Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yapay zekanın gelişimi sağlık sektörünü nasıl etkileyecek?

Yapay zeka, son yıllarda hayatın farklı alanlarında gelişim kaydeden ve gündelik yaşamımızı etkileyen bir yenilik olarak geleceği şekillendiriyor. Sağlık sektörünün de önümüzdeki yıllarda yapay zekanın getirdiği yeniliklerden ciddi boyutta faydalanacağı tahmin ediliyor. Yapay zeka teknolojisinin sağlık sektörünü hangi boyutta etkileyeceğini sizler için inceledik.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2024 15:43
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2024 16:06
Kaynak: Reyhan Özbakır
Yapay zekanın gelişimi sağlık sektörünü nasıl etkileyecek?

Yapay zeka, son yıllarda hayatın farklı alanlarında gelişim kaydeden ve gündelik yaşamımızı etkileyen bir yenilik olarak geleceği şekillendiriyor. Sağlık sektörünün de önümüzdeki yıllarda yapay zekanın getirdiği yeniliklerden ciddi boyutta faydalanacağı tahmin ediliyor.

Hastalıklara tanı konulması, ilaç önerilmesi, cerrahi müdahale ve tıbbi görüntüleme gibi çok sayıda alanda yapay zeka teknolojisinden önümüzdeki dönemde çok daha ciddi şekilde faydalanılması bekleniyor.

YAPAY ZEKA KULLANIMI SAĞLIK HİZMETLERİNE NELER KAZANDIRIR?

Yapay zekanın sağlık hizmetlerinde kullanılmaya başlanması ile birlikte insan kaynaklı hataların minimize edileceği tahmin edilmektedir. Sağlık çalışanlarının aşırı yoğun tempoda nadiren de olsa yapabileceği hatalar yapay zekanın devreye girmesi ile birlikte ortadan kaldırılmış olacak.

Yapay zeka kullanımının bir başka artısı da acil durumlarda yapılacak müdahalenin hayat kurtarıcı bir müdahaleye dönüşmesine destek olmasıdır. Müdahale edilecek olan hastanın geçmiş rahatsızlıkları ve risk durumuna göre yapay zeka bu verileri çok hızlı bir şekilde değerlendirip en ideal öneriyi hekimin seçeneğine sunabilir.

Bu saydığımız artılarında yanında yapay zekanın en büyük katkısı şüphesiz hekimlere zaman kazandıracak olmasıdır. MR, ultrason gibi verilerin yorumlanması ve analiz edilmesi yapay zeka tarafından yapılabiliyor. Bu durumda doktorlara çok ciddi boyutlarda zaman kazandırıyor.

Yapay zekanın bir başka kazancıda maliyetten tasarruf etmektir. Hastalar ve doktorlar sağlık kuruluşlarına gitmek yerine yapay zeka tarafından yorumlanan sağlık verilerini yapay zeka asistanı üzerinden doktor ve hastalara iletebilir, bu konuda tavsiyede bulunabilir.

Günümüzde yaygınlaşan ve gelecekte çok daha sık kullanılacağı tahmin edilen bir başka yapay zeka teknolojiside giyilebilir sağlık teknolojisi araçlarının daha sık kullanılmasıdır. Bu araçlar üzerinden kişilerin sağlık verileri detaylı bir şekilde an itibariyle takip edilebilir. Bu sayede hastalıklar gelişim aşamasındayken tespit edilip erken teşhis ve tedaviye destek olunabilir.

Yapay zeka teknolojisinin önümüzdeki yıllarda henüz tedavisi bulunamamış hastalıklarda da büyük fayda sağlayacağı tahmin edilmektedir. İnsana göre çok daha fazla veriyi yoğun ve hızlı bir şekilde analiz edebilen yapay zeka destekli sistemlerin sağlık sektöründe önümüzdeki yıllarda çok daha etkin kullanılacağı tahmin edilmektedir.

Kaynak: Reyhan Özbakır

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.