiniz.
19- MURADİYE CAMİİ VE KÜLLİYESİ
Muradiye Camii ve Külliyesi tarihi dokusu ve manevi havasıyla sizi kendisine aşık edebilir, dikkat edin.
Sultan 2. Murat Türbesi
Fatih Sultan Mehmet’in babası Sultan 2. Murat ve yine Fatih’in annesi Hüma Hatun’un da türbelerinin bulunduğu Muradiye Külliyesi, Sultan 2. Murat tarafından yaptırılmış ve bulunduğu semte de adını vermiştir.
Fatih'in Annesi Hüma Hatun da Burada...
Külliyenin ana binası Muradiye Camisi'dir. Zaviyeli camiler formundadır. İki minarelidir. Külliyede Sultan 2. Murat ve Hüma Hatun’un yanı sıra çok sayıda hanedan üyesi ve saray mensubunun kabirleri bulunmaktadır.
Tarifsiz Manevi Hava
Külliyenin hemen önünde bulunan çay bahçesi de günün yorgunluğunu atmak ve biraz dinlenmek için ideal bir yer. Manzarası ve manevi havasıyla burada içilen çay, insana adeta tarifi mümkün olmayan bir huzur veriyor.
20- TARİHİ İNKAYA ÇINARI VE DAĞ YOLU
Eğer aracınız yoksa sizin için çizdiğimiz bir günlük yoğun ve yorucu fakat bir o kadar da güzel ve tarih kokulu Bursa turunun sonuna geldik. Ancak aracınız varsa ve bütün bu yorgunluğa rağmen hala takatim var diyorsanız, geceyi dağ yolundaki kafelerden birinde veya Tarihi İnkaya Çınarı’nda bir şeyler içerek değerlendirebilir ve bugünü burada kapatabilirsiniz.
Son Durak
Yok, ‘dermanım kalmadı, yatıp ayaklarımı havaya dikmek istiyorum’ diyorsanız da bu 700 küsur yıllık çınarın ihtişamından ve Bursa’nın gece manzarasından maalesef bu seferlik mahrum kalacaksınız. Öyleyse bir dahaki sefere…
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Bursa’da gezilecek yerler, 1 günlük tarihi Bursa rotası!
Bursa denilince akla, Osmanlı'nın devletleşme sürecinde ona başkentlik yapan, tarihin en önemli şehirlerinden birinin silüeti geliyor. Peki bu silüetin en önemli merkezleri nereler? İşte vakti kısıtlı olanlar için 1 günlük tarihi Bursa rotası!
Tarih Şehri Bursa
Bursa, tarihi dokusuyla yüzyıllardır birçok doğal güzelliği ve birçok medeniyetin farklı kültürlerini içinde barındıran bir şehir olmasının yanı sıra Osmanlı’nın devletleşme sürecinde başkent rolünü üstlenmesiyle de ön plana çıkıyor.
Medeniyetin Beşiği
Osman Gazi, Orhan Gazi, Murat Hüdavendigar, Yıldırım Beyazıt, Çelebi Mehmet ve 2. Murat olmak üzere Osmanlı’nın ilk altı padişahının türbelerinin de Bursa’da bulunması, Bursa’yı Osmanlı kültür ve medeniyetinin beşiği haline getiriyor.
Bursa'da Nereye Gitmeli?
Peki tarihi dokusuyla her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Bursa’da gezilecek yerler nereler? Bursa denilince akla hangi mekanlar geliyor? Bursa’yı ziyaret eden biri nerelere gitmeli?
Tarihi Bursa Rotası
Bu yazımızda Bursa’yı gezmek isteyen ama vakti kısıtlı olduğu için doğru tercihleri yapma noktasında kararsız kalan seyahatseverler için tarih dolu bir günlük Bursa rotası oluşturuyoruz.
1- CUMALIKIZIK’TA SABAH KAHVALTISI
Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı Cumalıkızık köyü, Osmanlı’nın kurduğu ilk köylerden biri. 1300’lü yıllarda Uludağ’ın kuzey eteklerine kurulan bu köy asırlara direnmiş ve günümüze kadar varlığını, tarihi dokusunu kaybetmeden sürdürmüş.
Dünya Mirası
2014 yılında UNESCO tarafından “Dünya Mirası” olarak tescil edilen Cumalıkızık köyünde muazzam bir köy kahvaltısı yapabileceğiniz köy konaklarının yanı sıra Cumalıkızık Etnografya Müzesi de bulunmaktadır.
Doğal Ürünler
Ayrıca burada, köy halkının kendi ürettikleri bal, reçel, salça, erişte gibi doğal ürünleri satın alabileceğiniz tezgahlar da bulunmaktadır.
Kınalı Kar Bu Konakta Çekildi
Geçmişte Kınalı Kar, Kuruluş/Osmancık, Yeniden Doğmak ve Ateşten Günler gibi birçok dizi ve film setine de ev sahipliği yapan köydeki restoranlar, köy halkı tarafından işletilmekte ve bahçe katları işletme, üst katları ise ev olarak kullanılmaktadır.
Organik Bir Kahvaltı
Bursa rotanıza Cumalıkızık’tan başlayabilir ve burada edeceğiniz doğal bir köy kahvaltısı ile kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Kahvaltınızın yanında gözlemenizi söylemeyi de ihmal etmeyin.
2- TOPHANE SAAT KULESİ
Aracınızı Tophane yakınlarına park ettikten sonra yerini hiç bozmayın ve artık yolunuza yaya olarak devam edin. Aracınız yoksa da bu, gezimiz için ciddi bir problem teşkil etmeyecek çünkü akşam yemeğine kadar yaya olarak gezeceğiz.
2. Abdülhamid'in Bursa'daki Nişanı
Tophane Saat Kulesi, Sultan 2. Abdülhamid döneminde Osmanlı’nın muhtelif şehirlerine inşa ettirilen saat kulelerinden biridir. Bursa Tophane’deki saat kulesi de Sultan 2. Abdülhamid’in tahta çıkışının 29. yılı şerefine inşa ettirilmiştir.
Osman Gazi Türbesi
Tophane Saat Kulesi’nin bulunduğu alan içerisinde Osmanlı’nın kurucusu Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi’nin türbeleri ile birçok hanedan mensubunun kabirleri bulunmaktadır.
Gümüşlü Kümbet
Tophane’nin ayrıca Bizans döneminde bazilikal planlı bir kilise olup, Osmanlı’nın Bursa’yı fethiyle birlikte camiye dönüştürüldüğü bilinmektedir.
Orhan Gazi Türbesi
Bu yapının yanındaki “Gümüş Kubbe” ismiyle anılan yapı, Osman Gazi’nin “Beni bu gümüşlü kümbetin altına gömün.” şeklindeki vasiyeti üzerine kendisinin türbesi olarak kullanılmış, oğlu Orhan Gazi ise vefatının ardından Gümüş Kubbe’nin hemen karşısına defnedilmiştir.
3- TARİHİ BURSA SURLARINDA FOTOĞRAF ÇEKİN
Tophane’nin bahçesinden çıkın ve sola dönerek aşağıya doğru inin. Hemen sağınızda Saltanat Kapı'yı göreceksiniz.
3 Bin Yıllık Surlar
Bugün Saltanat Kapı olarak adlandırılan yer, aslında antik dönemden kalma Bursa Kalesinin parçalarından bir tanesi. Kalenin, M.Ö 700’lü yıllardan sonra burada hüküm süren Bithynialılar tarafından M.Ö 100’lü yıllarda yapıldığı tahmin ediliyor.
3 Medeniyeti Korudu
Kale, tarih içerisinde önce Roma, ardından Bizans ve son olarak da Osmanlı tarafından kullanılmış ve geliştirilmiş. Tarihi kalelerin içinde en eskilerinden birisi olan Bursa Kalesi, 1326 yılında Orhan Gazi tarafından şehrin fethedilmesinin ardından, üç köşeli burçlar ile desteklenmiş.
Seyahatname'de Bursa Kalesi
Evliya Çelebi’nin Seyahatname isimli eserindeki notları bu kale ile ilgili 67 kule, 5 kapı ve 10 bin adımlık sur detaylarını vermekte. Tarihin en eski kalelerinden birisi olan Saltanat Kapı (Bursa Kalesi), Bursa gezisi içerisinde yerini almayı hak eden bir nokta. Burada mükemmel fotoğraflar çekebilirsiniz.
4- KAVAKLI CADDESİ’NDE YÜRÜYÜN
Bursa’nın en eski sokaklarından biri olan ve şehrin en merkezi yerlerinden biri olmasıyla birlikte atmosferi bakımından sizi şehrin dışında hissettiren bu sokak, sağlı sollu konakları ve tarihi evleriyle meşhurdur.
Bursa'nın En Güzel Sokağı
Yolun sonunda Üftade Camii ve Türbesi’nin sizi karşılayacağı bu sokakta ayrıca tarihi seslere kulak verebileceğiniz ve tarihi tatları tecrübe edebileceğiniz bir tesis de bulunuyor.
5- HARAÇÇIOĞLU MEDRESESİ’NDE (HARAÇÇIOĞLU SOSYAL TESİSLERİ) ŞERBET İÇİN
Günümüzde Osmangazi Belediyesinin sosyal tesislerinden biri olarak hizmet veren yapı, Bursa’daki Hristiyanlar’dan haraç ve cizye vergilerini topladıkları için Haraççıoğlu veya Cizyederzade olarak anılan dönemin ileri gelen bir ailesi tarafından yaptırılmıştır.
Tarihe Yürüyüş
Osmanlı döneminde uzun yıllar zaviye olarak hizmet veren tesis, kurucusu Cizyedarzâde Hüseyin Ağa’nın ölümü ile yerine geçen oğlu Rıfkı İbrahim Efendi tarafından medreseye çevrilmiştir.
Eski Kütüphane, Yeni Sosyal Tesis
Bir zamanlar Orhan Kütüphanesi’nden sonra Bursa’nın ikinci büyük kütüphanesi olan Haraççıoğlu Medresesi Kütüphanesi, sonradan Orhan Kütüphanesi ile birleştirilmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında kütüphanede 1600’den fazla kitap bulunduğu bilinmektedir. Günümüzde bu kitapların çoğu İnebey Yazma Eserler Kütüphanesi’nde yer almaktadır.
Muazzam Osmanlı Şerbetleri
Burada kısa bir mola verip, ağaçların gölgesinde ve tarihle iç içe bir kahve yahut Osmanlı çayı içebilir veya Osmanlı şerbetlerinden herhangi birini tercih edebilirsiniz. Kararsız kalanlar için küçük bir tüyo da verelim: Karışık şerbetleri muazzam.
6- ÜFTADE CAMİİ VE TÜRBESİ
Haraççıoğlu Medresesi’nden çıktıktan sonra sola dönün ve Kavaklı Caddesi boyunca yürümeye devam edin. Az ileride “Üftade Camii ve Türbesi” yazılı yeşil bir tabela göreceksiniz.
Maneviyat Kokusu
Tabeladan hemen sola sapın ve 30 metre yürüyün. Artık Üftade Camii’nin önündesiniz. Burası Bursa’nın tarihi camilerinden biri ve bugüne kadar milyonlarca kişi içinde ibadet etti.
Fotoğraf Çekimi İçin Muazzam Manzara
Caminin hemen yanında ise Aziz Mahmut Hüdayi Hz.'nin hocası olan Üftade Hz.’nin türbesi bulunuyor. Türbe ziyareti sonrasında hemen türbenin arkasında bulunan açıklıktan Bursa manzarasını izleyip, bir sonraki duraklarınızdan olan Ulucamii’nin fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Bin Yıllık Kapı
Artık merdivenlerden inip hemen sağınızda kalacak olan Bursa surlarının “Tahtakale Kapısı” önünde birkaç fotoğraf çekip, Bakırcılar Çarşısı’na doğru yollanabilirsiniz.
7- BAKIRCILAR ÇARŞISI
Bakırcılar Çarşısı, Bursa Büyükşehir Belediyesinin “Hanlar Bölgesi”nde yaptığı düzenlemelerin ardından eski ve tarihi ihtişamına kavuşan, Bursa’nın ilk çarşılarından biridir.
Tekstilde Öncü
Burada tekstil ve konfeksiyon sektöründe de Türkiye’de adından sıkça bahsettiren Bursa’nın, tekstil ürünlerine ulaşabilirsiniz.
Havlunun Kalbi
Özellikle havlu üretimi ve işlemeciliğinde yüzyıllar süren tecrübesiyle marka haline gelen Bursa’nın, “Bursa havlusu” olarak anılan havlularından da bu çarşıdan kendinize ve sevdiklerinize satın alabilir ve eğer düğün hazırlığınız varsa tüm çeyizinizi bu çarşıdan toparlayıp evinize dönebilirsiniz.
8- KOZA HAN’DA KISA BİR KAHVE MOLASI
Bakırcılar Çarşısı’ndan sonra Kuyumcular Çarşısı’na girin. Hemen yolun sonunda sağ tarafta sizi, Bursa’yı ziyaret eden yakınlarınızdan sıklıkla ismini duyduğunuz Koza Han karşılayacak.
Muhteşem Tarihi Doku
Sultan 2. Beyazıt tarafından 15. yüzyılda inşa ettirilen bu han, günümüze kadar tarihi dokusunu korumuş ve Bursa ipeğinin merkezlerinden biri olmuştur.
Kumda Kahve
Bu güzide mekanda kısa bir kahve molası verebilir, sonrasında Emir Han’a geçmek üzere buradan ayrılabilirsiniz.
9- EMİR HAN (EMİR HANI)
Bursa’nın en eski hanlarından biri olan ve Bursa’nın fethinden sonra Orhan Gazi tarafından inşa ettirilen Emir Han, Bursa’nın tarih kokan yapıları arasında hala eski ihtişamını ve güzelliğini koruyor.
Tarihi Koklayın
Buradan sevdiklerinize ve yakınlarınıza hediyeler alabilir, Bursa’nın tarihi kokusunu içinize çekebilirsiniz.
10- BURSA ULUCAMİİ
Bursa Ulucamii, Osmanlı’nın 4. Padişahı Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan ve 20 kubbeden oluşan önemli yapılardan biridir.
700 Yıllık Astronomi İzleri
Ulucamii'nin, çok ayaklı camii şemasının en klasik ve anıtsal örneği olarak gösterilmesinin yanı sıra minberine güneş sisteminin işlenmiş olması da o dönemde Osmanlıların bilime ve astronomiye verdiği önemi gözler önüne seriyor.
Ulucamii'nin Süsü: Muhteşem Şadırvan
Ayrıca Ulucamii, içerisinde şadırvan bulunan tek camii olma özelliğiyle de öne çıkıyor ve bu şadırvanın hikayesi, evinin bulunduğu alan üzerinde Müslümanların ibadet etmesini istemediği için caminin yapılacağı alanda bulunan evini satmak istemeyen Yahudi bir kadın ile padişah arasında geçen bir adalet öyküsüne dayanıyor.
Tarihi Kabe Örtüsü
17. yüzyılda Kabe’nin üzerine örtülen Kabe örtüsü de Ulucamii’nin içinde sergileniyor. Öte yandan Ulucamii’nin adı, İsmail Hakkı Bursevi’nin bir kitabında, dünyada duaların en makbul olduğu 5 mekandan biri olarak zikrediliyor.
11- KAYHAN’DA PİDELİ KÖFTE YİYEBİLİRSİNİZ
Bursa, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra mutfağıyla da öne çıkıyor. İskenderi, pideli köftesi, süt helvası, kestane şekeri ve birbirinden lezzetli yemeklerinin tadı, yiyenlerin damağında kalıyor.
Bursa'nın Lezzetlerini Unutamayacaksınız
Kayhan da Bursa’nın bu lezzetlerini tecrübe edebileceğiniz merkezlerinden biri. Sağlı sollu birçok restoranın bulunduğu Kayhan’da ister İskender kebap, isterseniz de pideli köfte yiyebilir; ardından da Bursa’nın meşhur süt helvası ile bu yemeği taçlandırabilirsiniz.
12- IRGANDI KÖPRÜSÜ
Irgandı Köprüsü, dünyanın ilk çarşılı köprülerinden biri olarak Bursa’nın tarihi güzellikleri arasında görülmeye değer yapılardan birisi olarak önümüze çıkıyor.
Kültür Elçisi Köprü
Köprünün her iki yanında 16’şar olmak üzere toplam 32 dükkan bulunuyor ve dükkanların pek çoğunun sanatkâr ve zanaatkârlar tarafından kullanılmasıyla köprüde adeta kültür elçiliği yapılıyor.
Tarih ve Doğa İç İçe
Bursa’ya geldiyseniz bu köprüden muhakkak geçmeli ve altınızdan akan derenin sesini dinlerken bir yandan da Bursa’nın tarihi kokusunu içinize çekmelisiniz. Tabii fotoğraf çekmeden geçmeyin.
13 - YEŞİL TÜRBE VE CAMİİ
Yeşil Külliyesi'nin kuşkusuz en tanınmış yapısı Osmanlı'nın 5. padişahı olan Çelebi Mehmed için yaptırılan ve cephelerini süsleyen yeşil, turkuaz kabartma çinilerin rengiyle anılan Yeşil Türbe’dir. Türbe ve külliye Yıldırım Beyazıt'ın oğlu Çelebi Mehmed tarafından 1421 yılında yaptırılmıştır ve kendisi de bu türbede metfun bulunmaktadır.
Büyüleyici İhtişam
Yeşil Türbe ile birlikte yaptırılan Yeşil Camii de bu külliyenin içerisinde yer alır ve camiinin mimarı da türbeyi inşa eden Hacı İvaz Paşa’dır.
Bursa Deyince...
Yeşil Bursa ile özdeşleşen bu iki yapı, Bursa denildiğinde akla ilk gelen yapılardandır ve ihtişamları ile ziyaretçilerini adeta büyülemektedir.
14- EMİR SULTAN CAMİİ VE TÜRBESİ
Bursa’nın Yıldırım ilçesinde bulunan Emir Sultan Camii, Yıldırım Beyazıt’ın kızı Hundi Fatıma Hatun tarafından yaptırılmıştır. Hundi Fatıma Hatun aynı zamanda camii ve türbeye ismini veren Emir Sultan’ın da karısıdır.
Bursa'nın Eyübü...
Bursa’nın en önemli yapıları arasında yer alan Emir Sultan Camii ve Türbesi, Yıldırım Belediyesi tarafından yapılan çevre düzenlemeleri ile İstanbul’da bulunan Eyüp Sultan Meydanı’nı aratmıyor.
Türk Barok'un Nadide Örneği
Sekizgen planlı türbenin üzeri, kubbeyle örtülüdür. Türbenin içerisini Türk Barok üslubunda kalem işleri süslemektedir. Türbede, Emir Sultan Hazretleri ile eşi Hundi Hatun, oğulları Emir Ali ve iki kızlarına ait sandukalar yer almaktadır.
Kısa Bir Mola
Camii ve türbeyi ziyaret ettikten sonra kısa bir mola verip, Yıldırım Belediyesinin sosyal tesislerinden olan Emir Buhari Kültür Merkezinde manzara eşliğinde çayınızı yudumlayabilirsiniz.
15- NOSTALJİK TRAMVAYLA GERİ DÖNÜN
Emir Sultan’dan Yeşil’e doğru inerken ilk otobüs durağının hemen sağ tarafında bulunan ve iki mezarlık arasında kalan sokaktan aşağı inin ve Nostaljik Tramvay’ın ilk durağına, İncirli Caddesi’ne ulaşın.
Heyecan Verici Yolculuk
Buradan tramvaya binin ve son durakta, Cumhuriyet Caddesi’nin başında inin. Hemen karşınızda sizi, ilk durağınız olan Tophane ve Bursa Surları karşılayacak. Şimdi doğru Balibey Han’a.
16- BALİBEY HAN
Tramvaydan indikten sonra surları sağınıza alarak yukarı doğru yürüyün ve lambalardan karşıya geçin. 50 metre kadar daha yürüyün ve sağınızda kalacak olan Balibey Han’a ulaşın.
Tarih İçinde Tarih
Buranın en alt katında bulunan mağaraya girin ve fotoğraflarınızı çektikten sonra yukarıya doğru çıkarak hanı dolaşın. Burada farklı alanlarda birçok sanat evi göreceksiniz, bu sanat evlerinin sorumlularıyla burada sohbet de edebilirsiniz.
Açık Bir Çay?
Bu hanın en üst katı, Bursa Büyükşehir Belediyesine ait bir sosyal tesis. Burada bir çay içmek isterseniz kısa bir mola verebilirsiniz. Yoksa yola devam edelim.
17- OKÇU BABA TÜRBESİ
Balibey Han’ın üst kapısından çıkıp sağa dönün ve yukarı doğru 50 metre kadar yürüyün. Burada sağ tarafta bir selfie alanı sizi karşılayacak. Burada fotoğraf çekebilir, Ulucamii’yi ve Bursa manzarasını seyredebilirsiniz.
Büyük Komutan Nusret Paşa
Sonrasında ise bu yeşil alanın içerisinde, ağaçların altında bir türbe göreceksiniz. İşte bu türbe Osman Gazi ve Orhan Gazi dönemlerinde ok imalatının yanı sıra savaşlarda komutanlık yapmış ve Bursa’nın fethine de katılmış olan Nusret Paşa’nın türbesi.
Türbedar İsmail, Tespihçi İsmail, Rahmetli İsmail...
Buranın 2018 yılında vefat eden engelli ve gencecik bir türbedarı vardı: İsmail Acun. Okçu Baba’nın hikayesini ondan dinleyebilseniz ne iyi olurdu… Fakat Okçu Baba’nın türbedarı tespihçi İsmail’in hikayesini çevredeki esnaftan dinlemek isterseniz seve seve anlatacaklardır. Okçu Baba’nın hikayesini de türbenin girişindeki yazıttan veya tespihçi İsmail’in hatırası olan içerideki çerçeveli küçük kitabeden okuyabilirsiniz.
18- SÜMBÜLLÜ BAHÇE KONAĞI’NDA AKŞAM YEMEĞİ
Okçu Baba Türbesi’ni ziyaret ettikten sonra sağa dönün ve sabahki ziyaretgahınız olan Tophane’ye doğru 50 metre kadar yürüyün. Hemen sağ tarafta dar bir ara olacak. O araya girin ve girer girmez sağınızda kalacak olan 3 katlı apartmanın hemen birinci katına bakın.
Türbe Üzerinde Bina...
Orada Takkeci Sinan Dede’nin kabrini göreceksiniz. Türbenin üzerine apartman inşa edilmiş. Birkaç sene önce bu türbe, belediyenin girişimleri sayesinde açığa çıkarıldı.
Osmanlı'nın Son Miraslarından...
Türbeyi geçince devam edin ve birkaç adım sonra Sümbüllü Bahçe Konağı’na ulaşın. Burası, 5 müştemilat ve 1 konak ihtiva edecek şekilde 20. yüzyılın başlarında yapılmış ve Osmanlı’nın son dönem mimarilerinden biri olarak Türkiye’ye miras kalmıştır.
Leziz Tatlar
Sümbüllü Bahçe Konağı günümüzde, Osmangazi Belediyesinin sosyal tesislerinden biri olarak hizmet vermekte ve ziyaretçilerine eşsiz bir manzara eşliğinde unutulmayacak lezzetler sunmaktadır. Siz de eşsiz bir Bursa manzarası eşliğinde akşam yemeği yemek isterseniz, hem uygun fiyatları hem de muazzam lezzetleri ile Sümbüllü Bahçe Konağı’nı tercih edebilirsiniz.
Sona Doğru...
Yemekten sonra son durağımız olan Muradiye Camii ve Külliyesine ulaşmak için aracımıza doğru yürüyelim veya Tophane’nin hemen önündeki duraktan otobüse binelim. E2 numaralı otobüsü kullanabilirsiniz.
19- MURADİYE CAMİİ VE KÜLLİYESİ
Muradiye Camii ve Külliyesi tarihi dokusu ve manevi havasıyla sizi kendisine aşık edebilir, dikkat edin.
Sultan 2. Murat Türbesi
Fatih Sultan Mehmet’in babası Sultan 2. Murat ve yine Fatih’in annesi Hüma Hatun’un da türbelerinin bulunduğu Muradiye Külliyesi, Sultan 2. Murat tarafından yaptırılmış ve bulunduğu semte de adını vermiştir.
Fatih'in Annesi Hüma Hatun da Burada...
Külliyenin ana binası Muradiye Camisi'dir. Zaviyeli camiler formundadır. İki minarelidir. Külliyede Sultan 2. Murat ve Hüma Hatun’un yanı sıra çok sayıda hanedan üyesi ve saray mensubunun kabirleri bulunmaktadır.
Tarifsiz Manevi Hava
Külliyenin hemen önünde bulunan çay bahçesi de günün yorgunluğunu atmak ve biraz dinlenmek için ideal bir yer. Manzarası ve manevi havasıyla burada içilen çay, insana adeta tarifi mümkün olmayan bir huzur veriyor.
20- TARİHİ İNKAYA ÇINARI VE DAĞ YOLU
Eğer aracınız yoksa sizin için çizdiğimiz bir günlük yoğun ve yorucu fakat bir o kadar da güzel ve tarih kokulu Bursa turunun sonuna geldik. Ancak aracınız varsa ve bütün bu yorgunluğa rağmen hala takatim var diyorsanız, geceyi dağ yolundaki kafelerden birinde veya Tarihi İnkaya Çınarı’nda bir şeyler içerek değerlendirebilir ve bugünü burada kapatabilirsiniz.
Son Durak
Yok, ‘dermanım kalmadı, yatıp ayaklarımı havaya dikmek istiyorum’ diyorsanız da bu 700 küsur yıllık çınarın ihtişamından ve Bursa’nın gece manzarasından maalesef bu seferlik mahrum kalacaksınız. Öyleyse bir dahaki sefere…
Oluşturulma Tarihi: 13 Mart 2024, Çarşamba 13:58
Güncellenme Tarihi: 13 Mart 2024, Çarşamba 14:34
Popüler Haberler