Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Orman yangınlarında acı tablo: Sadece yüzde 16’sı doğal kaynaklı

Türkiye, her yaz olduğu gibi bu yaz mevsiminde de orman yangınlarıyla mücadele ediyor.  Son günlerde mücadele edilen orman yangınları bir kez daha akıllara "Yangınlara hazırlıklı mıyız?" sorusunu getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2024 16:25
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2024 10:25
Kaynak: Aslı Yeşilyurt
https://www.herkesduysun.com/
Orman yangınlarında acı tablo: Sadece yüzde 16’sı doğal kaynaklı

Türkiye'de 1 Mayıs ve 31 Ekim tarihleri arası yangın mevsimi olarak görülüyor. Bu dönem içinde en riskli ayların yağışların azalarak sıcaklıkların arttığı dönem olan Temmuz ve Ağustos ayları olduğu söyleniyor. Bu sene ise sıcaklıkların geçen yıla göre daha yüksek seyretmesi nedeniyle yangınlar Haziran ayında başladı.

10 SENEDE ORTALAMA 2 BİN YANGIN

Ülkede 2004 yılından bu yıla kadar ortalama 2 bin 389 orman yangını meydana geldi. Bu yangınların yüzde 40’nın, sıcaklıkların yüksek derecelerde gezdiği İzmir, Muğla, Antalya ve Çanakkale’deki orman bölgelerinde yoğunlaştığı tespit edildi. Pek çok insan evinden olurken, ormanlarda yaşayan hayvanlar da canından oldu.

SADECE YÜZDE 16’SI DOĞAL NEDENLERDEN KAYNAKLANIYOR

Yangınların sadece yüzde 16'sının doğal nedenlerden kaynaklandığı belirlendi. Geriye kalan yüzde 84'lük kısım ise insanlardan kaynaklanıyor. Vatandaşların ihmal ve dikkatsizlikleri, kasıtlı olarak kundaklama işlemi, anız yakma gibi faktörler yangınların başlıca sebepleri olarak yer alıyor.

ENERJİ HATLARI DA SICAKLIKLARA DAYANMIYOR

Sıcaklıkların artmasıyla elektrik direklerinde meydana gelen tepkimeler de yangına neden olan unsurlar arasında. Orman Genel Müdürlüğünün Muğla OGM raporunda, 2023 yılında çıkan yangınların yüzde 5’inin enerji hatları ve trafolardan kaynaklı olduğu belirtildi.

HALK DAHA ÇOK BİLİNÇLENDİRİLMELİ

Uzmanlar, özellikle yaz aylarında artan ve hava sıcaklığının da etkisiyle kontrol altına alınmasının oldukça zor olduğu orman yangınları ile ilgili vatandaşın bilinçlendirilmesi gerektiği konusuna dikkat çekiyor.

BELEDİYELER VE İTFAİYELER UYARIYOR

Türkiye’de belediyeler ve itfaiyeler de orman yangınlarını önlemek adına vatandaşlara sık sık uyarılarda bulunuyor. Bursa İtfaiyesi, kenti korumak adına vatandaşları, ormanlık alanlara girmemesi, yeşillik alanların temizliğinde ateş kullanılmaması ve yerlere izmarit, cam gibi yanıcı maddelerin atılmaması konusunda uyardı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.