Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Stres egzaması nedir ve belirtileri nelerdir?

Stres egzaması nedir ve belirtileri nelerdir? Strese bağlı egzama nasıl geçer?

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2023 10:10
Haber Güncellenme Tarihi: 27.02.2023 10:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.herkesduysun.com/
Stres egzaması nedir ve belirtileri nelerdir?

Vücudumuzun en büyük organı olan deri kişinin iç ve dış ortamları arasında bir sınır oluştururken, duygularımızın ve reaksiyonlarımızın yansımasında önemli bir rolü vardır. Dermatolojik hastalıkların yaklaşık yüzde 40 kadarında eşlik eden bir psikolojik bozukluk olduğu görülür. Stres egzaması son derece yaygındır. Strese bağlı olarak ortaya çıkan deri hastalıkları arasında en sık görüleni stres egzamasıdır. Strese bağlı egzamadan mustarip olanlar kaşıntılarını be kızarık görüntüyü azaltabilmek için bir dermatolog ile görüşüp krem kullanabilirler. Egzama rahatsızlığı özellikle kış aylarında daha fazla görülen bir hastalık türü olsa da günümüz olaylarından etkilenenlerde strese bağlı egzamayla baş etmeye çalışıyor. 

Uzmanlar stres egzaması günümüz ortamında yaşanan psikolojik stresler, iş yoğunluğu, işsizlik gibi durumların cilde yansıması, kişinin vücudunun dile gelmesi olarak adlandırıyor. Stres egzaması için doktorun vereceği kremleri ve ilaçları kullanabilir ayrıca makalemizin sonunda yer alan Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından tavsiye edilen dut kürünü de uygulayabilirsiniz. 

PEKİ STRESE BAĞLI EGZAMA HANGİ BÖLGELERDE ÇIKAR VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Strese bağlı egzama vücudun her yerinde meydana gelebilecek bir deri rahatsızlığıdır. En fazla;

Ense

Saçlı deri

Sırt bölgesi 

Bacak gibi yerlerde meydana gelmektedir. Strese bağlı egzama belirtileri kişiden kişiye değişiklik göstermekle beraber çoğunlukla deride kızarıklık ve kaşıntılarla ortaya çıkmaktadır. Çoğunlukla bu kaşıntılar zamanla kötüleşir ve kişinin dayanamayacağı hale gelir. Zaman içinde egzama kaşıntıları kötüleşebilmektedir. Bazen ciltte dökülmeler yaralar bile oluşabilmektedir. Ancak bu belirtiler herkeste farklı seyrettiği için kişinin kendisinin kontrolünü yapması oldukça önemlidir.

STRESE BAĞLI EGZAMANIN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Stres nedeni ile egzama durumunun meydana gelmesi kişilerin daha çok stres olmasına neden olmaktadır. Bu da bir kısır döngü oluşmasına sebep olur. Bu sebeple strese bağlı egzamanın erken teşhisi ve tedavisi son derece önemlidir.

Egzamanın tedavi edilmemesi ya da tedavinin gecikmesi halinde bölgede açık yaralar oluşabilir. Daha da kötüsü bu yaraların enfeksiyon kapma riski bulunmaktadır. Strese bağlı egzamanın ortadan kaldırılması için öncelikle stres faktörlerinin ortadan kaldırılması gerekmektedir.

PROF. DR İBRAHİM SARAÇOĞLU'NDAN EGZAMA İÇİN DUT KÜRÜ TARİFİ: 

Marketten pet şişe su alın. 2 su bardağı suyun içerisine 1 avuç beyaz dut kurusu atıp 6 dk. kısık ateşte kaynatın. Ocaktan alıp biraz soğumaya bırakın, elinizi yakmayacak derecede ılındığında egzamalı ellerinizi kabın içerisine koyun ve en az 10 dakika bekletin. Bir saat boyunca ellerinizi yıkamayın. Bir saat geçtikten sonra ellerinizi yıkayın. Egzama ellerinizde değil de cildiniz başka yerlerindeyse bu suyu egzama olan yerlere sürün. Haftada üç kez bu uygulamaya devam edin. Bu kürü her seferinde taze hazırlayın, sürekli aynı kürü kullanmayın. Ellerinizi daldırdığınız kabın soğumamasına dikkat edin. Dut kürü suyu ellerinizi yakmayacak derecede (ılıktan sıcak) olmalıdır. Gerekirse tekrar ısıtın. Şayet egzama ayaklarda yahut el bileklerinizdeyse,  kepçeyle bu sudan alıp egzamalı bölgelere dökün.

EGZAMAYA NE İYİ GELİR?

Bazı ilaçların yan etkilerinin hastalığın kendisinden bile tehlikeli olması sebebiyle bitkisel tedavi yöntemleri hala daha hayli revaçta. Egzama bitkisel tedaviyle tamamen yok edilebilen ya da etkileri azaltılabilen bir hastalıktır.

1. ELMA SİRKESİ

Egzama nasıl geçer sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri elma sirkesidir. İçerdiği asit sebebiyle bakterileri öldüren elma sirkesi uzun zamandır egzama tedavisinde kullanılmaktadır. Üç yemek kaşığı elma sirkesini eşit oranda suyla iyice homojen bir hale gelene kadar karıştırın. Karışımı bir pamuk vasıtasıyla egzama oluşan bölgeye sürün. Bu yöntemi iki günde bir, egzama tamamen geçene kadar uygulayabilirsiniz. Ancak, sirke kürünü uygulayacağınız yerde yara oluşmuşsa bu tedaviden kaçınmanız gerekir.

2. BEYAZ DUT

Üç su bardağı suyu ve bir avuç beyaz dutu 5-6 dakika kadar kaynatın. Soğuduktan sonra ellerinizi bu karışımın içerisine sokup 8-10 dakika kadar bekletin. Ellerinizi çıkarttıktan sonra bir saat boyunca yıkamayın ve ardından temiz suyla sabun kullanmadan durulayın. Haftada dört kere bu yöntemi uygulayarak ellerinizdeki egzamadan tamamen kurtulabilirsiniz.

3. KINA

Geçmiş dönemlerden beri kınanın egzamaya ve elde oluşan diğer cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Egzama oluşan bölgeye kına yakarak, hastalığın yarattığı semptomları azaltmak mümkündür. Eğer bir kez kına yakılması yeterli gelmezse süreç tekrar edilebilir.

4. ISIRGAN OTU

Saçta egzama tedavisi için kaynamakta olan bir bardak klorsuz suya 1 tatlı kaşığı ısırgan otunu ekleyip dört dakika kadar kısık ateşte kaynatın. Isırgan otunu süzdükten sonra elde ettiğiniz demi, akşam yemeklerinden iki saat sonra hafif ısıtıp içebilirsiniz.

5. KARABAŞ OTU

Saç egzaması tedavisinde kullanılan bir diğer bitki de karabaş otudur. Kaynayan bir su bardağı suya bir tatlı kaşığı karabaş otu ekleyip ağzı kapalı halde 7 dakika demleyin. Demlenmenin ardından süzerek soğutun ve saç derinizde egzama oluşan bölgelere bir pamuk yardımıyla sürün.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.